Hlavní obsah

Vykašlávám i krev, přiznal pacient s podezřením na koronavirus v Hradišti

Aktualizováno

Pacient, který byl v pondělí s podezřením na koronavirus hospitalizován na specializovaném oddělení nemocnice v Uherském Hradišti, vykašlává s hleny i krev. Podle mluvčího krajských nemocnic Egona Havrlanta je nicméně ve stabilizovaném stavu. Muž se nedávno vrátil z Číny.

Hejtman Jiří Čunek o muži s podezřením na koronavirusVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

"Dechové obtíže mám, hleny vykašlávám, sem tam i krev," popsal své obtíže pacient telefonicky v České televizi. Dodal, že teplotu měl v neděli, nicméně rychle klesla.

"Pacient je stabilizovaný, jeho stav je momentálně dobrý," řekl před 19:00 Havrlant.

Čtyřicetiletý turista pochází podle informací ČTK z Hulína na Kroměřížsku a dva týdny po návratu z Číny se v pondělí sám přihlásil na plicním oddělení v Kroměřížské nemocnici s příznaky chřipky, které jsou podobné s koronavirem. Novináře o tom v pondělí odpoledne informoval hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

„Měl příznaky chřipkového onemocnění. Uvedl, že byl na konci prosince a na začátku ledna jako turista v Číně. Naši zdravotníci ihned udělali nezbytná opatření, vybavili se ochrannými pomůckami, pacientovi nasadili roušku a umístili jej do izolace, informovali také hygieniky,“ upřesnil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Infekční klinika pražské Nemocnice Na Bulovce

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Koronavirus

Zlínský kraj tak podle slov hejtmana dosáhl v rámci České republiky nelichotivého prvenství. „Z Kroměřížské nemocnice lékaři pacienta převezli speciální sanitkou na infekční oddělení Uherskohradišťské nemocnice, kde se podrobí dalším vyšetřením,“ podotkl hejtman.

Vyšetření v Uherském Hradišti mají podle něj potvrdit, nebo vyvrátit přítomnost koronaviru do osmi hodin od odebrání vzorků. Následně poputují do dalších laboratoří.

„Pacient je hospitalizován v izolaci. Budou mu také odebrány vzorky. Ty odešleme na rozbor do specializované laboratoře, aby mohla být případná nákaza novým koronavirem potvrzena, či vyloučena. Výsledky by měly být známy zítra,“ dodal Havrlant.

Muž podle hejtmana cestoval po Číně sám.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Infekční oddělení nemocnice v Uherském Hradišti

Na Bulovce byla v noci na pondělí přijata žena z Brazílie, která cestovala po jihovýchodní Asii a splňovala kritéria k hospitalizaci kvůli podezření na koronavirus. Výsledky testů však ukázaly, že koronavirem neonemocněla. Nadále však zůstane v karanténě, může však ale být i doma.

Na infekční oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce byl v pondělí převezen také vietnamský turista, který byl nalezen dezorientovaný v tramvaji. Pacient podle dostupných informací nebyl v Číně ani v žádném místě s rozšířenou nákazou koronavirem. Nevykazoval ani žádné symptomy nákazy.

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Koronavirus

S ohledem na obtížnou komunikaci s mužem nebylo jasné, odkud pramení jeho zdravotní obtíže, po vyšetření byl však propuštěn. Novinkám to potvrdila mluvčí nemocnice Simona Krautová.

Bulovka představuje opatření proti šíření koronaviru

Koronavirus

Nemocnice Na Bulovce v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru uvedla, že pro případné pacienty má vyčleněny dva pokoje. Počty lůžek v izolaci by v případě potřeby mohla navyšovat.

Příznaky

Nákaza postihuje respirační trakt člověka a projevuje se jako infekce dýchacích cest, tedy horečkou, kašlem či pocitem ztíženého dýchání. Přenáší se z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu.

Anketa

Obáváte se nákazy koronavirem?
Ano
50,6 %
Spíše ano
7,6 %
Spíše ne
14,9 %
Ne
26,9 %
Celkem hlasovalo 11144 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám