Hlavní obsah

Ženy se bouří proti veřejným genderově neutrálním toaletám v Sydney

Novinky, das

Aktivisté za genderovou rozmanitost se v Austrálii postarali o to, že zde od roku 2014 vznikají na veřejných místech genderově neutrální toalety. Klasické záchody pro dámy a pány tak v mnohých budovách nahradily unisex kabinky. Prvotní nadšení se ale nyní setkává s nevolí zejména žen. Stěžují si na zápach, nepořádek, pomočená prkénka a ochlupení, jež na záchodcích po mužích zůstává.

Foto: Profimedia.cz

Unisex toalety

Článek

Problém nejvíce nastává tam, kde ženy nemají na výběr a odskočit si mohou jen do unisex kabinek, jako například na jednom z nejrušnějších vlakových nádraží Wynyard v Sydney.

Přestože jsou zde záchody čištěny každou hodinu, zůstávají i tak toalety ve špatném stavu - zapáchají a je v nich nepořádek.

Kromě pohozených toaletních papírů po zemi si cestující nejčastěji stěžují na pomočená prkénka a ochlupení na nich.

Záchody za miliony. Praha 6 se chce přiblížit západní Evropě

Domácí

Na zrušení unisex záchodků to ale v Austrálii zatím nevypadá. Přestože až 75 % žen si přeje mít záchody jen pro ženy, političtí představitelé měst i státu přistupují spíše na požadavky aktivistů za genderovou rozmanitost, kteří chtějí, aby se unisex záchody staly všudypřítomným standardem.

Chlapec, nebo dívka? Rodiče v USA vedou boj o pohlaví sedmiletého potomka

Amerika

Unisex koupelny

Technická univerzita v Sydney nově přišla i s unisex koupelnami, aby se v jejich kampusu cítili všichni v bezpečí a vítáni. Vedení univerzity tak přistoupilo na požadavky studentů, kteří za ně bojovali.

„Jako genderqueer neboli nebinární student (genderové identity, které nejsou výlučně mužské nebo ženské, pozn. red.) jsem byl v minulosti v koupelně verbálně obtěžován a kvůli tomu trpím sociální dysforií (depresivní porucha osobnosti). Genderově neutrální koupelny mi tak mohou pomoci minimalizovat úzkost a dysforii,” uvedl pro Daily Mail Australia jeden ze studentů, jenž o unisex koupelny usiloval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám