Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Měl jsem ho rád, napsal Zeman do kondolenční knihy. S Kuberou se v Teplicích loučily stovky lidí

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) při posledním rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Praha - Politici i představitelé veřejného života se v pondělí odpoledne v pražském Rudolfinu rozloučili se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), který v lednu náhle zemřel ve věku 72 let. Jeho památku přišli uctít ústavní činitelé včetně předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), bývalý prezident Václav Klaus, představitelé justice v čele s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, zástupci církví, diplomaté nebo rektoři veřejných vysokých škol.
  7:55aktualizováno  17:24

Prezident Miloš Zeman se pietního aktu v Rudolfinu neúčastní, Kuberovi v pondělí vzdal úctu na smutečním shromáždění v Teplicích.

Obřad zahájily fanfáry od českého barokního skladatele Pavla Josefa Vejvanovského, kterými jsou senátoři přivoláváni do jednacího sálu v úvodu zasedání horní komory nebo na hlasování. Herec, bývalý senátor ODS a rodinný přítel Tomáš Töpfer poté pronesl krátkou vzpomínku, při níž vyzdvihl především Kuberův smysl pro humor. „Měl rád legraci, uměl si ji dělat i sám o sobě. To je v dnešní politice velice vzácný dar. Bude nám to chybět,“ řekl. Po Töpferových slovech zazněla státní hymna.

Do Rudolfina přišli Kuberovu památku uctít ústavní činitelé včetně předsedy...
Miroslav Kalousek přichází na poslední rozloučení s Jaroslavem Kuberou.

S hlavním projevem vystoupil bývalý předseda Senátu a rodinný přítel Kuberových Přemysl Sobotka (ODS). Také on zdůrazňoval Kuberův smysl pro humor, zároveň podotkl, že s Kuberovou smrtí odchází kus normálního světa. „Jeho poznávacím znamením byla otevřenost a nadhled, humor, ne jedovatý škleb, velkorysost, ne zákeřná mstivost. Položme si otázku, kolik takových Kuberů dnešní politická scéna dnes má,“ řekl. 

Po Sobotkově projevu zahrála Teplická filharmonie díla především od Antonína Dvořáka. S filharmonií vystoupil také rodinný přítel a houslový virtuos Václav Hudeček, který shromážděným řekl, že Jaroslav Kubera byl „veselá kopa“, člověk pracovitý a čestný. „Budeme na něj s láskou a úctou vzpomínat, bude nám moc chybět,“ uvedl.

Kanadský dirigent filharmonie Charles Olivieri-Munroe řekl, že Kubera byl velmi schopný a neobvykle upřímný muž. Ocenil, že z pozice teplického primátora filharmonii podporoval, a připomněl, že ji Kubera i jednou dirigoval. Kubera byl podle něj dobrým přítelem, který miloval život a svou rodinu, a mnohé pozitivně ovlivnil. „Jarda žil opravdově a naplno,“ dodal.

Závěr piety patřil nahrávce písně Mackie Messer v Kuberově podání, v jejímž uvedení scénu situoval do svých Teplic. Setmělý sál jeho vystoupení odměnil dlouhotrvající potleskem vestoje a poté neplánovanou minutou ticha

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera. Bylo mu 72 let

Příchozí v Rudolfinu vítaly reprodukované záznamy Kuberových promluv v Senátu včetně předloňského kandidátského projevu, když se ucházel o místo v čele horní komory. Nechyběly ani úryvky z Kuberových novoročních projevů, v nichž mimo jiné zdůraznil, že slušnost není slabost a obhajoval svobodu projevu proti politické korektnosti. Zazněl i jeho výrok, že politika je jeho druhá láska

Pódium v sále Rudolfina, kde se smuteční shromáždění odehrává, zdobí velká státní vlajka a fotografie dlouholetého senátora, zahalená černou páskou. Místa v lóžích napravo od pódia měli bývalý prezident Václav Klaus a manželkou Livií, předseda Sněmovny Radek Vondráček, premiér Andrej Babiš, vicepremiéři Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba ANO), kardinál Dominik Duka nebo předsedové parlamentních stran. Balkon naproti jevišti byl vyhrazen pro senátory, místa nalevo pro členy vlády. Místa v hledišti byla vyhrazena pro další čestné hosty, první řada pro členy rodiny.

V předsálí byla umístěna kondolenční kniha, do níž se pozvaní mohli zapsat, pokud tak neučinili už dříve v sídle horní komory. V prostoru pro veřejnost u Kuberovy fotografie se objevily květiny, věnce, i svíčky.

Hlavní projev má mít bývalý předseda Senátu a rodinný přítel Kuberových Přemysl Sobotka. Teplická filharmonie poté zahraje díla především od Antonína Dvořáka.

Rozloučení v Teplicích

Stovky lidí se dopoledne přišly v Teplicích rozloučit s dlouholetým teplickým primátorem Jaroslavem Kuberou (ODS). Ve frontě v Krušnohorském divadle kromě Tepličanů stáli i politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), vedení ODS nebo předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Uctít památku Kubery přijel prezident Miloš Zeman. 

„Měl jsem ho rád,“ řekl prezident novinářům, stejnou větu pak napsal do kondolenční knihy ve foyer divadla.

Kubera byl znám svými břitkými až sarkastickými komentáři

Na pietní shromáždění, které začalo v 11:00 v Krušnohorském divadle, dorazily stovky lidí, fronty před rakví dosahovaly až 12 metrů. Smutečně oblečená veřejnost i politici vycházeli ze sálu, kde je vystavená rakev, často se slzami v očích. Tři kondolenční knihy jsou z poloviny popsané. Lidé v nich často vzpomínají na Kuberův humor i jeho charakter.

Dorazila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nebo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Já jsem si Jarouška Kubery nesmírně vážila. Byť to byl, dá se říct politický oponent, tak jsem to tak nikdy necítila. Vždy s velkým nadhledem a humorem dokázal i ty nejvíc znesvářené strany dostat k jednomu stolu,“ řekla novinářům ministryně financí. 

„Byť jsme měli na řadu věcí odlišný názor, nikdy jsem neměla pocit nějakého útoku. Vždycky to s ním byl poctivý politický souboj,“ dodala.

Předseda vlády se nechtěl vyjadřovat, do kondolenční knihy napsal: „Moc děkujeme za všechno, skvělý člověk“.

Současného teplického primátora Hynka Hanzu davy před sálem nepřekvapily. „Jeho měli lidi rádi, nehledě na to, odkud byli,“ řekl. Město chce na Kuberovu počest zřídit trvalé pietní místo, podle Hanzy se tím bude zabývat později. „V současné chvíli truchlíme, loučíme se,“ dodal.

Po tenise jsme si zapálili cigáro a dali si skleničku, což není příliš výchovné, vzpomíná Sobotka na Kuberu

Předseda ODS Petr Fiala vzpomínal na poslední setkání dva dny před Kuberovým úmrtím. „Měl jsem velkou radost z toho, že jsem s ním mohl spolupracovat, že jsme spolu mohli dělat věci ve prospěch demokracie a svobody v České republice a budu na něj vždycky vzpomínat s vděčností,“ řekl v pondělí novinářům.

„Přestože jsme zpravidla nehlasovali stejně, mimo hlasovací zařízení jsme byli kamarádi, a nejen kvůli cigaretě,“ řekl senátor za Chebsko a Tachovsko Miroslav Nenutil (ČSSD) v narážce na to, že Kubera byl vášnivý kuřák. Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil navrhl, aby ve Valdštejnském paláci, sídle horní komory, byla na Kuberovu památku lavička s popelníkem.

„Na Jardu Kuberu vzpomínám jen v dobrém. Já ho zažil už před mnoha lety, když jsme řešili problémy příhraničních regionů. Už v té době byl svůj a svým zůstal. Já jsem s ním rád spolupracoval a mnohdy s ním nesouhlasil, ale vždycky to bylo ve finále v dobrém,“ řekl senátor za Karlovarsko Jan Horník (STAN). „Byl hodně lidský a udělal hodně pro město Teplice. Byl to velký člověk, který doopravdy bral demokracii tak, jak se má,“ řekla Tepličanka Alena Mašková.

Uctít Kuberovu památku přišli i členové vietnamské komunity v České republice. „My jsme pana Kuberu měli moc rádi. On nám hodně pomáhal a umožňoval naší komunitě, abychom ji mohli udržovat a rozvíjet v našem druhém domově,“ řekl předseda svazu Vietnamců pro Ústecký kraj Tran Van Minh.

Výrazný politik ODS zemřel nečekaně 20. ledna. Bylo mu 72 let. Jeho památku si odpoledne připomenou i v pražském Rudolfinu na pietním shromáždění pro zvané. Na památku osobitého politika na dnešek vláda vyhlásila státní smutek. Vlajky jsou být na úřadech stažené na půl žerdi, zavlát by měly i černé prapory. V poledne se rozezněly po celé zemi sirény.

Kubera stál v čele Teplic téměř 25 let, nejprve jako starosta, později jako primátor. Výrazný politik ODS poté kandidoval za občanské demokraty do Senátu, jehož předsedou se stal v listopadu 2018.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!