Hlavní obsah

Pozornost Pařížanů přitáhl diamant velký jako tenisový míček

Novinky, pal

Společnost Louis Vuitton v obchodním domě Place Vendome v Paříži představila svůj poslední nákup. Druhý největší diamant na světě a největší zatím neopracovaný diamant.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži je k vidění diamant velký jako tenisový míčekVideo: Reuters

 
Článek

Jeho jméno je Sewelo a v setswanštině znamená „vzácný nález“. Pochází z Botswany, kde byl nalezen v loňském roce. Velký je asi jako tenisový míček, má černou, lesklou barvu a 1758 karátů.

Návštěvníkům v Place Vendome se naskytl pohled na kámen v celé jeho kráse. Společnost Louis Vouitton, součást francouzského koncernu LVMH, neprozradila, kolik za kámen utratila. Uveřejnila však, jaké má s kamenem další plány. Přeměněn bude na sbírku menších šperků.

Královské posezení. Zlatý záchod je osázen více než 40 tisíci diamanty

Koktejl

Ve spolupráci s kanadskou těžební společností Lucary, která vlastní důl, a výrobcem z Antverp čeká kámen rozřezání na 904karátový čtverec, ve šperkařské terminologii polštářek, nebo 891karátový ovál a několik 100- až 300karátových kamenů.

Dosud největším diamantem, který byl objeven, je 3106karátový Cullian nalezený v Jižní Africe v roce 1905. Ten byl rozdělen na devět velkých kusů. Největší z nich, Star of Africa (Hvězda Afriky, dalším jménem Cullinan I), váží 530,2 karátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám