Konečně vidíme Slunce zblízka! Vypadá jak karamelový popcorn

31. 1. 2020 – 17:00 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Konečně vidíme Slunce zblízka! Vypadá jak karamelový popcorn
Detail povrchu Slunce z teleskopu Inouye | zdroj: Hawaii Tech

Slunce, jak ho lidstvo dosud nespatřilo. Fascinující pohled na povrch životadárné hvězdy nám poskytl havajský teleskop.

Teleskop Daniel K. Inouye, který stojí na vrcholu hory Haleakala na havajském ostrově Maui, ukázal lidem Slunce zblízka.

Na unikátních snímcích a videu ve vysokém rozlišení, zaznamenaných pomocí čtyřmetrového zrcadla teleskopu, vypadá povrch hvězdy jako karamelový popcorn. Chuť na něj si ale nechte zajít. Jeho teplota dosahuje 5500 stupňů Celsia.

Snímky a video ukazují oběh plynu kolem Slunce. Každé "zrnko popcornu", které je na fotografii vidět, měří kolem 1600 kilometrů, je velké zhruba jako Francie či Texas.

zdroj: YouTube

Video sleduje dynamiku Slunce v záběrech, které od sebe dělí deset minut. Je z nich patrné, že teplo pohybuje plynem (plazmatem) k jasnějšímu centru každé oblasti (zrna popcornu). Odtud se potom plyn zase rozpíná směrem ke krajům.

"Je to nepochybně největší skok lidstva při snaze studovat Slunce od roku 1612, kdy na Slunce zaměřil svůj teleskop Galileo Galilei," cituje agentura Reuters astronoma Jeffa Kuhna z Mānoaova ústavu pro astronomii na Havajské univerzitě.

Teleskop poskytne astronomům možnost studovat magnetické pole uvnitř korony (vnější vrstvy Slunce). V ní vznikají solární erupce ovlivňující vesmírné počasí.

Masivní výrony koronální hmoty (zmagnetizovaného plazmatu), které pak letí na vesmírem s větší energií než obvyklý sluneční vítr, vyvolávají na zemi geomagnetické bouře. Ty se projeví polární září i rušením radiových signálů.

"Na Zemi už umíme předvídat, počasí na každém místě, ale u vesmírného počasí jsme to ještě nezvládli, je to obtížné" řekl Matt Mountain, prezident Asociace amerických univerzit pro výzkum vesmíru, která teleskop provozuje.

S pomocí havajského teleskopu by to mohlo být snazší.

Zdroje:

Nejnovější články