Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česká pošta chce vydávat stravenky: Návrh nadchl i ČSSD

Autor: ČTK - 
6. února 2020
06:51

K osmi soukromým stravenkovým firmám v Česku se zřejmě přidá Česká pošta. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Mluvčí pošty Matyáš Vitík deníku řekl, že s nabídkou vstoupit na trh se stravenkami státní podnik přišel sám. Záměr na zvýšení konkurence v oboru podporuje ČSSD i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vládní koalice se v polovině ledna dohodla na tom, že vedle stravenek zavede také nedaněný stravenkový paušál pro zaměstnance.

Vitík poukázal na zkušenosti a kompetence České pošty. „Pokrývají všechny procesy, jako je tisk, distribuce nebo zúčtování stravenek,“ uvedl. Podnik má podle mluvčího už připravené i související služby, jako jsou bezpečná manipulace s hotovostí a stravenkami nebo školení pro budoucí zaměstnance, kteří by měli práci s firemními benefity na starosti. Pošta přitom podle HN dlouhodobě čelí kritice, že nedokáže odvádět služby v odpovídající kvalitě.

Plán má podporu sociální demokracie. „Návrh podala na koaliční radě ČSSD,“ cituje deník ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. Schillerová záměr zmínila v úterý na facebooku po setkání s ředitelem České pošty Romanem Knapem. „Pošta má zájem rozšířit konkurenci mezi dodavateli stravenek,“ napsala.

Systém stravenek se kvůli provizím, které musejí platit poukázkovým firmám, nelíbí provozovatelům hotelů, restaurací nebo obchodů. Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) uvedla, že prodejny na venkově a v malých městech odvádějí z hodnoty stravenky čtyři až deset procent. Podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů ČR, která sdružuje stravenkové firmy, je provize v průměru 3,9 procenta.

U plánovaného stravenkového paušálu by daňové zvýhodnění mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den. Změna má být součástí daňového balíčku, který by měl platit od roku 2021. Odbory se obávají, že zaměstnavatelé budou peníze určené na stravenkový paušál zneužívat.

Video  Schillerová přiznala v Blesku: Superhrubou mzdu se možná zrušit nepodaří  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hasickajana ( 6. února 2020 10:21 )

Před měsícem jsem měla objednaný balík. Přišla sms, že jej pošta přebrala, následující týden balík nikde. Podala jsem elektronicky reklamaci, ovšem jako příjemce samozřejmě nedisponuji dokladem o odeslání v požadované formě. Proto byla reklamace během pěti minut zamítnuta. Po komunikaci s odesílatelem vyšlo najevo, že jemu pošta potvrdila ztrátu (po urgenci). Když jsem zásilku chtěla opětovně reklamovat, automaticky mě systém vykopl, že opakovaná reklamace (byť zamítnutá a oprávněná) není českou poštou přípustná. Tak asi tak.

gjim ( 6. února 2020 08:43 )

Jak slyším slovo Pošta, zvedne se mi tlak. Tak hoovvadskou organizaci si jako stát vydržovat, ta to je odvaz.

Tara-Tara ( 6. února 2020 07:46 )

pota by mela mit uplne jinou a kvalitnejsi napln prace a ne se neustale sejřit do jinych aktivit, ktere ji neprislusi...k losum a pojistemu jeste pribudou stravenky, pocitam, ze se zase brzo zdrazi poplatky za vsechno

zlymikes ( 6. února 2020 07:45 )

Stravenky už chtěl kdysi zrušit Klaus. A já jsem pro jejich zrušení. Proč by se měla parta šizunků živit jen tím, že zprostředkovává jejich distribuce a proplácení. Vždyť já, abych nedoplácel, musím o cca 10 % zvýšit ceny jídla. Ona to není jen jejich provize, ale u nás mají sídlo v krajském městě a tak se musím u nich objednat, stravenky roztřídit, zabalít a dojet si těch 80 + 80 kilometrů , aby je proměnil za svoje peníze.

JaPi ( 6. února 2020 07:38 )

No to je nápad. Nyní by ještě stravenky mohli nabízet zdravotní pojišťovny, banky....
Otázka: "Kdy se pošta začne zajímat jak neefektivní poštovní služby změnit na efektivní? Kdy poštovní služby začnou být opravdu kvalitní pro zákazníky a nejen pro manažery pošty?"

Zobrazit celou diskusi