Odškodnění za úraz na chodníku? Průměrná výše nároku v roce 2019 byla 56 370 Kč

Za úraz na chodníku, který byl způsoben kvůli závadě ve schůdnosti, má poškozený občan nárok na odškodnění ze strany majitele komunikace, kterým je zpravidla obec. V roce 2019 činil průměrný nárok za úraz na komunikaci 56 370 Kč, přičemž ve většině případů se jednalo o bolestné. Téměř polovina případů musela být řešena soudně, vyplývá to ze statistiky společnosti Vaše nároky.cz za rok 2019.

V roce 2019 společnost Vaše nároky.cz řešila 155 sporů ohledně úrazu na chodníku, v 60% se jednalo o ženy. Většina případů se týkala úrazů kvůli nedostatečné úpravě namrzlých chodníků a průměrný nárok na odškodnění činil 56 370 Kč. Nejčastěji občané požadovali odškodnění bolesti, tzv. bolestné, na druhém místě byly žádosti o proplacení ušlého zisku. 58 % procent případů z roku 2019 se řešilo (případně stále řeší) mimosoudně a 42 % skončilo u soudu.

Podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, odpovídá majitel komunikace za její stav i za škodu, která byla její nedostatečnou údržbou způsobena. Odpovědnost za úrazy na chodnících tak většinou padá na obce, případně na společnosti, kterým obce svěřily správu údržby komunikací. Obce (případně odpovědné společnosti) se mohou své odpovědnosti zprostit pouze v ojedinělých případech. Jedná se například o závadu ve schůdnosti, která byla pro chodce předvídatelná, on jí ovšem nepřizpůsobil svou chůzi, dále o mimořádné povětrnostní podmínky, případně o nevhodnou obuv. „Pokud například chodkyně vyrazí na náledí v jehlových podpatcích, pak pravděpodobně nárok na odškodnění v případě úrazu nevznikne. To stejné platí i pro situaci, když dojde k náhlé ledovce kvůli namrzajícímu dešti a není v silách majitele komunikace okamžitě závadu ve schůdnosti odstranit,“ vysvětluje advokát Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz.

„Základním předpokladem pro úspěšné uplatnění nároku na odškodnění při úrazu na chodníku je vzniklá škoda a dostatek důkazů,“ pokračuje dále advokát. Poškozený by měl zaznamenat místo úrazu, čas úrazu a dále popsat příčiny úrazu, které by měly být podloženy důkazy. Mezi nejdůležitější důkazy při nárokovaní odškodnění za uraz na chodníku patří fotodokumentace místa úrazu, výpovědi svědků, lékařské záznamy, posudek o bolestném, případně o ztížení společenského uplatnění, výplatní pásky v případě ušlého zisku, účtenky od zakoupených léků či poškozených věcí. „Svědky mohou být například i členové záchranných složek, kteří byli k úrazu přivoláni,“ radí Novák.

„Poškození by se s žádostí o odškodnění měli obrátit přímo na obec, které komunikace náleží. K žádosti je pak důležité přiložit důkazy. Pokud obec odškodnění v rámci mimosoudního jednání vyplatit odmítá, je další možností obrátit se na příslušné soudy,“ konstatuje advokát.

KONTAKT:

Mgr. Eva Jurčíková

eva.jurcikova@vasenaroky.cz

Tel.: +420 724 710 993

Klíčová slova ČR-právo-zákon-společnost-Vaše nároky.cz

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.