Knižní festival Ostrava

Knižní festival 2019, foto Adél Kocmánková

Knižní festival 2019, foto Adél Kocmánková

Knižní festival Ostrava * 28.-29. února 2020, 10:00 - 18:00, Černá louka Ostrava, Pavilon A

Druhý ročník Knižního festivalu Ostrava bude opět nabitý. Na jednom místě se sejdou knižní nakladatelé z různých koutů ČR s pestrou nabídkou knižních titulů, samotní autoři budou prezentovat svá nová díla, pokřtí své nové knihy, proběhnou autogramiády, besedy, debaty a přednášky. Tváří letošního ročníku je oblíbená herečka Iva Janžurová, která také na festival přijede a zahájí ho.

Z hostů a autorů, s nimiž se na festivalu setkáte, můžeme potvrdit Jaroslava Kmentu, autora knih Boss Babiš či novinky roku 2019 Rudý Zeman, dále rodáka z Ostravy, novináře a zahraničního zpravodaje ČT Tomáše Etzlera, novináře a politického komentátora Jindřicha Šídla. Velmi nás těší, že svou účast přislíbil známý youtuber KOVY, který na festivalu představí svou novinku iPohádka, taky Alena Mornštajnová, v současnosti nejoblíbenější česká spisovatelka, která zároveň pokřtí debut ostravské spisovatelky Karin Lednické. Albert Čuba pokřtí svou prvotinu, jejímž kmotrem bude Igor Orozovič, a "Tři tygři" Štěpán Kozub, Robin Ferro a Vladimír Polák knihu přiblíží návštěvníkům. Z dalších můžeme uvést skvělého fotografa Roberta Vana, ikonu českého hiphopu, grafika, umělce Vladimíra 518 či autory fantasy a sci-fi knih Jiřího Walkera Procházku s manželkou Klárou Smolíkovou nebo Arnošta Vašíčka a spousta dalších.

Na festivalu nakoupíte spoustu zajímavého čtiva, v podobě tradičních knih, časopisů a novin, ale také netradičních e-booků anebo audiobooků. Se svými novinkami a aktualitami přijedou ta nejvýznamnější, ať už velká, tradiční či nová nakladatelství z celé České republiky. Svou vlastní zónu vytvoří Knihovna města Ostrava s dalšími ostravskými kulturními organizacemi a knihovnami. Vystavovat bude také knihovna Václava Havla.

Hlavní program bude probíhat na 5 scénách. Zajímavá aktuální témata probereme na Scéně Voices of Freedom - Respekt, kterou nově připravuje Centrum PANT ve spolupráci s týdeníkem RESPEKT. Opět se ponoříte do světa fantazie v zóně Sci-Fi - Fantasy - Komiks. Scéna Nakladatelská bude věnována besedám a tématům samotných nakladatelství, jako je představení autorů a jejich novinek. Zcela nově se těšte na zónu Českého rozhlasu Dvojka a Českého rozhlasu Ostrava, která nabídne dvoudenní program plný rozhovorů se zajímavými a známými osobnostmi českého show businessu spojený s živým vysíláním do obou rádií. V Komorním sále budou probíhat dílny tvůrčího psaní, přednášky, besedy malých nakladatelství, Večerníčky pro děti a další aktivity komornějšího rázu.

Pro základní a střední školy proběhne v pátek dopoledne edukačně-zábavný program, během něhož budou vyhlášeni výherci soutěže "Napiš si svou povídku". Každý návštěvník se může vyřádit v herní zóně, kde budou připraveny deskovky firmy MINDOK, aktivity organizace Celé Česko čte dětem, komiksový koutek pro děti aj. Workshopová zóna nabídne např. workshopy Japonska knižní vazby, Krasopis či Kendama workshop. Spousta aktivit bude probíhat také přímo ve stáncích vystavujících a prodejců.

Pro unavené knihomoly máme připravenou chill out zónu a odpočinková místa. Novou energii načerpáte v některé z kaváren nebo bistru.

Děkujeme partnerům festivalu, kterými jsou statutární město Ostrava, Centrum PANT, Knihcentrum.cz, Hotel Imperial, divadlo Mír, Český rozhlas Dvojka, Český rozhlas Ostrava a týdeník Respekt.

Více na www.kniznifestival.cz, facebook @kniznifestival.cz a instagram @kniznifestival.cz.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-literatura-festival-Ostrava-Černá louka

Oblast
Moravskoslezský (ov)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.