Hlavní obsah

Posádky letadel začnou v Praze kvůli koronaviru monitorovat cestující

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo pražskému letišti, aby posádky letů informovaly cestující ohledně rizik v souvislosti s přenosem koronaviru. Opatření se primárně zaměřuje na cestující, kteří pobývali v Číně a u nichž se objevily příznaky odpovídající nákaze koronavirem 2019-nCoV.

Foto: Petr Horník, Právo

Informační tabule ke koronaviru pro cestující na letišti.

Článek

Posádky všech přistávajících letadel by měly jednak cestující informovat a zároveň by měly upozornit osoby, které vykazují známky respiračního onemocnění, aby neopouštěly prostor letiště. Dopis letišti poslala hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

„Zdravotníci na letišti jsou připraveni zasáhnout okamžitě po přistání přímo na palubě letadla a o takového pacienta se postarat. Všechny procesy, jak zachytit případnou nákazu koronavirem, jsou aktivovány a plně v pohotovosti,“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Většina cestujících z Číny se dostane do Česka s přestupem, nikoliv přímými lety, takže je nutné se soustředit na letadla ze všech destinací, dodal Vojtěch.

Nákaze novým koronavirem podlehlo 80 lidí

Svět

Z Číny do ČR míří týdně 12 letů

Praha má nyní čtyři letecká spojení s Čínou. Do Pekingu létá Hainan Airlines, Sichuan Airlines létá do Čcheng-tu a China Eastern Airlines létají do Šanghaje s mezipřistáním v Si-anu. Jde o 12 spojení týdně.

Ministr připomněl, že plošný screening s ohledem na inkubační dobu nemá smysl. Plošné kontroly by navíc mohly přinést řadu falešně pozitivních výsledků kvůli chřipkovým epidemiím ve světě.

Kvůli vývoji šíření koronaviru zasedala v pondělí ráno i Bezpečnostní rada státu.

Virus se projevuje teplotou, kašlem, bolestí v krku, případně dušností, což jsou příznaky běžné i pro další respirační onemocnění.

Doporučení Státního zdravotního ústavu
Pokud se u vás během letu vyskytnou příznaky respiračního onemocnění, informujte neprodleně palubní personál.
V případě, že jste již na letišti, neopouštějte prostor letiště a vyhledejte stálou lékařskou službu na letišti.
Pokud jste již doma, nikam nechoďte. Vyhněte se kontaktu s ostatními lidmi.
Telefonicky kontaktujte svého lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu. Informujte je o svém pobytu v rizikové oblasti.
Často si myjte ruce mýdlem a vodou. Pokud nejsou dostupné, používejte dezinfekční prostředky na bázi alkoholu.
Při kašli si zakrývejte ústa a nos kapesníkem nebo použijte rukáv, ne ruce!

Pražští hygienici doporučili lidem, kteří pobývali v posledních 14 dnech v Číně nebo byli v kontaktu s osobou, která se z této oblasti vrátila, a mají uvedené příznaky, aby zavolali linku 155 a neopomněli při rozhovoru s dispečerkou zdůraznit svůj pobyt v Číně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující na letišti Roissy-en-France se chrání před koronavirem rouškami.Video: Reuters

„Doporučujeme po dobu 14 dní po návratu z inkriminované oblasti sledovat svůj zdravotní stav a v případě jakýchkoliv obtíží kontaktovat Zdravotnickou záchrannou službu, případně jakéhokoliv epidemiologa,“ uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Vykašlávám i krev, přiznal pacient s podezřením na koronavirus v Hradišti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám