Vzniká vakcína proti koronaviru. Pomoci může umělá inteligence

29. 1. 2020 – 18:15 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Vzniká vakcína proti koronaviru. Pomoci může umělá inteligence
Koncepční ilustrace koronaviru | zdroj: Profimedia

Experti začali pracovat na lécích proti koronaviru, který se rozšířil z čínského Wu-chanu. Zatím jsou nejdál Australané.

V posledních dnech se kolem koronaviru 2019-nCoV vyrojily dobré i špatné zprávy.

Do druhé kategorie patří zjištění, že virus je infekční ještě před tím, než se projeví jeho symptomy. To podstatně komplikuje izolaci choroby tak, jako v případě epidemie SARS v letech 2002 až 2003. U tohoto koronaviru byla detekce infekčních lidí snazší, protože měli častěji zvýšenou teplotu a jiné symptomy.

Dobrou zprávou je fakt, že proti SARS se koronavirus z Wu-chanu jeví jako méně smrtící nemoc. Ačkoli na definitivní měření letality je brzy, lékaři odhadují, že by koronaviru mohly podlehnout jen dvě procenta nakažených. Tento předpoklad nemoc staví po bok vlažnějších chřipkových sezón.

Dlouhý boj s virem

Koronavirus bychom ale neměli podceňovat. Zatím o něm víme velmi málo a čísla nakažených i mrtvých se v dalších týdnech mohou rychle měnit.

profimedia-0495049935 chinese prague coronavir Čínští turisté v Praze | zdroj: Profimedia

Výzkumné instituce mezitím zahájily vývoj vakcíny a léků. Může se přitom ukázat, že poměrně efektivní je léčba využívající již existujících antivirotik.

Právě během epidemie SARS před osmnácti lety proti viru zabíraly také inhibitory vyvinuté proti viru HIV. Stejný přístup se nyní spolu s dalšími látkami podobného typu testuje i na nový koronavirus.

Léky či vakcíny specificky vyvinuté proti koronaviru budou mít vyšší účinnost. Léčba lidí ale nikdy není binárního rázu – žádný lék nefunguje ve 100 procentech případů.

Farmakologický boj s koronavirem proto bude dlouhý. Vývoj nových léků ale mlže přinést zajímavé nápady.

Australané hlásí pokrok

Práce na vakcíně proti koronaviru z Wu-chanu už zahájili ruští, čínští a australští vědci, výzkumníci v americkém Národním institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) a v dalších ústavech.

Experti z australského Ústavu Petera Dohertyho pro infekce a imunitu už dokázali koronavirus vyšlechtit v laboratorních podmínkách, což může další práce významně urychlit. 

Jak rychle však vývoj vakcíny či léku bude postupovat, je velkou neznámou. "Troufal bych si tvrdit, že to bude trvat pár měsíců, než bude nějaká vakcína k dispozici," řekl docent Jan Konvalinka z Univerzity Karlovy.

Zmíněný NIAID v minulosti vyvinul i vakcínu na virus MERS, který je příbuzný současného koronaviru a který udeřil před osmi lety. Látku však testovali jen na zvířatech. Nasadit ji nestihli. Je tak možné, že nová vakcína bude podobně připravena k nasazení až v okamžiku, kdy koronavirus odezní.

Vyloučit nelze ani další mutaci koronaviru, to se však v rychlostech vyšších, než je sezónní průběh nemoci, stává jen ve filmech. Svět bude v nejbližších měsících nejspíš čelit pouze aktuální mutaci viru 2019-nCoV.

zdroj: YouTube

Ačkoliv momentálně nemoc působí v zásadě podobně rizikově jako sezónní chřipka, zvýšená pozornost bezpečnosti a vývoji imunizace může přinést i některé zajímavé inovace. Podobně tomu bylo i v případě africké epidemie viru ebola před šesti lety.

Umělá inteligence nabízí pomoc

Výzkumníci můžou například pro urychlení vývoje sáhnout po pomoci strojového učení. V posledních dvou letech se na několika studiích podařilo demonstrovat, že umělá inteligence může výrazně pomoci v oddělení datového zrna od plev, a tak zkrátit přípravu léku o měsíce.

Zatím to sice nebylo testováno u očkování, ideální čas ověřit to, však může být právě nyní.

Umělá inteligence ostatně již ruku k boji s koronavirem přidala. V pondělí se ukázalo, že strojový algoritmus BlueDot varoval před rizikem koronaviru již 31. prosince 2019. Umělá inteligence by tedy mohla pomoci predikovat vývoj aktuální, anebo alespoň budoucí epidemie.

Zdroje:
BBC, DPA

Nejnovější články