Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Média

Zpravodajství BBC kvůli úsporám zruší 450 pracovních míst. Peníze použije na reorganizaci

Sídlo britské vysílací společnosti BBC v Londýně. foto: Reuters

LONDÝN - Britská vysílací společnost BBC kvůli reorganizaci a modernizaci své zpravodajské divize BBC News zruší 450 míst, což odpovídá 7,5 procentu pracovních pozic. Oznámila to ve středu BBC. Plánovaným opatřením chce do roku 2022 ušetřit 80 milionů liber (2,4 miliardy korun). Společnost s rušením některých míst počítá také v rozhlasové stanici BBC Radio 5 Live a v programu World Update v rámci rozhlasového vysílání do zahraničí BBC World Service.
  16:44

„Musíme přetvořit BBC News pro nové desetiletí tak, abychom ušetřili velkou sumu peněz,“ citovala agentura Reuters šéfku BBC News Fran Unsworthovou. „Utrácíme příliš mnoho našich zdrojů na lineární vysílání a málo na digitální,“ dodala.

Přirovnal královského novorozence k šimpanzovi, BBC za to dlouholetého moderátora vyhodila

BBC News chce podle Reuters ve zpravodajství přejít na model reportáží a témat, ke kterým budou zaměstnanci přeřazeni místo současného přidělení k samostatným programům. Tento krok má zajistit, že se zpravodajskému tématu nebude věnovat vícero novinářů v různých programech, což dosud vedlo ke štěpení sil a vyšším nákladům.

BBC uvádí, že ve zpravodajské divizi pracuje okolo 6000 lidí včetně 1700 mimo Spojené království. Rozpočet BBC News po zavedení změn bude činit asi 480 milionů liber (14,3 miliardy korun).

Vysílací společnost již v roce 2016 oznámila, že chce do roku 2020 uspořit 800 milionů liber (23,9 miliardy korun), z nichž se 80 milionů liber týká BBC News. BBC na svém portálu uvedla, že polovinu plánovaných úspor v rámci BBC News se již v uplynulých čtyřech letech podařilo najít, zbývajících 40 milionů liber pak ušetří nově ohlášený reorganizační plán.

Autor: