Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přednášel na Škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přednášel na Škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přednášel na Škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha

O Nejvyšším státním zastupitelství slyšíme v poslední době neustále. Jeho práci se nám pokusil přiblížit JUDr. Pavel Zeman ve své přednášce, která se konala 23. 1. 2020 ve Škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha. Pavel Zeman mluvil zejména o úloze státních zástupců v českém právním systému a zkušenostech, které získal během své právnické kariéry.

Není příliš obvyklé, aby nejvyšší státní zástupce přednášel na střední škole - navíc v době, kdy je jeho role velmi potřebná a medializovaná. Studenti Školy mezinárodních a veřejných vztahů si mohli přímo od Pavla Zemana poslechnout, jak vypadá jeho každodenní práce. Zmínil nejen podstatu a fungování právního systému, studenti mohli nahlédnout i do jeho života. Nevyhnul se tedy i nutné otázce, proč si vybral zrovna tuto práci. "Nebyl jsem zrovna excelentní student," uvedl hned na začátku JUDr. Pavel Zeman. "Chtěl jsem být lékařem, maturoval jsem z fyziky. Nakonec mě to přestalo bavit a rozhodl jsem se studovat práva a politologii. Táhlo mě hlavně trestní právo, v rámci tzv. čekatelského kolečka mě hodně zajímala práce policie, kde se člověk může ponořit do vyšetřování."

Pavel Zeman seznámil studenty s tím, jak funguje státní zastupitelství, jakou roli má a proč je tak důležité. A je popsaná realita taková, jakou očekával během studijních let? "Je mnohem složitější. Čím více se něco učíte a čím více se dostáváte do určitého problému, tím více vidíte perspektivu, jednotlivé souvislosti, fakta. Při řešení problémů vás napadnou různé souvislosti, které můžete aplikovat," odpověděl JUDr. Pavel Zeman.

Dalším tématem otázek byla velmi aktuální a ožehavá kauza Čapí hnízdo, ke které se také krátce vyjádřil v rozsahu předcházející tiskové konference. A probíralo se i několik dalších zajímavých témat, která sice nejsou oproti Čapímu hnízdu tolik medializovaná, ale pro dohled nad spravedlností jsou velmi důležitá.

Kontakt: Kontaktní osoba:

Mgr. Ivana Bogolová

E-mail: bogolova@smvvpraha.cz

Klíčová slova ČR-školy-právo-Škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha,

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.