Jak vybrat aplikaci pro editaci videa

Obsah dubnového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah dubnového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 28.1.2020

Chcete si sestříhat záběry z dovolené nebo připravit krátké efektní video na sociální sítě? V obou případech to můžete snadno vyřešit na mobilu. Musíte si ale vybrat tu správnou aplikaci.

Na Apple App Store nebo Google Play je k dispozici velké množství aplikací, které se profilují jako nástroje pro úpravy videa. Ve skutečnosti jsou však mezi nimi zásadní rozdíly a slouží k jiným účelům. Může se tak klidně stát, že video editor, který si stáhnete, nebude obsahovat ani ty nejzákladnější funkce, které byste od něj očekávali.

Střihačské studio, nebo doplněk sociální sítě?

Má to prosté vysvětlení. Některé aplikace slouží pro bleskurychlý záznam krátkých záběrů pro okamžité publikování na sociálních sítích jako Instagram nebo TikTok. Kromě natáčení nabízejí třeba jen barevné filtry nebo možnost doplnění videa o texty a obrázky. Klasické nástroje pro editaci videa, jako je střih, ořez nebo tvorba přechodů mezi záběry, byste v nich hledali marně. Vždy si proto před stažením přečtěte informace o tom, co všechno aplikace umí. To, že se něco jmenuje „Video Editor“, ještě není záruka toho, že poslouží jako mobilní filmové studio.

Cena není vždy jasná

Ověřte si také cenu aplikace. Většina z těch, které jsme testovali, nabízí stažení zdarma. Za to vám ovšem nabídne pouze omezené použití nebo zkušební verzi, jíž budete muset po několika dnech nahradit placenou. Omezené použití se projevuje například omezením maximálního rozlišení videa nebo také vodoznakem. Hledáte bezplatnou aplikaci? Pečlivě si předtím přečtěte, jaké podmínky pro používání aplikace její vývojář nabízí. Tuto informaci naleznete přímo na stránce pro stažení aplikace v obchodě App Store či Google Play.

Kdo vám ohlídá data?

V našem testu jsme též sledovali, jaké informace odesílá aplikace jejímu vývojáři a třetím stranám. Zaměřili jsme se přitom na šifrovaná i nešifrovaná data. Hledali jsme v nich údaje o majiteli účtu nebo o telefonu, a to jak vysoce, tak méně citlivá data. Bohužel musíme konstatovat, že k odesílání dat dochází téměř u všech testovaných aplikací. V některých případech šlo jen o informace o typu telefonu nebo tabletu, na kterém je aplikace spuštěna. V dalších došlo i k závažnějším prohřeškům, například odesílání e-mailové adresy třetím stranám. Je-li pro vás online bezpečnost důležité téma, doporučujeme vybírat aplikace nejen podle užitečnost, ale vzít v potaz také ochranu osobních dat.

Databáze testovaných výrobků

Aplikace pro editaci videa (26 výrobků)
poslední aktualizace: 30.1.2020


Přihlásit