Praha, Bratislava, Varšava, nebo Budapešť? Nejvyšší mzdy jsou v české metropoli

Výroba, ilustrační foto

Výroba, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Stavba, ilustrační foto
Práce, ilustrační snímek
3
Fotogalerie

Ve většině oborů a pozic dosáhnou zaměstnanci ze zemí V4, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, na nejvyšší mzdy v Praze. Existují ale specifické výjimky. Programátoři si nejvíce vydělají v Budapešti, marketingoví experti ve Varšavě. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton.

"Trh práce v ČR je v rámci zemí V4 nejrozvinutější a zároveň nejnapjatější. V porovnání se Slovenskem, Maďarskem a Polskem ještě stále dosahujeme nejvyšší průměrné mzdy, což může být motivující i pro uchazeče o práci ze sousedních zemí," říká ředitel Grafton Recruitment Martin Malo.

Jaký máte čistý příjem? Zkuste mzdovou kalkulačku E15

Výroba

Z celého regionu jsou ze sledovaných oblastí vůbec nejhůře placeni operátoři výroby či výrobní dělníci v Polsku, kde jejich mzda začíná v přepočtu na zhruba 14 tisících korunách.

V Česku si pracovník na stejné pozici přijde minimálně na 18 tisíc a v některých regionech se jeho mzda může vyšplhat na 32 tisíc korun. Pro české firmy, dlouhodobě bojující s nedostatkem pracovníků do výroby, jsou nízké mzdy v Polsku příležitostí k tomu, oslovovat tamní dělníky a lákat je do Česka, kde si tak mohou vydělat i dvojnásobek.

U kvalifikovaných pozic do výroby už však nejsou rozdíly tak výrazné, naopak například svářeč si v Polsku vydělá dokonce o tři tisíce korun víc než v Česku. Podle studie až 48 tisíc korun. Na Slovensku včetně Bratislavy si takový pracovník vydělá jen 36 tisíc korun.

Mezi nejlépe placené pozice ve výrobě tradičně patří vedoucí závodu, jehož mzda se liší jen mírně. V Česku dosáhne na 100 až 210 tisíc korun, na Slovensku 103 až 205 tisíc korun, v Maďarsku 103 až 197 tisíc a v Polsku 108 tisíc až 239 tisíc korun.

Jak je to v IT?

Jinak vypadá situace u počítačových inženýrů a programátorů. Nejnižší mzdy mají programátoři v Bratislavě, naopak nejvíce si vydělají v Budapešti. Například vývojář s maximálně tříletou praxí v Bratislavě bere od 35 tisíc korun měsíčně, v Praze může mít od 45 tisíc korun a v Budapešti od 47 tisíc korun. Nejvíce si programátoři vydělají v Budapešti, kde zkušený vývojář může brát až 126 tisíc korunměsíčně, v Praze 120 tisíc a v Bratislavě 95 tisíc korun.

Obchod

V obchodu a marketingu jsou nejvyšší mzdy k mání v Polsku. Obchodní ředitelé si v Polsku vydělají 84  až 179 tisíc korun, v Česku 70 až 150 tisíc, na Slovensku 64 až 92 tisíc korun. Podobná situace vládne i na postu marketingových ředitelů. Tato pozice je nejvýnosnější v Maďarsku a Polsku. V Česku se jejich mzda pohybuje mezi 60 a 130 tisíci korun.

Finance

Pozice ve financích jsou nejlépe honorovány v Česku, nejhůř naopak na Slovensku. Například finanční ředitel bere na Slovensku od 77 tisíc korun, avšak v Praze by mohl mít až 220 tisíc korun měsíčně.