Hlavní obsah

Vědci zkoušejí zničit koronavirus přípravky proti HIV a AIDS

Pacienty z města Wu-chan zasažené novým koronavirem se lékaři v Pekingu pokoušejí léčit přípravky, které se často užívají proti HIV a AIDS, uvedla televize CNN s odkazem na prohlášení pekingské zdravotnické komise.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pacientům, kteří onemocněli koronavirem, podávají tři vybrané nemocnice přípravky lopinavir a ritonavir ze skupiny antivirotik. Tato léčba je součástí zkušebního programu.

Vojtěch: Dva Češi z Wu-chanu chtějí domů

Domácí

Podle ředitele amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) Anthonyho Fauciho dosud proti koronaviru neexistuje žádná prokázaná léčba. Fauci uvedl, že americký Národní ústav zdraví (NIH) pracuje na vakcíně proti novému koronaviru.

Nebezpečný koronavir je v Evropě, Francie hlásí dva nakažené

Evropa

Upozornil však, že příprava prvních klinických testů si vyžádá několik měsíců, a očkovací látka by tedy mohla být k dispozici nejdříve za rok. Podle doktora Petera Hoteze z Baylorovy univerzity v Texasu se vývoji nové vakcíny věnují také vědci v Texasu, New Yorku a v Číně.

Nový typ koronaviru se objevil koncem loňského roku v Číně a začal se šířit z jedenáctimilionového města Wu-chan v provincii Chu-pej. Podle lékařů vyvolává tento virus onemocnění s příznaky chřipky, jako je horečka, kašel nebo problémy s dýcháním. U některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Šanghaj zavírá podniky

Nový typ koronaviru má 81 obětí a 2744 nakažených. Za posledních 24 hodin přibylo podle čínské zdravotnické komise 769 potvrzených případů infekce a dalších více než 30 000 lidí, kteří přišli do kontaktu s pravděpodobnými nakaženými, zdravotníci sledují.

Nový koronavirus začal mutovat

Svět

Ve snaze zabránit šíření onemocnění požádalo vedení města Šanghaj, kde žije více než 27 milionů obyvatel, aby provozy firem zůstaly uzavřené i poté, co skončí nynější čínské novoroční svátky. V provozu by měly zůstat pouze společnosti zajišťující dodávky elektřiny a vody či výrobu potravin. Do běžného provozu by se měly firmy dostat až po 9. únoru, napsala agentura DPA. Školy a školky v Šanghaji by měly zůstat zavřeny až do 17. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám