Hlavní obsah

Čína se chlubila světu novou nemocnicí ve Wu-chanu. Šlo o podvrh

Fotografie vydávaná čínskou propagandou za snímek budovy nové nemocnice ve Wu-chanu.

Reklama

Čínská státní média v pondělí zveřejnila informaci, že po pouhých 16 hodinách práce už ve Wu-chanu stojí první křídlo nové nemocnice Chuo-šen-šan pro pacienty nakažené koronavirem. Jako důkaz technologické vyspělosti a maximálního nasazení ale čínská propaganda použila falešnou fotografii. Je na ní úplně jiný dům.

Článek

Na podvrh upozornil americký web BuzzFeed News, který napsal, že na fotografii ve skutečnosti není nová budova wuchanské nemocnice, ale modulární nájemní dům ve městě Čching-tao stovky kilometrů od Wu-chanu.

Ověření pravosti fotografie je nicméně velmi snadné a zabere zhruba minutu času. Čínská propaganda totiž použila snímek z online databáze ilustračních fotografií. To znamená, že například z příspěvku, jenž je dosud dostupný na twitterovém účtu čínského deníku People's Daily, China, vede přímá cesta k totožné fotografii, kterou ale už někdo na webových stránkách použil loni v lednu.

Tu samou fotografii použil i ve stejném kontextu jako People's Daily, China i jiný čínský vládní server Global Times.

Na všech ostatních fotografiích a videích z wuchanského staveniště jsou zatím vidět jen základy a stranou od nich připravené stavební buňky, z nichž má nemocnice vzniknout.

Stavbu nové nemocnice Čína oznámila minulý týden ve čtvrtek s tím, že potrvá pouhých šest dní. Měla tak překonat pomyslnou laťku stanovenou jinou čínskou rychlostavbou nemocnice v roce 2003 při vypuknutí epidemie SARS v Pekingu. BBC napsala, že podle čínského ministerstva zdravotnictví tehdy nová nemocnice v Pekingu vyrostla za pouhý týden. Stejně jako ve Wu-chanu zvolili Číňané konstrukci ze stavebních buněk.

Nemocnici Chuo-šen-šan má převzít armáda 2. února. V sobotu ve Wu-chanu vláda zahájila stavbu druhé nové nemocnice. Ta má být hotová do 5. února.

Reklama

Související témata:

Doporučované