VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat

Pokud patříte mezi ty, kteří si vytvářejí k autům citový vztah, doufejte, že nejste jedním z majitelů Volkswagenů stižených nejnovější svolávací akcí. Naprostou většinu čeká sešrotování.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Zajímavosti

VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat

4.2.2020 | Petr Miler

VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat

/

Foto: Archiv Autoforum.cz

Pokud patříte mezi ty, kteří si vytvářejí k autům citový vztah, doufejte, že nejste jedním z majitelů Volkswagenů stižených nejnovější svolávací akcí. Naprostou většinu čeká sešrotování.

Volkswagen v posledních letech nechvalně proslul kvůli aféře zvané Dieselgate, jejíž podstatu zřejmě nemusíme dlouze připomínat. Firma přibližně od konce minulé do poloviny této dekády dodávala na trh auta s motory TDI, která se před testy emisí úspěšně tvářila, že plní všechny platné normy, i když je v běžných jiných jízdních režimech vysoce překračovala. Nebyl to ovšem jediný kostlivec, který ze skříně Volkswagenu vypadl.

Automobilka přibližně ve stejnou také zákazníkům prodávala auta, která měla skončit ve šrotu. Zřejmě v rámci zvýšení efektivity vlastního fungování vzala tisíce předprodukčních aut, na oko z nich udělala sériově vyrobené vozy a ty pak prodala. Nebyla to žádná ojedinělá akce, ale znovu 10 let trvající praxe, kterou VW sám odhalil, auta svolal zpět do servisů a nemilosrdně je dodatečně sešrotoval.

Mohlo se zdát, že tím je případ dalších „cinklých” VW u konce, jenže není tomu tak. Němci při další auditu zjistili, že existují další vozy, které si hrají na standardně sériově vyrobené, i když nebyly. Právě jejich majitele v tuto chvíli obesílá a tušíme, že velká část z nich z toho šťastná nebude.

Jedná se o vozy modelových řad Amarok, Caddy, Caddy Maxi, Crafter a Transportery T5 a T6. Jejich majitelé jsou postupně informování dopisem, ve kterém firma vysvětluje, že vozy prodané v určitém časovém rozmezí jsou pouze vývojové, i když byly oficiálně označeny jako sériové. Mluvčí firmy k tomu dodává, že auta disponují „komponenty, výbavou či softwarem, který neodpovídá sériovému provedení”.

VW zatím identifikoval dalších 1 237 takových vozů (minule jich bylo asi pětkrát tolik) a pouze 118 z nich je schopen opravit výměnou špatných dílů. U zbytku není oprava ekonomicky ospravedlnitelná a majitelé jsou vyzýváni k tomu, aby vozy přistavili, ty budou opět sešrotovány a majitelům bude nabídnuta přiměřená kompenzace. Zákazníci na tom tedy tratní nebudou, pokud ale někdo své auto miluje bez ohledu na peníze, bude krokem VW jistě rozčarován.

Němci očekávají úspěch, jak hodnotí i předchozí akci tohoto ražení. Z asi 6 000 dotčených aut byli schopni vykoupit a sešrotovat přes 3 600 vozů, ostatní se nepodařilo dohledat nebo legálně dostat pod jejich kontrolu. Pochopitelně, z kvanta aut, která VW vyrábí, jde o relativně malá čísla, čerstvé rozšíření akce ale nasvědčuje, že ani sami Němci neví, kolik a kde takových vozů po světě jezdí a kolik jich ještě může být odhaleno. Bez určení samotného VW je nelze rozlišit, působí zcela standardním dojmem.


VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 1 - VW nelegalni prodej dalsich aut 2020 01
Dopis vyzývá majitele aut, která VW vůbec neměl prodat, aby je přistavili obvykle k sešrotování, výjimečně pak k opravě

VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 2 - VW Amarok 2017 facelift nove foto 02VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 3 - VW Amarok 2017 facelift nove foto 04VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 4 - VW Amarok 2017 facelift nove foto 05a
Akce se týká části VW Amarok...

VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 5 - VW Caddy 2015 prvni sada 09VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 6 - VW Caddy 2015 prvni sada 11VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 7 - VW Caddy 2015 prvni sada 12
...VW Caddy...

VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 8 - VW Crafter 2017 prvni oficialni sada 05VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 9 - VW Crafter 2017 prvni oficialni sada 02VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 10 - VW Crafter 2017 prvni oficialni sada 06
...VW Crafter...

VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 11 - VW Transporter T6 prvni sada 10VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 12 - VW Transporter T6 prvni sada 13VW vyzývá část majitelů svých aut, aby je přistavili k sešrotování, vůbec je neměl prodat - 13 - VW Transporter T6 prvni sada 18
...a VW Transporter T5 a T6

Zdroj: Bild

Petr Miler

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.