Hlavní obsah

Na Evropu se žene bouře Sabine s vichrem až 160 km/h

V neděli zachvátí Evropu bouře Sabine. Ta se ve svých projevech podobá hurikánům. Nárazy větru budou dosahovat například ve Skotsku rychlosti 160 km/h, píše server týdeníku Focus s odkazem na německou meteorologickou službu. Bouře Sabine se podle meteorologů podobá bouři Xavier, která pustošila Evropu v říjnu roku 2017.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bouře Sabine se dostává do Evropy velmi rychle z oblasti severního Atlantiku. Důvodem je extrémně silný jetstream neboli tryskové proudění. To neobíhá kolem planety v kruhovém prstenci, ale různě se zahýbá a stáčí ve směru od jihu k severu a důsledkem jsou extrémy v počasí.

Bouře Sabina v neděli zasáhne britské ostrovy, Skandinávii, Německo, státy Beneluxu, Francii a Španělsko. Nárazy větru by měly dosahovat rychlosti 120 km/h, nad Severním mořem budou daleko větší. Ve Skotsku varují meteorologové, že vítr v nárazech dosáhne rychlosti až 160 km/h.

Česko zasáhne vichřice, varovali meteorologové

Počasí

Pokud to nebude nezbytné, lidé by v pondělí neměli vycházet ze svých domovů, upozorňují meteorologové. Silný vítr bude vyvracet stromy, komplikovat dopravu a ničit majetky.

Silný vítr navíc neodezní, Evropu bude sužovat i v úterý. Nárazy větru by už neměly být tak extrémně silné jako v pondělí, ale varování zůstane v platnosti, upozorňuje německá meteorologická společnost.

Bouře Xavier v Německu nabírá na síle, vyžádala si už sedm obětí

Evropa

„Také v Čechách začne během nedělního večera zesilovat vítr. Během noci na pondělí a v pondělí bude foukat silný vítr o rychlosti v nárazech až 90 km/h, na horách dosáhnou nárazy větru kolem 110 km/h, což je vichřice,” sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Bouře Sabine se podle odborníků podobá bouři Xavier, která zasáhla Nizozemsko, Německo, Polsko a sever České republiky 5. října 2017. Během bouře bylo v Německu a Polsku poškozeno více než 800 budov, na severu Německa byla zastavena železniční doprava a zemřelo zde nejméně sedm lidí.

V Polsku se ocitlo bez proudu kolem 800 tisíc domácností. Zemřeli nejméně dva lidé a 39 utrpělo zranění. Na Sněžce tehdy dosáhl vítr rychlosti 201 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám