Klaus ml. se ozval. Merkelová a zářez pravice v Německu? Je tu zádrhel. A schytali to novináři

06.02.2020 20:16

Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší komentuje dění ve spolkové zemi Durynsko plné zvratů. Durynský premiér Thomas Kemmerich (FDP) po jednom dni oznámil, že odstupuje po tvrdém tlaku kancléřky Angely Merkelové (CDU) i řady dalších předních politiků, kterým se nelíbilo, že mu do funkce pomohli politici protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).

Klaus ml. se ozval. Merkelová a zářez pravice v Německu? Je tu zádrhel. A schytali to novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní představení nové parlamentní strany Trikolora bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32841 lidí
Ještě ve středu to vypadalo, že tento týden Durynsko bude mít regionální vládu, na níž se bude podílet krajně pravicová Alternativa pro Německo. Premiérem se stal Thomas Kemmerich z liberální FDP, ale stal se jím jen proto, že pro něj kromě poslanců CDU kancléřky Angely Merkelové zvedli ruku také poslanci AfD. Vůbec poprvé v historii Německa se tak některý politik při svém zvolení do premiérského křesla opřel o hlasy této pravicové strany.

Uplynul však jediný den a vše je jinak. Kemmerich oznámil veřejnosti, že se vzdává funkce. Stalo se tak po zásahu německé kancléřky Angely Merkelové, která své stranické kolegy kritizovala za spolupráci s AfD. Hlasování svých kolegů označila za „neodpustitelné“. A nebyla sama. Hlasitě se ozvali také sociální demokraté, Zelení a spolu s nimi v zásadě celá německá levice.

Bývalý předseda německé sociální demokracie Sigmar Gabriel konstatoval, že Merkelová zachránila čest Německa. Případ bude mít zřejmě dohru na celoněmecké politické scéně. Je možné, že 2,2milionovou východní spolkovou zemi čekají předčasné volby.

Vývoj ve spolkové zemi Durynsko sleduje i Václav Klaus junior.

„Ve spolkové zemi Durynsko vládla dosud rudo-rudo-zelená koalice (komunisté s ministerským předsedou, socialisté a Zelení). Teď ztratili většinu a posílila AfD. AfD a komunisté mají dohromady přes 50 % – tj. vláda bez jedné z nich nejde sestavit,“ informuje předseda hnutí Trikolóra ve svém facebookovém příspěvku.

„Došlo k dohodě na pravé části spektra a byl zvolen liberální Kemmerich z FPD za podpory AfD i místní CDU,“ dodává s tím, že v Německu je hysterie, volání po opakování voleb. „Kdyby pokračovala rudo-rudo-zelená koalice, byli by novináři zcela v klidu,“ myslí si Klaus mladší.

Kemmerich ke své rezignaci uvedl, že „byla nevyhnutelná“. „Nikdo nás nenutil. Analyzovali jsme události a reakce ve spolkovém parlamentu, v médiích a na sociálních sítích,“ vyjádřil se později k situaci jednodenní premiér.

Povolební situace je skutečně natolik složitá, že FDP hodlá požádat o vypsání dalších voleb, ve kterých voliči znovu rozdají karty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …