Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Na Špičák a jeho nejdelší sjezdovky a skvělé jídlo. Co se tu změnilo?

Cestování

  5:44
Na šumavském Špičáku se aktuálně lyžuje na horní polovině sjezdovky č.3 Slalomové a dolní polovině tratě č.2, na Spodní Šanci a v provozu je dětský lyžařský park s pojízdným pásem. Lyžování na Špičáku se letos nese ve znamení nové gastronomie, takže po několika manšestrových jízdách se můžete vydat vstříc domácím i typickým alpským dobrotám!

Úvod trojky začíná širokou a pozvolnou plání, která ideální na prvních pár rozehřívacích oblouků a navíc máte čas se i pokochat výhledem na železnorudskou kotlinu a politovat města v údolí zahalené do inverze. foto: Tomáš Rucký

Špičácké sjezdovky obecně patří k těm delším, a zároveň k jedněm z nejrozmanitějších tratí u nás. Tohle krédo si středisko zachovává i při omezeném provozu, takže v rámci jedné jízdy se projedete na sportovních padáčcích i mírnějších carvingových prostranství a na trati se bude od jejího počátku až do jejího konce neustále něco dít.

Úvod trojky začíná širokou a pozvolnou plání, která ideální na prvních pár rozehřívacích oblouků a navíc máte čas se i pokochat výhledem na železnorudskou kotlinu a politovat města v údolí zahalené do inverze.

Posléze se ale sjezdovka zalomí rovnou do poctivě červeného slalomáčku, který se zakrucuje doprava a po chvíli se narovnává do carvovací plošiny zvané „Václavák“. Tady můžete využít získané rychlosti z padáku a lyže rozhoupat do pěkných vykrajovaných oblouků.

Špičák v kostce:

  • czdálenost z Prahy -  2 h 8 min
  • Aktuálně platí ceny vedlejší sezony:
  • celodenní skipas dospělý 550 Kč
  • celodenní skipas mládež (roč. nar. 2002-2004) 475 Kč
  • celodenní skipas dítě (roč. nar. 2005 – 2012) 390 Kč
  • celodenní skipas senior (roč. nar. 1951 – 1959) 475 Kč
  • celodenní skipas senior (70+) 80% sleva
  • děti do 6-ti let 20 Kč
  • provozní doba střediska 8:30 – 16:00
  • www.spicak.cz
  • parkování zdarma, vedle sjezdovky, s pokladnou

Po Václaváku se přejíždí na sjezdovku č. 2, která se nám líbí dostatečnou šířkou a opět proměnlivým profilem, kdy se po sobě vystřídá opět prudší padák s mírnějším pokračováním, které je jedno z mých nejoblíbenějších. Spodek dvojky se už nejede v takové rychlosti, a tak máte čas soustředit se na precizní sportovní náklony a díky příjemné šířce ani nemusíte nijak omezovat svoje radiusy.

Začátečníkům a mírně pokročilým se bude líbit spíše na Spodní Šanci s kotvovým vlekem, která je velmi mírná a dostatečně prostorná, takže na první oblouky jako dělaná. Od hlavního dění Špičáku je navíc trochu „odstrčená“, takže jsou oddělení sportovní a začínající lyžaři.

Na tratích v těchto dnech leží kolem 30 cm sněhu, díky teplotám nad bodem mrazu a slunečním paprskům ale drží rovné jen na ranní a dopolední lyžování, pak už sjezdovky měknou. Kdo však stihne první lano v 8:30, může se těšit na několik nalyžovaných kilometrů na utaženém manšestru.

Lyžařská škola na Špičáku patří k nejstarším v regionu a momentálně už běží na plné obrátky o víkendu i v týdnu. Pro nejmenší děti využívá škola dětský lyžařský park s pojízdným pásem a několika slalomovými zvířaty, a i tento park je bezpečně ohraničený od okolního dění. Kromě každodenních lekcí, které se mohou odehrávat privátně i skupinově, se špičácká lyžařská škola soustřeďuje i na tzv. Víkendové kurzy, kdy se jedná o celodenní výuku po dobu 6 sobot (nebo neděl) pro školáky nebo i dospělé a v rámci kurzu je zajištěný společný svoz autobusem z Klatov nebo z Plzně a další doplňkové služby jako jsou obědy nebo zvýhodněné jízdné.

Lyžování na Špičáku se letos nese ve znamení nové gastronomie, takže po...
Posléze se ale sjezdovka zalomí rovnou do poctivě červeného slalomáčku, který...

Novinky na Špičáku se letos odrážejí hlavně v nabídce jídel, protože do areálu vtrhli jako vítr noví provozovatelé a začaly se dít změny (koneckonců, pokud bylo v posledních letech Špičáku něco vyčítáno, byla to právě gastronomie). Na prosluněné terásce na Blažence si nyní můžete dopřát českou kuchyni například v podobě knedlíků s uzeným masem a špenátem (165 Kč), ale i typickou alpskou kuchyni v čele s oblíbeným Germknödlem (125 Kč). Lívance s ovocem a zakysanou smetanou pak ocení hlavně ti, co rádi snídají na svahu. Fajnšmekři si tu apres ski pochutnají na hruškovici ze zralých hrušek od Barona, kterou jen tak běžně v areálech neseženete. Blaženka je navíc nově obslužná, takže se stačí pohodlně usadit.

Podobně koncipovanou nabídku jídel najdete i na Haničce a ve Skibaru, kde je jídelníček ještě vylepšený nějakou tou moderní záležitostí, jako jsou například frity s trhaným vepřovým masem a sýrovou omáčkou (115 Kč), nebo smažené chipsy s česnekovým dipem (75 Kč). Vše si navíc můžete vychutnat i venku v lehátkách, z kterých se pak k dalšímu lyžování jen horko těžko přemlouvá.

Nová nabídka občerstvení na vás čeká i v kiosku u výstupu lanovky, takže tu nyní můžete doplnit energii po domácku dělanými dobrotami, jako je zapečený toast s uherákem, červenou cibulí, goudou a hořčicovým dipem (75 Kč), curry hot dogem (65 Kč) nebo farmářskými hranolkami s česnekovým dipem (75 Kč). Nám už v břiše nezůstalo po předešlých hodech na víc, než na svařák a domácí cookies, tedy vláčnou nadýchanou sušenku s kousky mléčné čokolády a vlašskými ořechy (40 Kč), a mlsání jsme spojili rovnou s výhledem na Alpy a opalovačkou na vrcholu Špičáku.

Plně v provozu je na Špičáku i půjčovna lyží, která je velmi moderně a pestře vybavená. Kromě sjezdových lyží si tu můžete zapůjčit i běžky, freestylové snowboardy, saně, sněžnice a dokonce i fatbike. V případě potřeby si můžete zakoupit i drobné lyžařské vybavení, jako jsou helmy nebo brýle (nově i značka Oakley). Celodenní zapůjčení lyžařského kompletu pořídíte za 510 Kč a testování modelů značky Rossignol vyjde na celý den na 480 Kč.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!