Osobní bankrot je nově dostupný všem, ale zájem o něj se příliš nezvýšil

V létě roku 2019 byly ve velkém změněny podmínky pro vyhlášení insolvence neboli osobního bankrotu, nebo chcete-li, oddlužení. Žádostí o vyhlášení insolvence bylo do konce listopadu roku 2019 podáno dvojnásobné množství, ve srovnání se stejným obdobím roku 2018, celkem bylo podáno 18.645 návrhů. Jenže odborníci očekávali nárůst mnohem vyšší.

Například evidovaných půjček ihned na účet bez doložení příjmu, kde jsou problémy se splácením nejčastější, je totiž v nebankovních registrech mnohem více.

V čem je od června osobní bankrot jiný?

Nově nastavená pravidla pro oddlužení zahrnutá do novely zákona o insolvenci, která nabyla účinnosti v červnu 2019, přinesla několik zásadních změn. Podívejme se na čtyři hlavní:

1. Žadatel o insolvenci již nemusí předem prokazovat, že bude schopen splatit alespoň 30 % svého současného dluhu. Advokát nebo nezisková organizace díky tomu nemusejí sepisovat seznam všech závazků a příjmů. Vyplní jen základní formulář s návrhem k soudu na oddlužení.

2. Jak se splácení dluhů vyvíjí, to sleduje insolvenční správce. Ale samotný soud zkoumá průběh oddlužení až na konci procesu, jinými slovy po skončení lhůty pěti nebo tří let, v závislosti na tom, jaké trvání osobního bankrotu si dlužník vybral. Splácet se nově může 30 % dluhu po dobu pěti let nebo 60 % dluhu po dobu tří let. Novinkou je speciální kategorie důchodců, kteří také mají lhůtu tříletou.

3. Legislativa povoluje soudům udělit na konci oddlužení výjimku, a to v případě, kdy dlužník sice nesplatil alespoň 30 % svých závazků, ale insolvenční správce se vyjádří, že se dlužník snažil splácet, jenže ani jeho velká snaha nestačila ke splnění podmínky.

4. Přednostně se splácí jistina, takže úroky a sankce se přesouvají až na konec. Jsou podřízeny hlavnímu dluhu. Tím se do popředí dostává samotný dluh a mnozí věřitele se k úrokům a sankcím v podstatě vůbec nedostanou. Mělo by je to motivovat k poskytování férovějších půjček.

Proč očekávali odborníci větší nárůst návrhů na osobní bankrot?

Změny v systému insolvencí jsou výrazné, nově je oddlužení přístupné v podstatě každému. A přestože se český trh s nebankovními půjčkami již dost kultivoval, protože nikdo například již nesmí nabízet půjčky na směnku, zůstává v dluhové pasti ještě velké množství spotřebitelů. To jsou dva základní důvody, proč se čekal mnohem vyšší nárůst žádostí o oddlužení.

V čem tví tak nízký zájem o nový osobní bankrot?

Proč ale lidé nevyužili možnosti vyhlásit insolvenci s mnohem jednoduššími podmínkami? Insolvenční správci také uvádějí většinou dva základní důvody. Prvním je rekordně nízká nezaměstnanost, díky které se spoustě dlužníkům začalo dařit lépe, a tak i lépe splácejí své úvěry, oddlužení již nepotřebují.

Negativní roli hraje šedá zóna ekonomiky, ve které si mnoho dlužníků již zvyklo žít. Druhým důvodem nezájmu o oddlužení je tedy fakt, že oficiální příjem lidí pohybujících se v šedé zóně je v exekuci nepostižitelný. No a zbytek peněz jim zaměstnavatel vyplácí na ruku.

Článek vznikl ve spolupráci s finančním portálem Univerzální-Půjčka.cz

Kontakt:

Infinea Finance, s.r.o.

e-mail: infinea@seznam.cz

Web: https://infinea.cz

Klíčová slova ČR-finance-firmy-Infinea Finance

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Finance, ekonomika

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.