Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Svět

Život v KLDR se může ještě zhoršit. Země kvůli koronaviru uzavřela hranice s Čínou a Ruskem

Kim Čong-un při dubnovém setkání s ruským prezidentem Putinem ve Vladivostoku. foto: Reuters

PCHJONGJANG/PRAHA - Severní Korea kvůli obavám ze šíření nového typu koronaviru uzavřela hranice se svými sousedy Čínou a Ruskem. Země ovládaná diktátorem Kim Čong-unem je ale na těchto dvou velmocích ekonomicky závislá, neradostná situace v KLDR se proto může zhoršit.
  5:00

Korejská lidově demokratická republika byla i bez koronaviru jednou z nejuzavřenějších zemí světa. Kvůli šířící se nákaze z Číny ale severokorejský režim musel zakročit. Přerušil leteckou i vlakovou dopravu se svými sousedy, zavedl několikatýdenní karanténu osob, které se přišly do kontaktu s cizinci, naprosto přerušil možnost turistiky pro cizince a zrušil veškeré přeshraniční cesty.

KLDR varovala Američany, ať se připraví na ‚vánoční dárek’. Kimovi přezdívám Rakeťák, usmál se Trump

„Snaží se udržet zboží a Číňany mimo zemi. Nikdo nemůže dovnitř, ani ven,“ uvedl pro agenturu Reuters zdroj od čínsko-severokorejských hranic. Uzavření hraničních přechodů potvrdil i server Daily NK, podle kterého jsou hranice uzavřené od 30. ledna.

„Lidé, ani náklad. Nic nesmí dovnitř,“ uvedla uprchlice z KLDR Kang Mi-čin. „Ministerstvo lidových ozbrojených sil nařídilo všem pohraničníkům, aby zakročilo ve větší míře i proti pašerákům.“

Absolutní uzavření hranic podle agentury Reuters v současnosti ohrožuje sliby diktátora Kim Čong-una, který se zapřisáhl, že jeho vláda znovu nastartuje stagnující ekonomiku. Jeho snahy již před pár měsíci zkomplikoval nedostatek pokroku v hovorech s USA o denuklearizaci, což vedlo k pokračování mezinárodních sankcí.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un řekl, že Trumpova krátká návštěva v KLDR...
Severokorejský vůdce během pondělního projevu na sjezdu Korejské strany práce.

Severní Korea zběhlá ve vyhlašování ohrožení veřejného zdraví reagovala podle Reuters na hrozbu koronaviru „rychle a rozhodně“. Současné sankce a omezení však mohou ztížit zásobování léky a dalšími lékařskými potřebami, varoval profesor Kee Park z Harvard Medical School.

„Rychlý zákrok, který stojí velké množství příjmů z turismu a obchodu, ukázal obavy stranického vedení. Nejsou si jistí, zda by jejich zdravotnictví dokázalo zastavit šíření nákazy,“ vysvětlil Park. „Bude to mít velký dopad na ekonomiku. Většina materiálu, ze kterých se vyrábí severokorejské produkty, totiž pochází z Číny.“

Podle informací agentury Reuters se kvůli preventivním opatřením zmenší rozsah každoročních únorových oslav a přehlídek na počest Kim Čong-ila. Ekonomické dopady budou podle odborníků značně záviset na tom, jak dlouho bude uzavření hranic trvat i na tom, zda se do země vir dostane. 

„Pokud bude uzavírka trvat po několik několik měsíců či déle, tak se to na Severní Koreji bezpochyby negativně podepíše,“ řekl Artyom Lukin z univerzity ve Vladivostoku, podle kterého by současná koronavirová krize mohla oslabit pozici Pchjongjangu při vyjednávání s USA. „Jestliže se koronavirová situace nevyřeší rychle, bude život v Severní Koreji mnohem složitější.“

Severní Korea nezveřejňuje ekonomické statistiky a informace o stavu jejího hospodářství pocházejí jen ze zahraničních zdrojů. Jihokorejská centrální banka loni v červenci odhadla, že se ekonomika KLDR v roce 2018 propadla o víc než čtyři procenta, což je nejhorší výsledek od hladomoru v 90. letech.

Autor: