Hlavní obsah

Astronauti opravili u ISS detektor záření. Chlapci, dobře jste se s tím porvali, chválila je kolegyně

– ISS (oběžná dráha)

Astronauti vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v sobotu 25. ledna dokončili opravu chladicího systému detektoru kosmického záření Alpha Magnetic Spectrometer (AMS). Netěsnost vyřešili Ital Luca Parmitano a americký astronaut Andrew Morgan. Detektor AMS by měl být zpět v plném provozu do středy 29. ledna, napsal portál Space.com.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti opravili vně ISS chlazení detektoru kosmického zářeníVideo: NASA, AP

 
Článek

Minulý měsíc Parmitano z Evropské kosmické agentury (ESA) a Morgan z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) instalovali k detektoru AMS nová chladicí čerpadla. Nyní o víkendu se vydali zpět, aby ověřili, zda je vše v pořádku a někde nedochází k úniku.

Astronauti úspěšně pokračovali v opravě magnetického detektoru záření u ISS

Věda a školy

Parmitano podle agentury Reuters hned na počátku mise na jednu netěsnost narazil. Pokusil se ji opravit, ale potíže pokračovaly i po povinné hodině čekání.

Místo opravil až na druhý pokus, tudíž sobotní procházka v otevřeném kosmu nabrala dramatičtější vývoj, než původně astronauti čekali.

Čeká na vás večeře!
astronautka Jessica Meirová

„Dobře jste se s tím, chlapci, porvali, ale zvládli jste to. Čeká na vás večeře,” vzkázala svým kolegům na konci náročné směny astronautka Jessica Meirová z paluby orbitálního komplexu.

Pracovat ve vesmíru v rukavicích není snadné...

Alfa magnetický spektrometr AMS je experimentální modul částicové fyziky pro měření kosmického záření.

Jedním z jeho úkolů je hledat důkazy o existenci antihmoty v kosmickém záření. Parmitano, který je v současné době velitelem ISS, a Morgan na údržbě a opravě AMS pracovali už v listopadu a začátkem prosince.

Podle NASA jde o nejkomplikovanější servisní úkon od opravy Hubbleova vesmírného teleskopu.

Ital a Američan musí znovu do vesmíru, oprava detektoru záření na ISS je náročná

Věda a školy

Oba astronauti museli nejprve rozřezat trubky z nerezové oceli, aby odpojili stará čerpadla. Posléze bylo třeba napojit trubky na nová čerpadla, což v objemných rukavicích není lehká práce, napsala AP, byť je samozřejmé, že bez nich by to v daných podmínkách nepřicházelo v úvahu.

Pro celou operaci, která měla několik postupných fází, musely být vyrobeny speciální nástroje.

Detektor AMS by měl po opravách fungovat po zbytek provozu ISS, tedy dalších pět až deset let. Původně byl navržen tak, aby funkční vydržel tři roky.

Meirová s Kochovou nainstalovaly nové baterie

Šlo už o třetí výstup do volného kosmického prostoru členů nynější posádky laboratoře na oběžné dráze od začátku roku. Před Parmitanem a Morganem byly „venku” 15. a 20. ledna astronautky NASA Meirová a Christina Kochová.

Astronautky vystoupily do kosmu, aby vyměnily baterie u ISS

Věda a školy

Při své celkem už třetí spolupráci mimo ISS dokončily instalaci další série nových lithium-iontových baterií, které akumulují energii generovanou solárními panely.

Šestičlennou posádku ISS nyní tvoří vedle Kochové, Meirové, Morgana a Parmitana ještě ruští kosmonauti Oleg Skripočka a Alexandr Skvorcov.

Astronautka Christina Kochová se stala ženskou rekordmankou v délce pobytu ve vesmíru

Věda a školy

Parmitano, Kochová a Skvorcov se mají na Zemi vrátit 6. února. Kochová se 28. prosince stala rekordmankou mezi ženami, pokud jde o dobu strávenou nepřetržitě ve vesmíru. Na stanici je od loňského 15. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám