Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Volba nového šéfa horní komory nebude snadná. Variant je několik

  18:26
V Senátu ČR platí nepsané pravidlo, že post jejího předsedy náleží nejpočetnějšímu politickému uskupení. Jenže tyto počty se každé dva roky mění následkem voleb do třetiny Senátu. Proto se každé dva roky volí předseda. Nástupce nedávno zesnulého Jaroslava Kubery by tedy byl v křesle šéfa Senátu maximálně do říjnových senátních voleb.

Senát ČR. foto: MAFRA

Nejprve důstojné poslední rozloučení se zesnulým Jaroslavem Kuberou, a až poté hledání jeho nástupce. Na tom se shodli zástupci nejsilnějších politických klubů v Senátu. „Dohodli jsme se, že politická jednání o novém vedení Senátu zatím nebudeme zahajovat. A do chvíle, než skončí pietní rozloučení s Jaroslavem Kuberou, ani nebudeme říkat, co vše bereme do úvahy,“ řekl Jiří Růžička (za TOP 09+STAN), první místopředseda Senátu, který po nečekaném Kuberově skonu převzal jeho pravomoci.

V podobném duchu promluvil i šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil: „Myslíme si, že zajistit důstojné rozloučení se zesnulým kolegou je na prvním místě, vše ostatní musí počkat,“ řekl Kuberův spolustraník. Způsobů, jak při výběru nového šéfa 81členného sboru senátorů postupovat, je přitom několik.

Doplňovací volby

V horní komoře Parlamentu ČR platí nepsané pravidlo, že post jejího předsedy náleží nejpočetnějšímu politickému uskupení. Jenže tyto počty se každé dva roky mění – vždy jako následek voleb do třetiny Senátu. A tak se každé dva roky volí předseda. Z čehož vyplývá, že Kuberův nástupce by byl v křesle šéfa Senátu maximálně do říjnových senátních voleb. Předloni v prosinci navíc hledání šéfsenátora zkomplikoval fakt, že klub ODS a klub TOP 09+STAN měly v daný okamžik stejný počet členů, tedy osmnáct. Volba nakonec padla na Kuberu.

Nyní je rozložení sil znovu jiné – nejvíc křesel drží společný klub senátorů „topky“ a starostů, jenž po loňském zvolení Davida Smoljaka čítá celkem 19 členů. Oproti tomu občanští demokraté teď disponují 17 senátory. Dosud není jasné, zda se volba uskuteční už před doplňovacími volbami v teplickém obvodě, který Kubera reprezentoval, či až po nich. Prezident Miloš Zeman je musí vyhlásit do 90 dní, což vychází na polovinu dubna. Doplňovací volby ovlivní rozložení sil mezi jednotlivými kluby.

Dosud není jasné, zda se volba uskuteční už před doplňovacími volbami v teplickém obvodě, který Jaroslav Kubera reprezentoval, či až po nich. Prezident Miloš Zeman je musí vyhlásit do 90 dní, což vychází na polovinu dubna. Doplňovací volby ovlivní rozložení sil mezi jednotlivými kluby.

Aktuálně se spekuluje o možnosti, že by se o post předsedy Senátu mohl ucházet dosavadní první místopředseda Růžička. To by však znamenalo, že by se zároveň musel dovolit i Růžičkův nástupce. O post druhého nejvyššího ústavního činitele ale jistojistě nebude chtít přijít ODS. Jejími kandidáty mohou být jak Miloš Vystrčil coby předseda klubu, tak kupříkladu Jiří Oberfalzer, jenž působí v Senátu již od roku 2004. Stejně je možný i jiný scénář – do říjnových senátních voleb by se předseda nevolil.

Jeho pravomoci by do té doby vykonával dosavadní první místopředseda Růžička. Musel by se však zvolit druhý místopředseda. „Nikde není napsané, že by to třeba právě takto nemohlo být,“ řekl LN Jan Horník (STAN), současný místopředseda Senátu. V mantinelech popsaného modelu by se tak mezi oba zmíněné posty fakticky rozdělily pravomoci předsedy a 1. místopředsedy Senátu. „Stačilo by, aby ODS dodala jednoho místopředsedu. Nic dalšího by se nemuselo převolovat. Bylo by to jedno jediné hlasování,“ dodal Horník.

Předsedovi Senátu náleží zastupovat horní komoru navenek, vyhlašovat volbu prezidenta republiky, přijímat jeho slib, udělovat souhlas, aby byl odevzdán soudu zadržený senátor či soudce Ústavního soudu. Má také pravomoc svolávat, zahajovat a ukončovat schůzi Senátu. Uvolní-li se úřad prezidenta v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěna, vykonává šéf Senátu i část pravomocí hlavy státu spolu s premiérem.

Kdo nahradí zesnulého Jaroslava Kuberu

  • Ačkoli se politici kvůli pietě spojené se smrtí Jaroslava Kubery zatím nechtějí bavit o volbě nového předsedy Senátu, v zákulisí se o některých jménech do klíčových pozic horní komory přece jen mluví.
  • Jsou mezi nimi současný první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09+STAN), ale také šéf senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil či jeho stranický kolega a politický matador Jiří Oberfalzer, který zasedá v horní komoře Parlamentu ČR od roku 2004.
  • Existují však i další řešení. Například že se volba nového šéfa Senátu odloží do podzimních doplňovacích voleb.
  • Bývalo zvykem, že šéfem Senátu byl zvolen zástupce nejpočetnějšího senátního klubu. Dosud poslední volbu v roce 2018 však zkomplikoval fakt, že senátní kluby ODS a STAN+TOP 09 měly v daný moment stejný počet členů.

Současné složení Senátu podle klubů

  • 19

Klub Starostové a nezávislí

  • 17

Senátorský klub ODS (bez Kubery)

  • 15

Senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí

  • 13

Senátorský klub ČSSD

  • 7

Senátorský klub ANO

  • 6

Klub pro liberální demokracii – SENÁTOR 21

  • 3

Senátoři nezařazení do klubu

Autor: