Hlavní obsah

Teta Kim Čong-una žije, šest let po popravě manžela se ukázala na veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapení připravil severokorejský vůdce Kim Čong-un nejen obyvatelům své země, ale především světu. Po šesti letech se objevila na veřejnosti Kim Kyong Hui, diktátorova teta, napsala agentura Reuters. Po bohu vůdce země a jeho manželky sledovala v neděli představení oslavující příchod lunárního Nového roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teta severokorejského diktátora Kim Čon-una žije, po popravě manžela na veřejnostiVideo: Reuters

 
Článek

Kim Kyong Hui se stáhla z veřejného života v roce 2013, když byl její manžel Čang Song-tchek popraven během politických čistek. Dříve patřili oba k nejprominentnějšímu a zároveň nejmocnějšímu páru Severní Koreje. Kim Kyong Hui je mladší sestrou bývalého severokorejského diktátora Kim Čong-ila. Její manžel Čang Song-tchek byl považován za architekta hospodářské politiky Severní Koreje.

Po smrti Kim Čong-ila pomáhali v prvních letech nezkušenému Kim Čong-unovi s vedením země a upevňováním jeho moci. Idylka skončila před šesti lety. Čang Song-tchek byl obviněn z pokusu o svržení vlády a popraven. V médiích se potom objevovaly informace, že byl usmrcen zvláště krutým způsobem – zaživa roztrhán zdivočelými psy. Ale tato verze byla nakonec označena za smyšlenku.

Kim dal svoji tetu otrávit, tvrdí uprchlík ze Severní Koreje

Svět

Popravy se měly ovšem týkat také všech Čangových pokrevních příbuzných, například jeho sourozenců i jejich dětí a vnuků.

Když Čangova manželka zmizela z veřejného života, spekulovalo se i nad jejím osudem. Objevily se zprávy, že spáchala sebevraždu, postihl ji infarkt nebo že emigrovala. Nyní se objevila na veřejnosti po boku svého synovce a severokorejská média ji zmínila hned po předsedovi parlamentu KLDR a zároveň formální hlavě státu Čche Rjong-heovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám