journeyman_brezen




Damon Hypersport mění ergonomii, sleduje své okolí a varuje před nehodami

Věřte, že i nám ty obden se objevující „nejrychlejší, nejkrásnější, jedinečné a nejlepší elektromotorky s neuvěřitelným dojezdem“ také začínají lézt krkem, ale tenhle stroj si chvilku pozornosti zaslouží. Umí totiž během jízdy zásadně změnit posed jezdce a má chytrý protikolizní bezpečnostní systém. Kvůli tomu se o něj zajímá už i japonská velká čtyřka.

Kapitoly článku

První zajímavostí tohoto stroje je systém Shift, pod kterým se skrývají nastavitelná řídítka, sedlo, stupačky a přední plexi. Teď si asi říkáte, že to není nic nového, ale podívejte se, jaké možnosti nastavení nabízejí současné stroje. Řídítka mají minimum prostoru pro úpravy a největší změny docílíte jejich výměnou, nastavitelné stupačky jsou výsadou několika powercruiserů nebo závodních motorek s doplňkovým přepákováním, sedlo nabízí většinou dvě výšky a abyste vše nastavili, musíte zastavit a vzít do ruky nářadí. Trochu lepší situace je u ochrany před větrem, ale i tady často saháte po nářadí a upravit výšku plexi za jízdy můžete jen u několika vybraných strojů. U nově představeného Hypersportu si jezdec může vše nastavit elektronicky během jízdy. K dispozici jsou dvě polohy, první je čistě sportovní s vysoko vzadu umístěnými stupačkami, vysokým sedlem a naopak nízkými řídítky, za kterými se jezdec schová za sklopené plexi. Po zmáčknutí tlačítka se Damon dokáže proměnit v pohodlný sportovně-cestovní stroj s vyššími řídítky, nižším sedlem, nízko uloženými stupačkami a všemu odpovídá také poloha předního větrného štítu. Určitě zajímavý nápad, který by pravděpodobně našel uplatnění u více strojů než jen u kapotovaných zalehávaček, jako mínus vidíme to, že celý systém bude určitě pěkných pár dekagramů vážit.

Druhou chloubou stroje je protikolizní systém CoPilot. Jde o pokročilý bezpečnostní systém, na jehož vývoji spolupracovali se společností BlackBerry (její systém QNX už využívá Audi a Toyota), a který dokáže monitorovat prostor kolem motorky a varovat řidiče před případnými kolizními situacemi. Telematický systém tvoří dvě kamery, 77Ghz radar, gyroskopy a také senzory tlaku v sedle a v řídítkách. Chytré a jistě výkonné jádro motorky pak dokáže během jízdy sledovat kromě běžných údajů o zrychlení, zpomalení, intenzity brždění a přidávání nebo náklonů také okolní objekty, a to jak statické, tak v pohybu. Díky tomu je motorka schopná jezdce upozornit na auto jedoucí v mrtvém úhlu nebo když před ní někdo prudce zabrzdí. Tím to samozřejmě ale nekončí. Motorka je schopná řidiče varovat i v případě, že stojí na semaforech a hrozí náraz zezadu, případně na situaci, kdy se někdo z vedlejší očividně nehodlá dát přednost v jízdě. V těchto případech jde samozřejmě většinou o situace, které vyřeší předvídání a vhodná defenzivní jízda, ale třeba náraz zezadu neodhadnete nikdy.

Méně zkušeným jezdcům dokáže motorka také pomoci v odhadování bezpečné vzdálenosti v závislosti na rychlosti, teplotě a toho jestli je silnice suchá nebo mokrá. Podle jednoho z autorů Hypersportu dokáže CoPilot také takzvaně číst zatáčky. Všechna vstupní data porovná s následující zatáčkou a podle toho dokáže zjistit, jestli ji bezpečně projede nebo ne. Co se stane v případě, že to jezdec přežene, už ale nikdo nedodává. Respektive víme, že jezdec dostane varování, kdy a jaké a co má potom dělat už vývojáři nedodávají. Stejně tak se nemluví o nějakém větším zásahu samotné motorky, nicméně ABS je na místě, kontrola trakce také, a k tomu, aby je na základě propočtů motorka ovládala je už jenom kousek. Přijde vám Damon pořád málo chytrý? Tak aby toho nebylo málo, CoPilot všechna data z jízdy uchovává a po připojení na síť je odešle do společného úložiště. Ty využijí vývojáři pro zdokonalení algoritmů, pak je dají k dispozici všem dalším uživatelům. Zjednodušeně to bude takové velké diskuzní fórum, kde si zkušenosti nebudou předávat řidiči, ale samotné motorky. Trošku šílená představa, nemyslíte?

Poslední dílek do skládačky je, jak se varování dostanou k samotnému jezdci. Jednak tady bude velká TFT přístrojová deska, na kterou se bude krom důležitých údajů promítat také obraz ze zadní kamery. Kdyby měl ale člověk neustále sledovat displej, jestli mu tam náhodou neskočí vykřičník, asi by daleko nedojel. Proto má Hypersport ještě dvě další esa v rukávu. Po obvodu větrného štítku jsou z vnitřní strany zabudované LED diody, které se v případě nebezpečí rozblikají. Typické jejich využití je v případě mrtvého úhlu. To se jednoduše rozsvítí ta strana plexi, kde je hrozba, v případě čelního střetu se rozsvítí po celé délce. Dalším důležitým komunikačním kanálem je hmat. To známe třeba z moderních aut, kde asistent jízdy v pruzích vibracemi do volantu upozorňuje na vybočení. Podobnými vibracemi do řídítek by měl o potenciálním problému informovat svého řidiče také Damon. No, vypadá to, že tahle technologie už je pořádně daleko. Zbývá k tomu přidat ještě komunikaci mezi vozidly, díky které by Hypersport viděl i za roh, vzduchové trysky zabraňující uklouznutí kola, a máme tady nenabouratelnou motorku! :)

Samotný pohon jinak designově povedeného stroje se také umí pochlubit zajímavými hodnotami, u kterých hraje prim číslovka 200. Ve videu výrobce hovoří o výkonu více než dvě stě koní, stejnou hodnotu má mít krouticí moment, díky tomu dokáže Hypersport letět více jak 200 mil za hodinu, ale to určitě nevydrží proklamovaných 200+ mil na dálnici a více než 300 mil ve městě už vůbec ne. Hezký je také údaj o hmotnosti, která by naopak měla být pod dvě stě kilogramy. Pro srovnání, Energica pro letošní rok představila model Ego+ se stejně velkými 21,5kWh bateriemi, a i když se u toho povedlo shodit 5 % váhy oproti předchůdci, pořád se pohybujeme kolem 240 kilogramů. Nezbývá, než věřit v hromadné použití karbonu, titanu a dalších exkluzivních materiálů, díky kterým by se dražší verze Hypersport Premier za 39 995 dolarů k těmto hodnotám dostala. Těchto strojů má vzniknout jenom 25 kusů, běžná sériová produkce je naceněná na 24 995 dolarů, což je o dvě tisícovky dolarů víc než za kapotovanou Energicu se slabšími bateriemi. Uvidíme, jak to nakonec bude s Damonem ve skutečnosti.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 3 Kč
Bogodar přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist