Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Média

Volby v USA začaly na Facebooku. Soros pranýřuje Zuckerberga, že se kvůli ziskům spojil s Trumpem

George Soros (na snímku z roku 2018). foto: AP

NEW YORK / PRAHA - Vlivný americký investor maďarského původu George Soros stupňuje svou kritiku sociální sítě Facebook. Tvrdí, že by ji rozhodně neměl řídit Mark Zuckerberg, který podle něj spolupracuje s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.
  15:16

„Facebook pomůže prezidentu Trumpovi ke znovuzvolení a Trump na oplátku bude bránit Facebook proti regulátorům a médiím,“ napsal Soros koncem minulého týdne v komentáři pro deník New York Times. Filantrop Soros patří dlouhodobě k největším sponzorům demokratické strany, Facebook je jeho téma i proto, že podporuje několik projektů bojujících s dezinformacemi na internetu.

Mark Zuckerberg se kvůli snaze demokratů jeho internetovou firmu kontrolovat staví na stranu republikánů. Podle agentury Reuters i před zaměstnanci mluvil o nutnosti porazit demokratickou kandidátku Elizabeth Warrenovou, která chce Facebook rozdělit na menší firmy.

Čtvrtletní zisk Facebooku vzrostl, navzdory velké kritice. Akcie však oslabily

Po Sorosovi se o víkendu proti Facebooku postavil i známý americký spisovatel Stephen King. Smazal svůj facebookový účet a pochlubil se o tom na jiné sociální síti, na Twitteru: „Nelíbí se mi záplava nepravdivých informací, které (Facebook) povoluje ve své politické inzerci,“ napsal.

Soros sociální síť kritizuje dlouho. Tvrdí, že neschopnost Facebooku zabránit sdílení dezinformací pomohla Trumpovi vyhrát volby v roce 2016 a že se totéž nejspíše podaří i letos. Facebook totiž odmítá v politické inzerci zkoumat, zda obsahuje fakta, či lži. Podle Sorose tím zvýhodní právě Trumpa.

Lákavé polopravdy

Facebook se brání a slovy svého mluvčího opakuje, že nenadržuje žádné politické straně. „Pokračujeme v nevídaných investicích, abychom udrželi naši platformu bezpečnou, bojovali proti zahraničním zásahům ve volbách po celém světě a postavili se dezinformacím,“ citovali z prohlášení Facebooku v televizi Fox News.

Mark Zuckerberg

Problém Facebooku je ale v tomto případě složitější. Líbivá, ale ne zcela pravdivá tvrzení jsou pro sociální sítě atraktivnější než věcná debata. Pokud politická reklama vyvolá emoce, lidé na ni spíše reagují, spíše ji sdílí (i jako projev nesouhlasu) a tyto reakce ve výsledku způsobí, že se objeví více lidem – a ti na sociální síti stráví více času a uvidí více reklam, čímž vytvoří vyšší příjem. Čím více tak bude Facebook politickou reklamu hlídat a ověřovat tvrzení, jež obsahuje, tím spíše se sám připraví o výnosy. Uživatelé se navíc mohou přesunout jinam, kde informace, které chtějí – bez ohledu na jejich pravdivost –, dostanou.

Úřady v USA chtějí zakročit proti Facebooku. Propojováním aplikací může porušovat antimonopolní zákony

Soros kritizuje hlavně to, že americký zákon v tomto případě Facebook chrání, protože coby sociální platforma nenese odpovědnost za obsah, který šíří – na rozdíl od tradičních médií. Ta mohou snadno skončit u soudu, pokud někoho poškodí uveřejněním nepravdivých informací, jež šlo před vydáním ověřit. Facebook například loni uveřejnil inzerát kritizující demokrata Joea Bidena, který televize CNN odmítla s tím, že obsahuje dávno vyvrácená tvrzení.

„Facebook může uveřejňovat záměrně zavádějící nebo nepravdivá tvrzení kandidátů na veřejnou funkci a nenese za ně žádnou odpovědnost,“ zlobí se Soros. A varuje, že role Facebooku v prezidentských volbách roku 2016 byla pouhou předehrou k těm letošním. O to i proto, že algoritmy sociální sítě oceňují sdílení třebas i nesmyslů z obskurních zdrojů a netrestají ty, kdo je dál šíří. Zároveň podle něj Facebook selhává v tom, aby uživatele varoval, že čelí lžím. Šéf Facebooku Zuckerberg nicméně slibuje, že relevanci příspěvků už nebudou určovat jen stroje, ale ve stále větší míře i lidé.

Vlivný burzián

Důkazy o spojenectví mezi Zuckerbergem a Trumpem však Soros nepřináší. Argumentuje například prohlášením šéfa Trumpovy kampaně Brada Parscalea, že jim před čtyřmi roky právě Facebook vyhrál volby. Stejně tak Soros připomíná, že se oba muži setkali v Oválné pracovně, přičemž zdůrazňuje, že není veřejně známo, co přesně si tehdy vlastně řekli.

George Soros zbohatl především na spekulacích. Tou nejznámější byla sázka na oslabení britské libry v roce 1992. Zatímco on vydělal miliardu liber, Britové o miliardy přišli. Soros – původem maďarský Žid – vydělané miliardy dlouhodobě dává do různých projektů na, jak sám říká, zlepšování světa. V poslední době jde o miliardu dolarů ročně.

Pozornost věnuje i střední Evropě, v minulosti podporoval také například Chartu 77.

Autor: