Hlavní obsah

Nejpopulárnější tablet je iPad. První si premiéru odbyl před deseti lety

Novinky, lez

Byla to středa 27. ledna 2010, tehdy šéf Applu Steve Jobs ukázal světu úplně nové zařízení – počítačový tablet iPad. Za poslední dekádu se stal z iPadů naprostý fenomén, modely s logem nakousnutého jablka neohroženě kralují tomuto segmentu trhu.

Foto: archív výrobce

Nový iPad (2019)

Článek

Jobs se před deseti lety objevil na pódiu tradičně ve značkových džínách a černém roláku, aby zahájil firemní prezentaci. Tehdy patrně nikdo netušil, že chystá úplně nové zařízení, které podle jeho vlastních slov „vyplní mezeru na trhu mezi klasickými notebooky a chytrými telefony“.

Počítače s dotykovou obrazovkou, které se obešly bez klávesnice, se na trhu objevily již v 90. letech. Kvůli složitým systémům a neintuitivnímu ovládání se však žádného většího věhlasu nedočkaly.

Telefony s logem nakousnutého jablka existují již 13 let

Mobil
Foto: Kimberly White, Reuters

Někdejší šéf firmy Apple Steve Jobs představil první iPad v roce 2010.

Právě v tom byl ale první iPad unikátní. Nabízel uživatelsky stejně příznivý systém jako iPhony, se kterými se v tehdejší době nemohla měřit žádná jiná platforma. Konkurenční systém Windows od Microsoftu totiž tehdy ještě nebyl zcela připraven na dotykové ovládání bez klávesnice.

Že byl první iPad trefou do černého, se potvrdilo prakticky okamžitě. Jen za první den se prodalo na 300 tisíc jablečných tabletů, během prvního měsíce prodeje stouply na jeden milion.

Nový iPad byl představen prakticky každý následující rok, v posledních letech dokonce Apple nabídku rozšířil o modely s větším i menším displejem. Podle posledních zveřejněných informací ze srpna loňského roku se celkově prodalo již přes 360 milionů iPadů. Žádný výrobce doposud nebyl se svým modelem úspěšnější.

Zájem o tablety roste jen mírně, jasně vedou mobily

Hardware

Nejnovější model

Zatím poslední generaci jablečného tabletu ukázal Apple loni v září. Nový iPad má nahradit předloňský 9,7palcový model. Díky tenčím rámečkům nicméně nabídne větší displej – má úhlopříčku 10,2 palce a nabídne rozlišení 3,5 milionu pixelů. Uživatelé si díky tomu mohou na dotykové ploše zobrazit více informací, než tomu bylo u předchůdce.

Velkou výhodou je také integrace Smart Connectoru, kterým se doposud pyšnily pouze některé dražší iPady. Díky tomuto konektoru půjde k „jablečnému” tabletu připojit klávesnice, která se bude dobíjet přímo z baterie iPadu. Klávesnice bude fungovat zároveň jako kryt obrazovky v případě, že uživatelé nebudou zařízení používat.

Foto: archív výrobce

Nový iPad

Stejně tak nechybí podpora pera Apple Pencil. Díky němu je možné na dotykovou obrazovku kreslit a psát úplně stejně jako na list papíru. Tento speciální stylus dokonce zvládne rozeznávat i různé intenzity přítlaku.

V útrobách novinky se ukrývá čip A10 Fusion. Ten sice není tak rychlý jako v případě nových iPhonů řady 11, nicméně má dostatek výkonu i pro hraní moderních her. Tablet je dokonce možné prostřednictvím technologie Bluetooth spárovat s ovladačem od televizních konzolí Xbox či PlayStation, aby bylo hraní co nejvíce pohodlné.

Foto: archív výrobce

Nový iPad

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám