Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česko se loučilo s Kuberou. Vdova Věra slzela v Teplicích i Praze, nechyběli Babiš a Zeman

Aktualizováno -
3. února 2020
18:50
Autor: sab, Michal I. Volf, ČTK - 
3. února 2020
10:24

S náhle zesnulým šéfem Senátu se v pondělí v Teplicích rozloučila nejen jeho rodina. Uctít památku Jaroslava Kubery (ODS) přišly stovky lidí. Kamarádi z ODS či Senátu, premiér Andrej Babiš (ANO) a také prezident Miloš Zeman. K rakvi a černobílé fotce nosili květiny, za Kuberu se zároveň v pondělí v celém Česku držel státní smutek a v pravé poledne se rozezněly na počest zesnulého politika sirény. Od 16 hodin bylo pak pietní shromáždění v pražském Rudolfinu.

Pódium v sále Rudolfina, kde se smuteční shromáždění odehrálo, zdobila velká státní vlajka a fotografie dlouholetého senátora, zahalená černou páskou.

Místa v lóžích napravo od pódia měli bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií, předseda Sněmovny Radek Vondráček, premiér Andrej Babiš, vicepremiéři Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba ANO), kardinál Dominik Duka nebo předsedové parlamentních stran. Balkon naproti jevišti byl vyhrazen pro senátory, místa nalevo pro členy vlády. Místa v hledišti byla vyhrazena pro další čestné hosty, první řada pro členy rodiny.

Video  Töpfer na pietě za Kuberu bavil sál anekdotou o černé kávě  - abl
Video se připravuje ...

V předsálí byla umístěna kondolenční kniha, do níž se pozvaní mohli zapsat, pokud tak neučinili už dříve v sídle horní komory. V prostoru pro veřejnost u Kuberovy fotografie se objevily květiny, věnce, i svíčky.

Sobotka: Humor a nadhled, ne jedovatý škleb

Obřad zahájily fanfáry od českého barokního skladatele Pavla Josefa Vejvanovského, kterými jsou senátoři přivoláváni do jednacího sálu v úvodu zasedání horní komory nebo na hlasování. Herec, bývalý senátor ODS a rodinný přítel Tomáš Töpfer poté pronesl krátkou vzpomínku, při níž vyzdvihl především Kuberův smysl pro humor. „Měl rád legraci, uměl si ji dělat i sám o sobě. To je v dnešní politice velice vzácný dar. Bude nám to chybět,“ řekl. Po Töpferových slovech zazněla státní hymna.

S hlavním projevem vystoupil bývalý předseda Senátu a rodinný přítel Kuberových Přemysl Sobotka (ODS). Také on zdůrazňoval Kuberův smysl pro humor, zároveň podotkl, že s Kuberovou smrtí odchází kus normálního světa. „Jeho poznávacím znamením byla otevřenost a nadhled, humor, ne jedovatý škleb, velkorysost, ne zákeřná mstivost. Položme si otázku, kolik takových Kuberů dnešní politická scéna dnes má,“ řekl. Po Sobotkově projevu zahrála Teplická filharmonie díla především od Antonína Dvořáka.

Video  Sobotka na Kuberovi vyzdvihl humor a nadhled, ne „jedovatý škleb“  - abl
Video se připravuje ...

Podobu pietního shromáždění ocenili po jeho skončení například ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministr průmyslu a obchodu pověřený řízením resortu dopravy Karel Havlíček (za ANO) nebo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Členové vlády se shodli na tom, že oficiální rozloučení bylo důstojné, obě dámy působily dojatě.

Schillerová ocenila zpěváka, Maláčovou „nechal“ odjet na dovolenou

„Nebylo to vůbec žádné klišé, žádné přehnané, bylo to fakt krásné a na závěr, to jsme se všichni usmívali, když tam zpíval Mackieho Messera. Ani jsem nevěděla, že uměl pan Kubera tak dobře zpívat,“ prozradila své bezprostřední dojmy šéfka státní kasy Alena Schillerová.

Video  Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po pietním shromáždění k uctění zesnulého předsedy Senátu. (3. 2. 2020)  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová zavzpomínala s úsměvem na jeden z momentů, které s předsedou Senátu zažila při řešení pracovních záležitostí. Kuberu v létě podle svých slov žádala, aby Senát rychle projednal a schválil zvýšení důchodů.

„Šla jsem za panem předsedou s tím, že potřebuju, aby to bylo rychle, aby důchodci měli jistotu, ale ten skutečný důvod byl někde jinde,“ přiznala Maláčová s tím, že plánovala odjet na dovolenou. Kubera podle ní nejprve celou věc uspíšit nechtěl, po tom, co mu prozradila pravý důvod, ale souhlasil.

Video  Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po pietním shromáždění k uctění zesnulého předsedy Senátu. (3. 2. 2020)  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Lidé se mohli rozloučit s dlouholetým teplickým primátorem Jaroslavem Kuberou v Krušnohorském divadle v Teplicích do dnešních 17:00, dokdy byla vystavena rakev s ostatky.

Kubera měl s manželkou Věrou, se kterou předloni oslavil zlatou svatbu, dvě dospělé dcery. Paní Věra a dcery Vendula Vinšová a Jolana Kuberová se u rakve poklonily ještě před začátkem oficiální pietní akce mimo zraky veřejnosti. Desítky dalších smutečních hostů se seřadily a postupně chodily k rakvi pokládat květiny.

Ve 13 hodin dorazil do divadla také prezident Miloš Zeman. Ve 13 hodin dorazil do divadla také prezident Miloš Zeman. | Blesk:Karel Kopáč

Babiš i Zeman u Kuberovy rakve

Po 13. hodině dorazil do Krušnohorského divadla i Miloš Zeman. U rakve Kubery položil květinu, poklonil se a také zapsal vzkaz do kondolenční knihy. Za ním následovali hradní kancléř Vratislav Mynář nebo třeba Jaroslav Hlinovský, ředitel prezidentova sekretariátu. Za nimi následoval i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Ve foyer napsal Zeman do kondolenční knihy vzkaz. „Je to jedna jediná věta, která zní: ,Měl jsem ho rád.‘“ sdělil novinářům prezident.

Video  Vzpomínka houslisty Václava Hudečka na Jaroslava Kuberu  - abl
Video se připravuje ...

Mezi hosty nechyběl ani premiér Andrej Babiš (ANO), který Blesk Zprávám nedávno říkal, že měl s Kuberou dobrou chemii a měl šéfa Senátu rád. Do Malého sálu Krušnohorského divadla Babiš vstoupil v pravé poledne, ve chvíli, kdy zněly po celé republice sirény. Krátce nato se podepsal do kondolenční knihy a bez jediného slova odjel. 

Schillerová: Nikdy jsem neměla pocit útoku

Já jsem si Jarouška Kubery nesmírně vážila. Byť to byl, dá se říct, politický oponent, tak jsem to tak nikdy necítila. Vždy s velkým nadhledem a humorem dokázal i ty nejvíc znesvářené strany dostat k jednomu stolu,“ řekla novinářům ministryně financí Alena Schillerová.

Byť jsme měli na řadu věcí odlišný názor, nikdy jsem neměla pocit nějakého útoku. Vždycky to s ním byl poctivý politický souboj,“ dodala.

Prezident Miloš Zeman pokládá květinu 3. února 2020 v teplickém Krušnohorském divadle při veřejném rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Bývalý primátor Teplic Kubera zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let. Prezident Miloš Zeman pokládá květinu 3. února 2020 v teplickém Krušnohorském divadle při veřejném rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Bývalý primátor Teplic Kubera zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let. | ČTK/Ondřej Hájek

Babišova věta a trvalé pietní místo

Předseda vlády se nechtěl vyjadřovat, do kondolenční knihy napsal: „Moc děkujeme za všechno, skvělý člověk“.

Současného teplického primátora Hynka Hanzu davy před sálem nepřekvapily. „Jeho měli lidi rádi, nehledě na to, odkud byli,“ řekl ČTK. Město chce na Kuberovu počest zřídit trvalé pietní místo, podle Hanzy se tím bude zabývat později. „V současné chvíli truchlíme, loučíme se,“ dodal.

Fiala a kamarádi z ODS i Senátu

Jako první položili k rakvi květinu bývalý předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a současný první místopředseda horní komory Jiří Růžička (TOP 09).

Následovali například Kuberovi spolustraníci, mezi nimi předseda strany Petr Fiala. Smuteční hosté pak zapisovali své vzkazy do smuteční knihy. Ve foyer divadla i pak u samotného katafalku stojí čestná stráž. Smuteční kytice jsou laděné do barev trikolóry. 

„Byl to vášnivý bojovník za lidskou svobodu, mám obrovskou radost, že jsem s ním mohl spolupracovat. Budu na něj vždycky vzpomínat s vděčností,“ uvedl Fiala. 

Na smuteční rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou do Teplic dorazil i předseda vlády Andrej Babiš (ANO). 3. 2. 2020 Na smuteční rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou do Teplic dorazil i předseda vlády Andrej Babiš (ANO). 3. 2. 2020 | Blesk:Karel Kopáč

Vondráček: Kubera mě jediný odboural

V 11:40 dorazil do divadla i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Při odchodu sdělil novinářům pár slov. „Já jsem vzpomínal především na veselé historky. Pan Kubera byl jediný člověk, který mě při oficiální návštěvě v zahraničí tak odboural, že jsem se až musel držet stolu,“ sdělil krátce Vondráček. 

Poslední rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. (3. 2. 2020) Poslední rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. (3. 2. 2020) | Blesk:Karel Kopáč

Do divadla přišla položit květinu také pamětnice Jana Rebková (75), která s Jaroslavem Kuberou pracovala na konci 60. let ve sklárně na Rudolfově huti v jedné kanceláři. „Byl tam jako zásobovač. Už v té době byl velmi akční, kdekoliv se něco šustlo, nesměl tam chybět,“ vzpomíná žena.

Neopomene zmínit ani jeho známou neřest v podobě kouření. „Říkali jsme mu, Járo, jdi si kouřit ven, protože my ostatní jsme nekouřili. Ale byla taková doba, že to nikdo neřešil, takže jsem se vracela domů a manžel říkal: ty jsi snad byla někde v hospodě,“ dodává s úsměvem paní Jana.

Kubera, který zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic, dvě desetiletí byl senátorem. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda. Prezident Miloš Zeman se rozhodl Kuberovi posmrtně udělit Řád bílého lva.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mckartny ( 4. února 2020 15:24 )

Co udělal dobrého pro tuto zem krom toho ze to byl potentat co měl pekne místečko? Říká se ze o mrtvých jen dobre ale to co se natom funuse přišlo se ukazat normální lidí mají chuť zvracet

Eduard Landisch ( 4. února 2020 15:09 )

Eduard Landisch ( 4. února 2020 15:08 )

allin ( 4. února 2020 12:21 )

ha,ha, ha..,

mbmb ( 4. února 2020 09:15 )

Alenka Schillerova ma Rada kuraky,nebot drzi statni kasu.Jeho zena je zarmoucena i proto ze vysedel mnoho penez v Senate ,ten jeji trpaslik .
takova pretvarka a komedie kolem chlapika co nic neumel jen smradit i v letadle a zaneradil Teplice ze tam jiny host nez Arab neprijede

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa