Hlavní obsah

Chytil zahájil palbu Rangers, Krejčí pomohl Bostonu na první místo NHL

Praha
Aktualizováno

Dvěma zápasy pokračovala zámořská NHL a v obou duelech se bodově prosadili i čeští hokejisté. V duelu New York Rangers s Torontem se o první branku Jezdců postaral Filip Chytil a měl tak podíl na vítězství 5:3. Ve druhém utkání si vítězství 2:1 po prodloužení nad domácím Chicagem připsali hokejisté Bostonu a vystřídali tak na prvním místě doposud vedoucí Washington.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Filip Chytil se postaral o úvodní branku Rangers

Článek
Fotogalerie

Daleko od pozic zajišťujících postup do play off se zatím pohybují hokejisté New York Rangers. Důležitou výhru a zvýšení nadějí na vyřazovací boje jim tak přinesla výhra nad Torontem v poměru 5:3. Hosté přitom do zápasu v Madison Square Garden vstoupili lépe a v 8. minutě šli po Tavaresově brance do vedení.

Radost z vedení však Javorovým listům vydržela jen 74 sekund, když se o vyrovnání postaral svým dvanáctým gólem v ročníku Filip Chytil. Dvacetiletý rodák z Kroměříže využil parádního pasu DeAngela, který českého útočníka našel křižnou přihrávkou a ten již neměl se střelou do poloprázdné branky problémy. A domácí šlapali i nadále. Do konce úvodní části se trefili Zibanejad a Kreider a Rangers tak po první třetině vedli 3:1.

Foto: Sarah Stier, Reuters

Filip Chytil ve velké šanci před brankou Toronta

Maple Leafs však zápas nezabalili. V 37. minutě dal kontaktní gól z přesilové hry Auston Matthews a 38. brankou v sezoně tak vyrovnal Davida Pastrňáka. Rangers si ještě do konce prostřední periody vzali po trefě Buchneviche dvoubrankový náskok zpět.

Americký střelec ve službách kanadského týmu však neskončil. Tři a půl minuty před koncem přidal Matthews druhý gól, čímž se dostal před Davida Pastrňáka, a zadělal na pořádné drama. Vyrovnat však už hosté nestihli, při power play pečetil vítězství Chytilova týmu gólem do prázdné klece McKegg.

Toronto po prohře zůstalo desáté ve Východní konferenci a na osmou Floridu nadále ztrácí bod. Kanadský tým ale odehrál o dva zápasy více. "Potřebujeme hrát celých 60 minut. V minulých zápasech jsme hráli opravdu dobře, naposledy proti Floridě to ale bylo jen 45 až 50 minut. Pak ztratíme kontrolu nad zápasem a soupeři to využijí," řekl autor dvou branek Auston Matthews.

Boston jde do čela NHL

Sedm zápasů, šest výher. To je bilance hokejistů Bruins z posledních sedmi duelů. Zatím poslední triumf si Medvědi připsali na ledě Chicaga (2:1 po prodloužení) a to i bez přispění Davida Pastrňáka, který tak vyšel druhý duel v řadě bodově naprázdno.

Utkání, v němž se představila čtveřice českých hokejistů, šli jako první do vedení domácí, kterým zajistil těsný náskok v 27. minutě z přesilové hry DeBrincat. Tým Dominika Kubalíka a Davida Kämpfa však neslavil dlouho. V 33. minutě se o vyrovnání postaral Kuraly.

David Krejčí po zápase Chicaga s BostonemVideo: Marian Hajda, Sport.cz

A více branek už fanoušci v základní hrací době neviděli. O tu další se k smutku většiny z nich postaral po 79 sekundách prodloužení McAvoy, který využil parádní kombinaci DeBruska a Davida Krejčího a zajistil tak hostům výhru 2:1.

Boston se tak dostal o jediný bod před Washington na první místo Východní konference a zároveň je také nejúspěšnějším týmem dosavadního ročníku NHL. Ovečkinův soubor má však o jeden zápas méně.

Dominik Kubalík po zápase Chicaga s BostonemVideo: Marian Hajda, Sport.cz

David Pastrňák je s 38 brankami na třetím místě v pořadí střelců za Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu (40) a Austonem Matthewsem z Toronta (39).

Blackhawks získali bod hlavně zásluhou švédského brankáře Robina Lehnera, který si připsal 38 zásahů. Nejlepší předvedl na konci první třetiny proti Krejčímu. Třiatřicetiletý český útočník zakončoval do odkryté branky, Lehner ale pohotovým skokem dokázal ránu zlikvidovat a udržel bezbrankový stav.

"Boston je jeden z nejlepších týmů ligy a my jsme s nim odehráli vyrovnaný zápas, klidně jsme mohli vyhrát. V naší hře je určitě posun," řekl Lehner, vyhlášený druhou hvězdou utkání.

Výsledky NHL:
New York Rangers - Toronto 5:3 (3:1, 1:1, 1:1)
Branky: 9. Chytil, 18. Zibanejad, 18. Kreider, 38. Bučněvič, 60. McKegg - 37. a 57. Matthews, 8. Tavares. Střely na branku: 35:30. Diváci: 17.123. Hvězdy zápasu: 1. Zibanejad, 2. Kredier, 3. Bučněvič (všichni NY Rangers).
Chicago - Boston 1:2 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 27. DeBrincat - 33. Kuraly, 62. McAvoy (Krejčí). Střely na branku: 22:40. Diváci: 21.472. Hvězdy zápasu: 1. McAvoy (Boston), 2. Lehner (Chicago), 3. Kuraly (Boston).

Reklama

Související témata: