TOP 5 nejlepších dobrodružných filmů o cestování

07.02.2020

Na Nový rok si spousta z nás dává různá předsevzetí, kterými chceme změnit svůj život k lepšímu. Většina z nich nám samozřejmě nevydrží do dalšího měsíce, ale je hezké stanovovat si konkrétní cíle, kterých chceme dosáhnout. Někteří z nás chtějí přestat kouřit, jiní chtějí shodit přebytečná kila, ale někteří chtějí od základů změnit svůj životní styl.

Jedním z častých předsevzetí tak bývá zaplnění volných chvil v životě zážitky z cestování. Ačkoliv jde o záležitost, kterou by si rád dopřával snad každý, nedostatek času nebo financí nám v tom bohužel velmi často brání. Některé filmy svým divákům proto naštěstí umožňují uniknout do vzdálených končin alespoň skrze své příběhy.

Vítejte na Showbiz.cz, kde vám dnes představíme pětici těch nejlepších dobrodružných snímků, které se točí okolo cestování.

5. Walter Mitty a jeho tajný život

Příběh prvního snímku dnešního článku se točí okolo Waltera Mittyho, který je nenápadným fotoeditorem uznávaného časopisu Life. Jeho jednotvárný život jej naprosto ubíjí, a tak ve svých myšlenkách často uniká do fiktivního světa, kde je hrdinou, dobrodruhem a vším, čí by si přál být každý.

Když se však jednoho dne dozví, že časopis Life končí a on má pracovat na posledním tištěném čísle, stane se něco nemyslitelného. Od jeho přítele a profesionálního fotografa dostane poslední várku fotografií, jenže jedna z nich, kterou sám fotograf považuje za tu vůbec nejlepší, chybí. Walter se proto rozhodne, že svého kolegu najde, ať to stojí, co to stojí. Nejde však o jednoduchou cestu taxíkem, ale dobrodružství, které jej pošle na cestu kolem světa.

Ben Stiller (54), který kromě ztvárnění hlavní role snímek i režíroval, v něm prožívá neuvěřitelná dobrodružství, o nichž se mu dříve doslova pouze zdálo. Walter Mitty a jeho tajný život je navíc plný úchvatných záběrů, které vám rozhodně seberou dech.

4. Letadla, vlaky, automobily

Následující snímek je živoucím důkazem toho, že senzační snímky o cestování nemusí spadat pouze do žánru dobrodružných filmů. Snímek s názvem Letadla, vlaky, automobily je totiž vynikající komedií se Stevem Martinem (74) a Johnem Candym v hlavních rolích dvou nedobrovolných cestovatelů po Spojených státech.

Neal je reklamním agentem, který se musí vypořádávat s prapodivným, ale dobrosrdečným obchodníkem Delem, který jej zatáhne do strastiplné cesty napříč Amerikou. Blíží se totiž Den díkuvzdání, který Neal vždy tráví po boku své milující rodiny, ale kvůli hlučnému obchodníkovi se do rodného Chicaga nestíhá vrátit včas.

Právě proto dvojice volí alternativní dopravní prostředky, ale z každé špatné situace se jim daří udělat ještě horší. Jejich let je odkloněn, jejich vlak se rozbije a jejich auto exploduje. Letadla, vlaky, automobily jsou zkrátka typickou „osmdesátkovou“ komedií.

3. Divočina

Americkou herečku Reese Witherspoon (43) má spousta lidí spojenou především s rolí úspěšné, ale poněkud přihlouplé blonďaté právničky Elle Woods z filmu Pravá blondýnka. Možná vás proto překvapí, jak dobrou herečkou Witherspoon ve skutečnosti je. Kromě fantastického cenami ověnčeného seriálu Sedmilhářky si například v roce 2014 zahrála ve filmu Divočina, za který byla dokonce nominována na Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli.

Witherspoon hraje ve filmu v depresích se utápějící ženu, která po krachu manželství a smrti své matky prakticky nemá, pro co žít. Rozhodne se proto, že s poslední vůlí, která jí ještě zbývá, zdolá 1770 kilometrů dlouhou vysokohorskou trasu s názvem Pacific Crest Trail vedoucí od Mohavské pouště přes Kalifornii a Oregon až do státu Washington na severu Spojených států.

Během strastiplné cesty si několikrát sáhne na dno svých sil, ale přes všechny nepříjemnosti jako jsou do krve sedřená záda od batohu, ztráta bot v drsném terénu či četná setkání s dravou zvěří, se jí její cestu za sebepoznáním podaří úspěšně dokončit.

2. Útěk do divočiny

Když už jsme zmínili Divočinu, nezapomeneme ani na film, který s předchozím snímkem sdílí mnohem více než jen podobný název. Útěk do divočiny vypráví příběh ambiciózního vysokoškolského studenta, který se po dostudování namísto klidného a všedního života rozhodne vzít batoh na záda a vyrazit na cestu za sebepoznáním.

Vycestuje proto stopem do Aljašky, kde chce žít v divočině. Útěk do divočiny je inspirativním filmem, za kterým stojí Sean Penn (59), tentokrát však ne jako herec, nýbrž jako režisér a scénárista. I tento snímek je plný nezapomenutelných scenérií, za které by se nemuseli stydět i ti nejlepší malíři krajinářských obrazů.

1. Pouť

Hlavní roli v posledním snímku dnešního seznamu si v roce 2010 ve filmu Emilia Esteveze (57) střihnul jeho otec Martin Sheen (79). Sheen ve filmu hraje amerického doktora Toma, který přijíždí do francouzského městečka St. Jean Pied de Port, aby zde převzal ostatky svého syna. Ten totiž zemřel v bouři během toho, co se snažil podniknout pouť do Santiaga, známou také jako Cesta svatého Jakuba.

Tom se rozhodne vzdát čest památce svého syna tím, že za něj tuto pouť dokončí. Na cestě se setkává s mnoha poutníky z celého světa, se kterými se spřátelí, a kteří stárnoucímu lékaři pomáhají dokončit jeho nelehkou cestu. Pouť je nejen filmem o vypořádání se s rodinnou tragédií, ale i o žití života naplno. Svatojakubská cesta od premiéry filmu navíc zaznamenala velký nárůst v popularitě a zdá se, že se tak snímku podařilo inspirovat celou řadu skutečných poutníků v plnění jejich snu o cestování.

(tod)

Fandím
10 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Reese Witherspoon, Steve Martin, Ben Stiller, Martin Sheen

Filmy:
Letadla, vlaky, automobily, Secret Life of Walter Mitty, The, Divočina, Útěk do divočiny

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
americké filmy, cestování, letadla, Ben Stiller filmy, Ben Stiller role, dobrodružné filmy, dojemné filmy, vlaky, automobily, filmy o cestování, film Pouť, Walter Mitty, cestovatelé, Divočina film, výlet do divočiny
TOPlist