Automobilka Hyundai zahájí v březnu ve svém závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku výrobu elektromobilů Kona Electric. Letos tam vyrobí desítky tisíc těchto vozů. Výrazně tím zkrátí dodací lhůty pro zákazníky v Evropě. Ve čtvrtek to řekl mluvčí automobilky Pavel Barvík. Hyundai se tak stane první automobilkou, která bude v Česku vyrábět automobily na elektrický pohon.

"V nošovickém závodě budeme vyrábět vozy Kona Electric pro významné evropské trhy, kterými jsou Německo, Francie, Nizozemsko, Norsko, Česká republika, Slovensko a Polsko," řekl Barvík.

Hyundai Kona Electric

Je dostupný se dvěma variantami akumulátorů: o kapacitě 39,2 kWh, s nímž je podle společnosti možné ujet až 289 km, a s výkonnějším 64kWh akumulátorem, s nímž by dojezd měl být prodloužen až na 449 km na jedno nabití.

Elektromotory budou mít maximální výkon 150 kW (cca 200 koní).

Společně s krouticím momentem 395Nm rozpohybují auto z 0 na 100 kilometrů v hodině za velmi slušných 7,6 vteřiny. Maximální rychlost bude 167 km/h.

Na rychlonabíječce se vůz navíc nabije z 0 na 80 procent již za necelou hodinu.

V loňském roce automobilka vyprodukovala 309 500 aut, což představovalo meziročně pokles o devět procent. Letošní plán výroby ještě neoznámila.

Mluvčí uvedl, že od zahájení prodeje v roce 2018 překonala poptávka po vozech Kona Electric očekávání.

"Cílem zvýšení kapacity jejich výroby je držet krok s rostoucí poptávkou. Zaměřením se na uspokojení poptávky zákazníků se Hyundai může stát největším dodavatelem vozidel s nulovými emisemi v Evropě, když bude mít v roce 2020 možnost nabídnout více než 80 tisíc kusů vozů tří modelových řad," uvedl Barvík. 

Nošovická továrna je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Zaměstnává zhruba 3300 lidí a dalších 8700 zaměstnanců pracuje u jejích subdodavatelů. V roce 2018 automobilka vytvořila zisk 7,22 miliardy korun (o 531 milionů vyšší než v roce 2017) a tržby 129,26 miliardy korun (o 7,4 miliardy nižší). V současné době se v Nošovicích vyrábí typ Hyundai Tucson a pět verzí modelu Hyundai i30. Vozy se vyvážejí do 69 zemí, nejvíce do Německa, Velké Británie, Ruska, Španělska a Itálie, tuzemský trh tvoří přibližně čtyřprocentní podíl.