Eurokomisař chce nová pravidla pro minimální mzdu. Co by to znamenalo pro Čechy?

Eurokomisař pro zaměstnanost Nicolas Schmit chce přepsat pravidla pro výpočet minimální mzdy napříč Evropou. Bez výjimky by měla dosahovat 60 % mediánu, tedy středního platu v dané zemi. V případě Česka by to znamenalo zvýšení minimální mzdy až o 3000 korun.

Každý pes, jiná ves. Tak by se s trochou nadsázky dala popsat legislativa v oblasti minimální mzdy v jednotlivých státech Evropské unie. Zatímco některé (třeba Rakousko) takový institut vůbec nemají, jinde se jedná o běžný nástroj sociální politiky, který si ale upravuje každá země podle sebe. Proto se také výpočet a výše minimální mzdy v různých státech výrazně liší.

S tím by měl být do budoucna konec. Eurokomisař Nicolas Schmit, který je v nové komisi zodpovědný za sociální a zaměstnaneckou politiku se od začátku netají tím, že by pravidla rád sjednotil. V rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung se teď k tématu vrátil, ačkoli s vědomím, že jde o citlivou otázku, našlapuje opatrně. „Nebudeme říkat, že minimální mzda v Evropě musí nyní být všude 750 eur. Nebudeme říkat ani to, že státy musejí svou minimální mzdu zvýšit přes noc o 50 %,“ uvedl. 

Schmit místo striktních nařízení navrhuje, že by jedním z parametrů výpočtu zaručené mzdy měl být její poměr (konkrétně 60 %) vůči celostátnímu mzdovému mediánu, tedy částce představující prostřední hodnotu. V případě České republiky byl loni medián 29 127 korun. Pokud by začalo platit Schmitem navrhované pravidlo, minimální mzda v Česku by se musela zvýšit z nedávno schválených 14 600 korun na 17 476 korun.

Maňák: Minimální mzda udržuje platové rovnostářství a podřizuje firmy státní moci

sinfin.digital