Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zimní gastrotipy: tradiční zabijačka, michelinské menu i souboj omáček

Jídlo

  6:33
Menu od michelinského šéfkuchaře, krevetové menu, omáčkový souboj či tradiční česká zabijačka. I v zimě se můžete těšit na spoustu dobrého jídla a pití. Server Lidovky.cz přináší pár tipů na originální gastroakce.

Zabijačkové hody foto: Babiččina zahrada

Asijské chutě ve znamení krysy

Oslavy letošního čínského nového roku začaly 25. ledna a potrvají až do 8. února. Vepře vystřídá znamení krysy, první z dvanácti znamení čínského horoskopu. Pražská restaurace SaSaZu si pro tuto událost připravila speciální menu, které v restauraci můžete ochutnat do 2. února. Rýže zajišťuje harmonii, červené chilli papričky štěstí, knedlíčky Dim sum symbolizují bohatství a nudle pak zase dlouhý život. Na strom přání si pak můžete pověsit červenou obálku s tajným přáním.

Oslavy nového čínského roku

Michelinské menu

Restaurace Grand Cru připravila pro své hosty unikátní gastronomický zážitek. Ve třech po sobě následujících večerech od 5. do 7. února nabídne možnost ochutnat speciální degustační menu pod taktovkou hostujícího dvouhvězdičkového michelinského šéfkuchaře Gaetana Trovata z Itálie. Ve speciálním degustačním menu nebude chybět langustina, holub či srna ani lahodný dezert s čokoládou a zázvorem. Požitek z dokonalého souladu chutí doplní skvělá, zkušeně napárovaná vína z Itálie.

Do Prahy míří michelinský šéfkuchař Gaetano Trovato

Hranolkování

Široké francouzské pojmenované podle pařížského mostu Pont-Neuf, klasické belgické z odrůdy Diego či tenké z odrůdy Sokrates. Ke každému jídlu jiné hranolky. Restaurace Bruxx si pro své hosty připravila v únoru speciální akci, během níž představí několik různých tvarů hranolek z různých bramborových odrůd. Každé hranolky budou krájené na jiném stroji a budou podávány k jinému jídlu. 

Hranolky

Kančí hody

Během prvního únorového týdne připraví šéfkuchař Radek David v restauraci La Vernada kančí ragú na červeném víně, servírované s bramborovými nočky s parmazánem a glazovanými cibulkami Cipollini, které našlo inspiraci v italské kuchyni. Ze země Galského kohouta naopak pochází skvostná kombinace kančího hřbetu s omáčkou Bordelaise, pečeným celerem, černým kořenem a kapustou. A protože kanec patří k českým národním pokrmům, domácí kuchyni budou tentokrát reprezentovat dva pokrmy. 

Kančí hody

Fermentované maso

Šéfkuchař Tomáš Horák vsadil v restauraci Triton na tradiční prvek japonské kuchyně - fermentaci. Jako jeden z mála šéfkuchařů ale fermentuje maso.  Samotný postup fermentace spočívá ve speciální koji rýži, která je infikovaná ušlechtilou plísní. Ta se rozmixuje v termomixu úplně na prášek a tím se obalí maso. Pak se maso zabalí do folie a nechá den až tři dny pracovat. Záleží na druhu masu. Důležitá je teplota, ideální se pohybuje kolem osmi až devíti stupňů. Fermentace ovlivní nejen křehkost a pH masa, ale také chuť i vůni.

Fermentoované maso

Týden vína

Do 2. února se Praha stane dějištěm dvanáctého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2020. Během festivalu se vinaři a dovozci spojí s vybranými pražskými restauracemi a vinnými bary a po celý týden budou nabízet menu snoubená s víny a degustace vín, tzv. „Wine & Food tandemy“. Degustačním centrem festivalu budou vinné bary Vinograf na Senovážném náměstí a v Míšeňské.  Vyvrcholením festivalu je již tradičně Galadegustace medailových vín Prague Wine Trophy v úterý 28. ledna od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze. 

Degustace vína - ilustrační foto.

Tradiční zabíjačkové hody a suboj omáček

Přestože svíčková patří k národním pokladům a ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba, chutě se mění. A svíčkové dýchají na záda další skvělé české omáčky, třeba rajská, papriková či hříbková. Jaká Čechům chutná nejvíce? To se pokusí zjistit v souboji omáček v restauraci Babiččina zahrada, ale ještě předtím zde proběhnou tradiční zabijačkové hody. V nabídce budou všechny tradiční speciality, které se při zabíjačce připravují, tedy slavná prdelačka, jitrnice a jelita, ovar, prejt i tlačenka.

Zabijačkové hody

Speciální menu pomůže seniorům

Sezonní menu servírují restaurace Pizza Coloseum čtyřikrát v každém roce. Letošní jarní nabídka je charitativní, v dalších měsících pak návštěvníky čeká sezona chřestu, letního grilování a podzimních jídel. Od 3. února bude možné po celém Česku na stolech 15 restaurací Pizza Coloseum ochutnat jídla z italské nabídky vytvořené týmem šéfkuchaře Marka Rauvolfa. Z každého hlavního chodu poputuje celých 50 korun na podporu Nadace Krása pomoci, která pomáhá českým seniorům.

Pizza (ilustrační foto)

Skrei menu

Pro všechny milovníky dobrého a kvalitního jídla připravila restaurace Kampa Park speciální akci. Do konce února mohou hosté ochutnat menu z polární tresky, která se loví jen tři měsíce v roce, a hlavně ve Skandinávii je považována za mimořádnou pochoutku. Polární tresky totiž migrují za polárním kruhem a jejich maso má velice jemnou a delikátní chuť. Navíc má ideální nutriční složení a je velmi zdravé. Rybu zde spotřebují celou.

Speciality z polární tresky

Dejvické Středomoří v Bull & Bonito

Nová restaurace Bull & Bonito se nachází v pražských Dejvicích na Evropské třídě kousek od hlavního dopravního uzlu na Letiště Václava Havla. Navštívíte tak místo inspirované cestovatelskými zážitky z měst podél Středozemního moře a zažít svěží atmosféru jižního temperamentu při sdílení tamních pochutin. A co servírují? Na menu najdete lehké a svěží pokrmy z grilovaného masa, ryb a mořských plodů, především však typickou energickou atmosféru, která povznáší společné hodování.

Bull & Bonito

Divoký losos i treska

Šéfkuchař Vladimír Vaníček se pro únorové menu stále držel zimní nálady a tradičních surovin pro toto období, jako jsou fazole, řepa nebo sušené hovězí. Ty okořenil špetkou středomořských dálek v podobě ryb, choriza nebo kapari. Ve čtyřchodovém menu na vás čeká jako předkrm divoký losos s kaviárem. Hlavními chody jsou treska s ústřicovou majonézou nebo telecí rib eye steak. Na závěr přichází sladká romantická tečka v podobě višňové makronky s ovocem a čokoládou.

Telecí rib eyes steak, fazole, sušené hovězí, řepa, kešu
Autor: