Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dívám se, co o mně na webu píšou, přiznal se „starý narcis“ Miloš Zeman

  15:01
Prezident Miloš Zeman přiznává, že ho poslední dobou nejvíc iritují reakce na internetu, ne ale argumenty, nýbrž „nadávání“. Ve středečním pořadu Českého rozhlasu Xaver a host se věnoval i například koronaviru, který je podle něho menší hrozba než epidemie chřipky. Za svůj největší životní úspěch označil přetvoření ČSSD v 90. ledech ve vítěznou stranu.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) v pořadu moderátora Luboše Xavera Veselého v Českém rozhlasu. (5. února 2020) | foto: Twitter: Jiří Ovčáček

Rozhovor moderátora Luboše Xavera Veselého s prezidentem byl nepolitický, moderátor se jej tak hned v úvodu otázal na to, zda má něčeho v poslední době plné zuby.

„Sociálních sítí, Xavere. Ne kvůli lidem, kteří mají své názory a kteří argumentují,“ postěžoval si prezident. Podle něj jsou problémem sociálních sítí zakomplexovaní lidé, kteří neustále jen nadávají.

Vzápětí však přiznal, že má internet ve skutečnosti rád. „Dokonce si myslím, že je objektivnější než většina tištěných médií,“ řekl prezident s tím, že na internetu nejčastěji tráví čas půl hodinu večer. „Jím při tom výživný pudink, který mi předepsal můj lékař. Dívám se tam na to, co o mně druzí píšou,“ uvedl prezident s tím, že je „starý narcis“. 

Rozhovor se tak točil zejména okolo osobního života prezidenta Miloše Zemana. Ten kromě jiného například přiznal, že Eva Olmerová je jeho oblíbená zpěvačka, a že v případě, že je v Lánech, tak poslouchá hudbu ke snídani, k obědu a k večeři.

„Protože jíst se musí, Xavere. A když se jí, může se k tomu poslouchat hezká hudba,“ řekl.

Jeho nejoblíbenější film je film režiséra Ingmara Bergmana Lesní jahody. Kromě toho má rád také také Amadea nebo Přelet nad kukaččím hnízdem, které režíroval Miloš Forman. „Za mladších let, když jsem byl mladý a naivní to byly třeba také Prázdniny v Římě. Nyní jsem už jen naivní,“ dodal prezident.

Vyjadřujete svoje názory o prezidentovi Miloši Zemanovi na webu?

celkem hlasů: 2982
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 12. února 2020. Anketa je uzavřena.

S Veselým prezident řešil především lifestylová témata. Zeman popsal, že si večer dává poslední skleničku vína s ochrankou. Bezpečnostním pracovníkům v době služby je nicméně požívání alkoholu zapovězené.

Vzpomínal také na své mládí a svoji matku, která byla učitelkou a dávala mu vařečkou na zadek. Mimo jiné také prozradil, že nemá moc rád krupicovou kaši či rýžový pudink.

Koronaviru se nebojí

Druhá polovina rozhovoru se stočila spíše k vážnějším věcem. Moderátor se zeptal prezidenta, zda má strach z onemocnění koronavirem. 

„Kdybych se bál každé epidemie, která se objeví, tak bych se musel bát SARS, eboly. A při tom by bylo daleko logičtější, kdybych se bál chřipky. Protože ta ročně zabije asi dva tisíce lidí,“ uvedl Zeman v pořadu Českého rozhlasu.

Počet lidí nakažených novým typem koronaviru v Číně už přesáhl 24 300, obětí je skoro 500. Nejhůře postiženo je město Wu-chan, odkud se nákaza začala koncem loňského roku šířit a které bylo 23. ledna zcela uzavřeno. V Česku se podle ministerstva zdravotnictví do úterý testovala na koronavirus padesátka lidí. Výsledky všech testů byly negativní.

Vzápětí však prezident ocenil českou pomoc Číně. „Na druhé straně si vážím těch, kdo když epidemie v Číně vypukla, tak spontánně posílají pomoc. Dojala mě třeba Třebíč, což je partnerské město jednoho čínského města, kraj Vysočina, ale i některé firmy, které dobrovolně pomoc posílají. A ocenil jsem i pana ministra Petříčka, že navrhl vládě alespoň tu desetimilionovou pomoc,“ doplnil Zeman.

Veselý také stočil část rozhovoru na otázku smrti a pohřbu prezidenta. Zeman však přiznal, že nikdy moc nepřemýšlel, jak by měl vypadat jeho pohřeb. Zároveň se s Veselým dostal i k tématu výhrůžek smrtí vůči Zemanovi samotnému.

„Částečně to patří k mé profesi. Nejsem v tom sám, Trump by mohl vyprávět, kolik Američanů mu přeje smrt. Já si spíš myslím, že ti různí Šarapatkové, Polčákové nebo Hřebejkové tak jsou svým způsobem hodni soucitu. Nenávist, která z nich prýští, tak jim kazí nejen zažívání, ale i charakter,“ řekl Zeman. 

Největší úspěch? ČSSD a 32 procent

Prezident také řekl, že v životě odpustil několika lidem, ale zdaleka ne všem. „Jsou lidé, kterým neodpustím, protože si myslím, že si odpuštění nezaslouží.“

Jako svůj největší úspěch pak vnímá dobu, kdy vedl sociální demokracii. „Nebude to to, že jsem byl předsedou Sněmovny nebo předsedou vlády nebo dvakrát prezidentem. I když všechna čest, výsledky to jsou. Za svůj největší úspěšný výsledek pokládám, že se nám společně s dalšími podařilo zdvihnout sociální demokracii ze sedmi na 32 procent voličské přízně během pěti let. Bohužel pak přišli další,“ povzdechl si prezident. 

Stranu vedl v letech 1993 až 2001. V roce 1992 získala Československá sociální demokracie ve volbách do České národní rady 6,53 procenta. V následujících volbách do Poslanecké sněmovny, které se konaly již v samostatném Česku v roce 1996, měla ČSSD pod Zemanovým vedením 26,44 procenta a o dva roky později 32,31 procenta. V posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 získala ČSSD sedm procent hlasů.

Prezident popřál lidem bolest z myšlení. Kritizoval klimatické „náboženství“

Zeman se vyjádřil i k demonstracím studentů, kteří vyzývají k aktivitám proti klimatickým změnám. Jejich účastníci jsou nedospělí a měli by spíš chodit do školy, myslí si prezident.

„Já si opravdu myslím, že Greta Thunbergová je hysterka. Myslím, že i naši školáci, kteří manifestují proti klimatické změně, tedy i proti pohybu zeměkoule, jsou poněkud nedospělí. Místo demonstrací by měli chodit do školy,“ uvedla hlava státu. 

Zeman ve čtvrtek absolvuje v nemocnici vyšetření sluchu. Ve středu řekl, že jde o závěrečné zdravotní vyšetření.Loni v říjnu byl prezident hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, Hrad tehdy čtyřdenní pobyt označil za rekondiční. „Držte mi palce, protože špatné vyšetření by znamenalo, že budete mít hluchého prezidenta,“ zažertoval v závěru rozhovoru Zeman. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...