Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Hyundai zahájí v březnu v Nošovicích výrobu elektromobilů Kona

Hyundai Kona Electric foto: HyundaiLidovky.cz

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - Automobilka Hyundai zahájí v březnu ve svém závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku výrobu elektromobilů Kona Electric. Letos tam vyrobí desítky tisíc těchto vozů.Výrazně tím zkrátí dodací lhůty pro zákazníky v Evropě, řekl mluvčí automobilky Pavel Barvík.
  9:22aktualizováno  10:15

Hyundai se tak stane první automobilkou, která bude v Česku vyrábět automobily na elektrický pohon.

K Černému moři s autem na baterky. Ušetřili jsme šest tisíc korun

„V nošovickém závodě budeme vyrábět vozy Kona Electric pro významné evropské trhy, kterými jsou Německo, Francie, Nizozemsko, Norsko, Česká republika, Slovensko a Polsko,“ řekl Barvík. V loňském roce automobilka vyprodukovala 309 500 aut, což představovalo meziročně pokles o devět procent. Letošní plán výroby ještě neoznámila.

Hyundai navíc plánuje další vývoj Kony Electric. U modelu vybaveného silnější baterií se zvýší dojezd z 449 kilometrů na 480 kilometrů. „Znamená to přenesení hi-tech technologií do Evropy a pro továrnu v Nošovicích jistotu výrobního programu“, řekl na výroční tiskové konferenci šéf Hyundai Motor Česká republika Martin Saitz. 

Mluvčí uvedl, že od zahájení prodeje v roce 2018 překonala poptávka po vozech Kona Electric očekávání. „Cílem zvýšení kapacity jejich výroby je držet krok s rostoucí poptávkou. Zaměřením se na uspokojení poptávky zákazníků se Hyundai může stát největším dodavatelem vozidel s nulovými emisemi v Evropě, když bude mít v roce 2020 možnost nabídnout více než 80 000 kusů vozů tří modelových řad,“ uvedl Barvík.

Budoucnost aut podle Hyundai

Jihokorejská automobilka kromě elektromobilů rozvíjí i další alternativní pohony. Miliardy eur už investovala do vodíkových aut poháněných palivovým článkem. Jejich výhodou je, že z výfuků vychází čistá vodní pára. Jak takové auto funguje najdete zde.

Nošovická továrna je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Zaměstnává zhruba 3300 lidí a dalších 8700 zaměstnanců pracuje u jejích subdodavatelů. V roce 2018 automobilka vytvořila zisk 7,22 miliardy korun (o 531 milionů vyšší než v roce 2017) a tržby 129,26 miliardy korun (o 7,4 miliardy nižší). V současné době se v Nošovicích vyrábí typ Hyundai Tucson a pět verzí modelu Hyundai i30. Vozy se vyvážejí do 69 zemí, nejvíc do Německa, Velké Británie, Ruska, Španělska a Itálie, tuzemský trh tvoří přibližně čtyřprocentní podíl.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...