TOP 5 filmů s největším počtem Oscarů

27.01.2020

Do udílení nejprestižnějších filmových cen Oscar zbývá necelý měsíc. Jde už o 92. ročník, a i letos byly na zlaté sošky nominovány velmi zajímavé snímky. O těch největších nominačních překvapeních roku 2020 už jsme psali, a pokud se chcete na vyhlašovací ceremoniál zodpovědně překvapit, můžeme nominované filmy jenom vřele doporučit.

Dnes jsme se v redakci rozhodli ohlédnout za předešlými ročníky a představit ty nejúspěšnější filmy historie. Zatímco většina režisérů je štěstím bez sebe, když jejich snímek vyhraje jedinou cenu, existují i snímky, které v počtu Oscarů lámou rekordy. Dnes se proto zaměříme na filmy, které si za celou historii udílení Cen Akademie odnesly největší množství ocenění.

5. Anglický pacient (9 sošek)

Na páté a pro potřeby tohoto žebříčku zároveň poslední místo jsme vybrali snímek Anglický pacient, který si v roce 1997 vysloužil devět Oscarů. Stejně tak jsme však mohli vybrat i Gigi nebo Posledního císaře, kteří si vyhlášení vítězů odnesli stejné množství sošek.

Anglický pacient je romantickým filmem, kterým režisér Anthony Minghella v roce 1996 naprosto uchvátil filmové diváky. V centru příběhu je těžce zraněný letec, který si po pádu svého letadla nemůže vzpomenout na nic kromě svého jména.

Film se odehrává na pozadí druhé světové války a byl úspěšný nejen v kinech, ale i na udílení Oscarů, jelikož se mu podařilo proměnit dvě třetiny všech svých nominací včetně ocenění za nejlepší film, režii, kameru nebo kostýmy. Jediní členové filmového štábu, kteří mohli z 69. ročníku odcházet nespokojení, byli představitelé hlavních rolí, kteří se museli spokojit s nominacemi.

4. West Side Story (10 sošek)

Deset Oscarů si za celou historii tohoto proslulého ceremoniálu odnesl pouze jediný snímek, který šel do kin už v roce 1961. Přestože mu je tedy téměř šedesát let, je West Side Story stále jedním z nejslavnějších muzikálů, kterým se dodnes inspiruje celá řada filmových tvůrců.

Snímek se stal naprosto legendárním a jen s obtížemi byste hledali někoho, kdo o něm nikdy neslyšel. Je možné, že si jeho nezapomenutelné písně sami čas od času prozpěvujete, aniž byste si uvědomovali, že si broukáte hity z muzikálového počinu Roberta Wise a Jeroma Robbinse.

Film je adaptací jednoho z nejúspěšnějších muzikálů Broadwaye a ani jemu se nedařilo vůbec špatně. Hlavním motivem West Side Story je milostný příběh probíhající na pozadí líté války dvou nesmiřitelných pouličních gangů. Pokud vám to připomíná Romea a Julii, nepletete se. Motivy tohoto nejslavnějšího dramatu nosí snímek hrdě na prsou.

3. Ben Hur (11 sošek)

Podobně jako v případě devíti Oscarů se i jedenácti soškami mohou chlubit hned tři hollywoodské velkofilmy. První, který dnes zmíním,e šel jako první z této trojice zároveň i do kin. Tímto filmem je Ben Hur z roku 1959. Možná znáte jinou jeho verzi, jelikož byl příběh nevinného mladíka odsouzeného na galeje zpracován hned několikrát a ani film z roku 1959 není první verzí.

Ještě před ním se o vyprávění tohoto epického příběhu o odhodlaném boji za svobodu filmaři pokusili v roce 1925 a vůbec první patnáctiminutový film s názvem Ben Hur mohli návštěvníci biografů spatřit už v roce 1907, tedy před více než 110 lety. V té nejslavnější verzi se role nezdolného hrdiny ujal Charleton Heston a za režií stál William Wyler.

Ben Hur zvítězil ve všech kategoriích, do kterých byl nominován, kromě nejlepšího adaptovaného scénáře. Zlatou sošku si tak domů nesli tvůrci výpravy, speciálních efektů, kostýmů, hlavní i vedlejší herec, a například i maďarský skladatel Miklós Rózsa, který stál za filmovou hudbou.

2. Titanic (11 sošek)

Pro další snímek ověnčený jedenácti Oscary se přesuneme o téměř čtyřicet let do budoucnosti, a to konkrétně do roku 1997, kdy šel do kin jeden z nejúspěšnějších filmů režiséra, který má v trojici těch nejvýdělečnějších filmů hned dvě svá želízka. Tímto režisérem není nikdo jiný než James Cameron (65) a jeho film s největším počtem Oscarů není Avatar, který má „jen“ tři sošky, ale Titanic s jedenácti.

Titanic vypráví další milostný příběh, který se však tentokrát neodehrává na pozadí válečného konfliktu, ale nejznámější námořní katastrofy, při které zemřelo přes 1 500 lidí. Titanic byl prezentován jako nepotopitelná loď a toto renomé se mu stalo osudným hned při první plavbě. Když totiž zaoceánský parník narazil na ledovec, který mu rozpáral bok, začalo všem docházet, že se přeci jen mělo udělat místo pro záchranné čluny.

Zlatou sošku si ze sedmdesátého ročníku odnesl režisér, střihač, hlavní kameraman, tvůrci speciálních efektů, mixu zvuku, kostýmů a další. Bez ocenění opět zůstali představitelé ústřední dvojice, kteří mohli na nablýskané Oscary jen závistivě koukat. Kate Winslet (44) svou vlastní sošku získala o jedenáct let později za film Předčítač a Leonardo Di Caprio si na svou musel počkat až do ruku 2016 a film REVENANT Zmrtvýchvstání.

1. Pán prstenů: Návrat krále (11 sošek)

Poslední snímek dnešního filmu, který si z udílení Oscarů odnesl jedenáct sošek, je třetí díl jedné z nejslavnějších fantasy sérií, které byly kdy nejen natočeny, ale i napsány. Jde totiž o závěrečný díl trilogie Pán prstenů s podtitulem Návrat Krále, který naprosto ovládl 76. ročník udílení Oscarů.

Uzavření série se neslo v podobném duchu jako zbytek filmů, jen vše prezentovalo ještě epičtěji a okázaleji. Odborná porota tak v rámci Návratu krále svým způsobem ocenila i předešlé díly, u kterých s Oscary poměrně šetřila. V roce 2004 se však už nemusela držet zpátky a mohla filmu Petera Jacksona (58) udělit veškerá ocenění, které si jeho tvorba zasloužila.

(tod)

Fandím
13 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Anthony Minghella, Charlton Heston, Kate Winslet, Leonardo DiCaprio

Filmy:
Pán prstenů: Návrat krále, West Side Story, Ben Hur, Anglický pacient

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Oscar, titanic film, Kate Winslet filmy, Kate Winslet role, oscarové filmy, ceny Akademie, ceny filmové akademie, nejlepší filmy, nejlépe hodnocené filmy, Anthony Minghella filmy
TOPlist