Hlavní obsah

Podezření na koronavirus v Česku přibývá. U turisty na jihu Čech se nákaza nepotvrdila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Případů podezření na koronavirus v České republice přibývá. Tři podezření na koronavirus ohlásil Moravskoslezský a Zlínský kraj. Nákaza u pacientky v pražské Nemocnici Na Bulovce a u čínského turisty v českobudějovické nemocnici se nepotvrdila.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Snímek z centrální laboratoře pražské Nemocnice Na Bulovce

Článek

Na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice hospitalizovali v pondělí ráno s podezřením na koronavirus čínského turistu, který přijel do země 26. ledna. Jel z Budapešti, přes Bratislavu, do Vídně, Hallstattu, potom do jižních Čech.

„Nemocný leží na infekci českobudějovické nemocnice, dostává zdravotní péči, ale nevíme. Ve hře je chřipka, jiné akutní respirační onemocnění, musíme připustit, že je tam určité riziko i této infekce, je to možnost," řekla v pondělí ředitelka českobudějovické hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová s tím, že se čeká na výsledky testů.

Ty nakonec byly ještě během večera. Podezření na koronavirus testy nepotvrdily. Muž podle hygieniků trpí běžnou respirační infekcí.

Briefing na téma Koronavirus - připravenost a postupy Nemocnice Na BulovceVideo: Novinky

Kotrbová avizovala, že je velká pravděpodobnost, že turista má chřipku nebo jiné akutní respirační onemocnění. „Ale připouštíme i tohle,” řekla.

Druhé podezření na koronavirus měli jihočeští hygienici 24. ledna, ale po vyšetření pacienta nákazu vyloučili.

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Koronavirus

V Moravskoslezském kraji mají hygienici podezření na onemocnění koronavirem u mladé ženy na Opavsku. Nemocná je v domácí izolaci.

Vzorky odebrané pacientce putovaly do Státního zdravotního ústavu, výsledky by měly být v úterý.

Vykašlávám i krev, přiznal pacient s podezřením na koronavirus v Hradišti

Domácí

Ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová uvedla, že žena přiletěla před 11 dny z Číny. První informace k případu dostali hygienici v neděli večer.

„Pacientka od rána měla teploty, kašel, teplota ani po paralenu neklesala. Bylo kontaktováno infekční oddělení Slezské nemocnice v Opavě, odtamtud nám pan primář volal, co teda s tím, takže jsme doporučili po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví izolaci doma,“ popsala ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová.

V pondělí ráno personál opavské nemocnice odebral mladé ženě vzorky, které byly odvezeny na vyšetření do Státního zdravotního ústavu v Ostravě. „Ta teplota byla celou noc i dopoledne kolem osmatřicet,“ dodala hygienička.

Uvedla také, že pacientka nepochází z Česka. „Je to Číňanka, která přiletěla na prázdniny k babičce a tady onemocněla,” doplnila Svrčinová.

Podezření na koronavirus? Lékaři zavolejte

Koronavirus

Muž je doma už tři týdny

„Momentálně ale kolegové dostali informaci o případu z Hlučínska, kdy muž přiletěl skoro před třemi týdny z Číny, už s příznaky infekčního onemocnění, ale v oblasti Wu-chanu se nepohyboval,“ nastínila Svrčinová a potvrdila, že oba pacienti, jak mladá žena, tak i muž, jsou v domácím léčení.

Muž je ve věku přes třicet let. Od svého návratu do Česka má zdravotní problémy. V úterý ráno jej zřejmě čeká rentgen. "Po celou dobu má dýchací obtíže. Pokud se to do rána nezlepší, tak u něj bude provedeno rentgenové vyšetření. V lůžkovém zařízení, pokud tam bude zánět plic, bude proveden stěr až z dolních cest dýchacích, protože v nosohltanu už bychom nic nezachytili," popsala Svrčinová.

Stejně jako u předchozí pacientky i výsledky muže by měly být známy v úterý.

Další případ byl zaznamenán v Kroměřížské nemocnici. Muž se vrátil z Číny.

Anketa

Obáváte se nákazy koronavirem?
Ano
50,6 %
Spíše ano
7,6 %
Spíše ne
14,9 %
Ne
26,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11144 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám