Pomoc potřebným. Znesnáze21 miliardáře Karla Janečka za první týden pomohlo vybrat přes 650 tisíc korun v příspěvcích

kareljanecek

Foto: Znesnáze21

Miliardář Karel Janeček při představení projektu Znesnáze21

0Zobrazit komentáře

Pro mnoho lidí byl pondělní den jako každý jiný a pravděpodobně si na něj po čase ani nevzpomenou. Pro 21letého Štěpána ale znamenal start nového týdne úsměv na tváři, který mu má obrátit život vzhůru nohama – v dobrém slova smyslu. Na neziskové platformě Znesnáze21, za kterou stojí Karel Janeček, se spustila kampaň s cílem vybrat 200 tisíc korun na pomoc s léčbou Štěpána, který trpí cystickou fibrózou.

Ta postihuje především plíce, jejichž kapacita i při dlouhodobé léčbě klesá. K překvapení všech ale příběh zaujal natolik, že se podařilo 200 tisíc korun vybrat během pouhých 8 hodin, což Štěpánovi zajistí nákup potřebného rehabilitačního přístroje, který mu s jeho pomocí výrazně pomůže. Co víc, nyní už se vybraná částka pohybuje nad hranicí 320 tisíc korun a dárci neustále přibývají.

„Sbírka poběží původně plánované dva měsíce a peníze vybrané navíc budou použity na nákup dalšího přístroje do Klubu nemocných cystickou fibrózou. Na něj budou moct chodit cvičit další potřební pacienti, tak jako Štěpán v uplynulých osmi měsících, nebo bude sloužit k zapůjčení na doma,“ děkovala po prvních osmi hodinách a úspěchu na platformě Štěpánova maminka.

znesnaze

Foto: Znesnáze21

Tvůrci projektu Znesnáze21

„Znesnáze21 ukázala, co tato nová dárcovská platforma dokáže, a jakou sílu má, když lidé přispívají společně na dobrou věc. Rychlost, s jakou se podařilo potřebné peníze pro Štěpána vybrat, překvapila i nás,“ dodává Čestmír Horký, který Znesnáze21 založil a vede. Jde víceméně o takový crowdfunding pro potřebné a sám Janeček říká, že hlavní devizou projektu je jeho jednoduchost, kterou přirovnává k přivolání odvozu v Uberu.

Kdokoliv si na Znesnáze21 může založit vlastní sbírku, sdílet příběh a vybrat potřebné prostředky, ze kterých poté získají celých 100 procent – platforma si nebere z vybrané částky žádné poplatky. Start projektu přitom proběhl teprve minulý týden, respektive 21. ledna. Od té doby se podařilo v 8 sbírkách vybrat přes 650 tisíc korun a i díky Štěpánově kampani číslo neustále stoupá.

Výhodou je jednoduchá administrativa i fakt, že sbírku nemusí nutně zakládat pouze člověk v nouzi, ale i příbuzní a další blízcí lidé z jeho okolí. Znesnáze21 pak funguje jako podpůrná platforma, stejně jako garant toho, že peníze poputují do správných rukou. Pravost a detaily sbírek mají dle slov Horkého kontrolovat vyškolení sociální pracovníci.

Celý projekt spadá pod Nadační fond pomoci, za kterým stojí právě miliardář Janeček spolu s Markétou Sýkorovou. Od roku 2012 se prostřednictvím iniciativ fondu podařilo na dobrou věc přispět částkou přesahující 28 milionů korun v téměř 100 sbírkách.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym