Hlavní obsah

Bývalá šéfka okresních žalobců si stěžovala na šikanu a bossing. U soudu neuspěla

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Bývalá vedoucí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Tamara Kornasová neuspěla s žalobou na Českou republiku za údajně nezákonné praktiky bývalé vedoucí Krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělové. V žalobě Kornasová šéfce nadřízeného orgánu vytýkala šikanu a bossing a žádala od státu zadostiučinění ve výši půl milionu korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalá okresní státní zástupkyně Tamara Kornasová u soudu.

Článek

Okresní soud v Ostravě v pondělí všechny vytýkané praktiky označil sice za přísné, ale podle názoru soudu nebyly nezákonné a nenaplňovaly znaky šikany.

O podobném sporu mezi šéfy dvou státních zastupitelství zatím česká justice doposud nerozhodovala. Rozsudek zatím není pravomocný, Kornasová si ponechala lhůtu na případné odvolání, o jehož podání uvažuje.

Tamara Kornasová byla jmenovaná okresní státní zástupkyní v roce 2005 a až do roku 2016 byl její výkon ve funkci bezproblémový. Následně se ale její úřad musel potýkat s masivním navýšením dohledových prověrek i kontrol, což výrazně ovlivnilo atmosféru na státním zastupitelství, které patří k nejvytíženějším v rámci České republiky.

Myslíme si, že nařizování opakovaných dohledových prověrek bylo právem krajské státní zástupkyně.
soudce Jiří Šopek

Šlo například o plošné kontroly docházky, kontroly využívání mobilních telefonů, přísné hlídání třicetiminutové pauzy na oběd a další opatření. Situace nakonec vygradovala tím, že tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) na návrh Andělové odvolal Kornasovou z funkce.

Kontroly nebyly ponižující

Soudní projednávání trvalo několik měsíců, vyslechnuto bylo několik desítek státních zástupců. „Souhlasíme s tím, že některá tato opatření se mohla jevit jako neadekvátní,“ řekl soudce Jiří Šopek, podle nějž však rozhodně nešlo o šikanu nebo neoprávněný zásah do lidské důstojnosti žalobkyně.

„Myslíme si, že nařizování opakovaných dohledových prověrek bylo právem krajské státní zástupkyně,“ dodal soudce s tím, že prověrky byly vždy řádně odůvodněné.

Totéž lze podle něj říct i o dalších kontrolách pracovněprávních záležitostí, jako je dodržování pracovní doby a podobně.

„Kontroly byly vedeny direktivně, nikoliv ale způsoby, o kterých lze říci, že byly šikanózní, ponižující nebo nedůstojné,“ dodal soudce Šopek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám