TOP 5 romantických filmů, které by si zasloužily pokračování

29.01.2020

Hollywood v současnosti žije především z pokračování již zažitých filmových sérií. Ať už mluvíme o pokračováních (takzvané sequely) nebo o prequelech, které příběhům původních snímků předcházejí, v kinech dnes prakticky jiné počiny nenajdete. Proto je více než zvláštní, že se některých úspěšných filmů filmaři prozatím znovu nedotknuli.

V konkurenci devíti epizod a nespočtu spinoffů Star Wars nebo dvanácti dílů spadajících pod hlavičku Pátek třináctého, najdete ve filmové historii celou řadu filmů, které mají i několik let po své premiéře pouze jediný díl. Dnes se zaměříme na romantické filmy, které se doposud dočkaly pouze jediného celovečerního filmu.

5. Once

Prvním filmem dnešního seznamu částečně zavítáme do českých luhů a hájů. Jednu z dvou hlavních rolí a oscarovou ústřední melodii k filmu Once totiž složila rodačka z Valašského Meziříčí Markéta Irglová (31). Ta ve filmu hraje se svým tehdejším přítelem Glenem Hansardem (49) dva muzikanty, které spojuje nejen láska k hudbě, ale i jednoho k druhému.

On je talentovaným, ale neúspěšným pouličním muzikantem a ona je nadaná česká pianistka, která do Irska odchází za vidinou snadného přivýdělku. Ani jí se však představy nenaplňují, a tak si na živobytí přivydělává prodejem růží. Když se však tito smolaři dají dohromady, jejich smůla rázem zmizí.

Snímek je plný senzační hudby a jeho soundtrack se skvěle poslouchá i sám o sobě. Koneckonců získalo poměrně neznámé Once v roce 2008 Oscara za nejlepší filmovou píseň. Film navíc končí poněkud hořkosladce, ale oběma hrdinům otevírá nové příležitosti a cesty životem. Filmové pokračování osudů obou hrdinů je tak stoprocentně ospravedlnitelné.

4. Absolvent

Absolvent je již sice starším filmem, který byl natočen už v roce 1967, ale to nic nemění na tom, že šlo o skutečně netradiční snímek, který naprosto změnil význam sousloví romantická komedie. Hrdiny těchto filmů byli do té doby především náctiletí milenci, kteří do puntíku splňovali představy tehdejší společnosti o tom, co to znamená být mladý a zamilovaný.

Na konci šedesátých let minulého století se však začala většina těchto stereotypů v Americe bourat, a to odrážela i filmová tvorba. Dustin Hoffman (82) tak v Absolventovi nehraje spořádaného chlapce, ale ušlápnutého mladíka, který se postupně začíná měnit v rebela. To se ukazuje nejen v jeho chování, ale i ve stále se prohlubující vášni k paní Robinsonové a její dceři.

Původní film je naprostou ikonou světové kinematografie, a tak je zvláštní, že se jej prozatím nikdo nerozhodl rozšířit pokračováním. Je však dost dobře možné, že se jej režiséři zkrátka bojí. Bylo by opravdu obtížné natočit znovu natolik vlivný film, který by dostál kvalitám své předlohy.

3. Princezna Nevěsta

Romantické filmy, které se odehrávají ve fantastických světech často sklouzávají k různým klišé a často tančí na hranici trapnosti. To se však rozhodně netýká snímku s názvem Princezna Nevěsta, který v roce 1987 natočil americký režisér Rob Reiner (72).

Film v sobě úspěšně mísí nejen lásku a fantasy, ale i komedii a drama. Divákům tak nabízí vše, co by si od filmu podobného ražení mohli přát, a to navíc ve velmi kvalitním provedení. Tvůrci filmu se totiž rozhodli, že onen svět, příběhy, ani postavy nebudou brát příliš vážně, a tak se jejich romantická pohádka stala jednou z nejlepších parodií, která stejně dobře funguje i jako vážně míněný příběh o lásce a hrdinství.

Ona lehkost, se kterou film využívá humor, je v žánrové konkurenci skutečně nevídaná a s ničím jiným nedá srovnávat. Princezna Nevěsta si téměř přes noc získala kultovní status a její postavy (i ty vedlejší) se nesmazatelně zapsaly do filmové historie. Ačkoliv mají filmoví tvůrci spoustu možností, kde v příběhu navázat, nikdo zatím nesebral dost odvahy, aby se do Princezny Nevěsty 2 pustil.

2. Láska nebeská

Ačkoliv jste možná zaznamenali nějaké zvěsti o vzniku pokračování následujícího filmu, nebo jste dokonce viděli i některé klipy, které se v něm mají vyskytovat, plnohodnotné pokračování Lásky nebeské nikdy nevzniklo a podle dostupných informací se na něm zatím ani nepracuje.

Přesto se však úspěšný britský film o několika milostných příbězích stal okamžitým hitem a pro mnoho lidí jde o nenahraditelnou součást vánoční pohody. Stejně jako Popelka, Pelíšky nebo Sám doma je totiž i Láska nebeská filmem, který se na televizních obrazovkách objevuje nejčastěji o vánočních svátcích.

Film vypráví několik různě propletených příběhů, které spojuje jediný motiv. Motiv lásky. I tento snímek Richarda Curtise (63) nabízí několik nezapomenutelných postav, které si po téměř dvacet let žily svým vlastním životem mimo hledáčky kamer. Fanoušky filmu by jistě zajímalo, jak se po tak dlouhé době daří výstřednímu premiérovi v podání Hugh Granta (59), sympatickému vdovci, kterého hrál Liam Neeson (67) nebo britskému svůdníkovi, který odjel na „lov“ do Ameriky v roli Krise Marshalla (46). Je jen smutné, že se již nedočkáme dokončení příběhu nevěrného otce od rodiny, kterého ztvárnil nezapomenutelný Alan Rickman.

1. Casablanca

Přestože jsme vás u Absolventa upozornili, že jde o starší film (koneckonců Dustin Hoffman v něm debutoval), pro poslední snímek dnešního seznamu se podíváme ještě dál do historie. Na konec dnešního článku jsme si totiž nechali nezapomenutelnou Casablancu, ze které se mohou diváci těšit už od roku 1942.

Ačkoliv jsou všechny filmy dnešního seznamu opravdovými legendami ve svém oboru, jen málokterý romantický snímek se stal natolik úspěšným jako právě Casablanca. Inspiroval se v ní snad každý režisér a počet odkazů a parodií na tuto filmovou legendu je zkrátka a dobře nespočitatelný.

Film vypráví příběh Ricka Blainea, který v Casablance pomáhá všem, kteří se snaží utéct před válkou. Jednoho dne jej však o pomoc požádá bojovník proti fašismu se svou ženou, ve které Blaine poznává svou bývalou přítelkyni. Netrvá to dlouho a Rick se s Ilsou opět sblíží a začnou plánovat společný útěk.

Přestože v minulosti vznikl seriál, který vyprávěl Rickovy příběhy před jeho prací v Casablance, šlo o naprostý propadák, který skončil stejně rychle, jako začal. O plnohodnotné pokračování legendárního filmu se zatím však nikdo nepokusil, a možná, že je to tak dobře.

(tod)

Fandím
2 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Dustin Hoffman, Hugh Grant, Markéta Irglová, Alan Rickman

Filmy:
Láska nebeská, Casablanca, Absolvent, Princezna Nevěsta

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
Hugh Grant filmy, britské komedie, romantika, romantické filmy, Alan Rickman filmy, Dustin Hoffman filmy, slavné romantické filmy, Casablanca film, britské romantické komedie
TOPlist