Ve Francii našli ztracený román Françoise Saganové, česky ho v letošním roce vydá nakladatelství LEDA

Ve Francii našli ztracený román Françoise Saganové, česky ho vydá nakladatelství LEDA

Ve Francii našli ztracený román Françoise Saganové, česky ho vydá nakladatelství LEDA

Francouzské nakladatelství PLON vydalo koncem září dvousetstránkový románový příběh Les Quatre Coins du coeur (Čtyři údery srdce), který v pozůstalosti Françoise Saganové objevil její syn, známý fotograf Denis Westhoff.

Podobně jako autorčin skandální a slavný debutový román Bonjour tristesse (Dobrý den, smutku), který Saganová napsala ve svých sedmnácti letech, představuje i objevený rukopis sarkastickou sondu do prázdného života vysoké buržoazie. Vyprávění sleduje vznik a zkázu neobvyklého milostného trojúhelníku, jehož základ tvoří syn význačného agropodnikatele Ludovic Cresson a jeho intrikánská, nepříliš kultivovaná manželka. Ludovic přežije (podobně jako svého času Saganová) vážnou autonehodu - a když se pak vyrovnává s jejími následky, propadne milostnému vztahu s matkou své ženy.

Francouzská média román Les Quatre Coins du coeur oceňují, například deník Le Monde s nadšením chválí jeho humor, přesné a provokativní postřehy i "saganovsky" projasněný styl. Vyskytly se i kritičtější názory, i ty se ale shodují, že Saganová v tomto románu vytvořila podobně sugestivní atmosféru jako ve svých nejlepších knihách.

Nakladatelství LEDA připravuje český překlad knihy k vydání na podzim letošního roku.

Françoise Saganová (1935-2004) napsala dvacet románů, tři svazky povídek, devět her, dvě životopisná díla a několik nebeletristických knih o lidech, místech a věcech, které si zamilovala. Mimořádná celospolečenská odezva, kterou vyvolal její debutový román, ji natrvalo zapsala do srdcí francouzských čtenářů a proslavila ji po celém světě.

Kontakt:

Dagmar Červenková

nakladatelství LEDA spol. s r. o.

e-mail: dagmar.cervenkova@leda.cz

Klíčová slova ČR-Francie-literatura-Saganová-firmy-LEDA

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.