Konec šedé eminence Kremlu. Putina opouští jeho rádce a architekt rozvratu Ukrajiny

Nebyl ministrem ruské vlády, ani ředitelem tajné služby. Jeho odchod by nás v Česku nemusel příliš zajímat. Přesto u Vladislava Surkova, který podle stanice Echo Moskvy oznámil, že odchází ze služeb Kremlu, stojí za to udělat výjimku. Ani zdaleka totiž nešlo o nějakého řadového Putinova poradce bez vlivu. A nejspíše to není poslední moment, kdy o něm slyšíme. 

Vladislav Surkov byl podle pozorovatelů tvůrcem vnitřní politiky Putinova režimu po dlouhých dvanáct let. Poté, co jej šéf Jelcinovy prezidentské administrativy Alexandr Vološin přivedl jako svého prvního zástupce z byznysu, byl právě on jedním z těch, kdo napomohli hladkému přechodu moci od Jelcina k Putinovi. Surkov, což je ironií osudu, pracoval i pro Chodorkovského Menatep a proti Chodorkovskému pak nasměroval státní propagandistickou mašinerii. Je považován za autora samotné myšlenky Jednotného Ruska jako státostrany, respektive spojení strany Jednota a bloku Vlast-Celé Rusko pod vedením tehdejšího moskevského starosty Lužkova a expremiéra Primakova. Celá koncepce vertikály moci či suverénní demokracie – tedy demokracie omezené mantinely stanovenými Kremlem – jsou připisované právě jemu.

Stručně řečeno Surkov měl po velmi dlouhou dobu obrovský vliv na ruskou vnitřní politiku. I když se jeho šéfové měnili (po Vološinovi byli jeho nadřízenými Dmitrij Medveděv, Sergej Sobjanin a Sergej Naryškin), zůstával na svém postu.

Januš: Babiš je bezradný a zmatkuje s resorty. Pomohlo by superministerstvo legislativy

sinfin.digital