Následující příklad ale ukáže, že mnohem lepší strategie je, když dva soupeři spojí síly. Konkrétně bude řeč o webovém prohlížeči Chromium, v jehož rámci Microsoft a Google spojují síly za účelem vylepšení správy karet.

TIP: Je to oficiální: Prohlížeč Microsoft Edge přechází na vykreslovací jádro Chromu

Před rokem Microsoft překvapil celý svět rozhodnutím ukončit vývoj vlastního prohlížeče a postavit Edge na vykreslovacím jádře projektu Chromium. Součástí tohoto kroku bylo i odhodlání spolupracovat s Googlem na dalším vylepšování, které nyní přináší první plody.

Google a Microsoft spolupracují

Celý příběh začíná na stránce pro hlášení chyb a námětů projektu Chromium, kde jeden z uživatelů 9. ledna poprosil o možnost jednoduchého přesunutí jedné nebo více karet do nového okna prohlížeče pomocí kontextové nabídky pod pravým tlačítkem myši.

Uvedená funkce je k dispozici v nedávno vydaném browseru Edge, avšak Chrome tuto možnost nenabízí. Vývojář Justin Gallagher, pracující pro Microsoft, následně odpovídá, že s radostí může uvedenou funkci poskytnout pro Chromium. Záhy na to reaguje softwarový inženýr Googlu Leonard Grey s tím, že se ujme implementace.

Spolupráce mezi vývojáři Microsoftu a Googlu zaujala i diskutující na serveru Reddit. Zde je označována jako „Jeden z příběhů ukazující úzkou spolupráci mezi softwarovými inženýry Microsoftu a Googlu v rámci projektu Chromium.“ Někteří však podotýkají, že stejného výsledku lze dosáhnout označením karet se stisknutou klávesou Shift a jejich přetažením myší mimo okno prohlížeče.

Od slibů k činům

Pouhé dva týdny po diskuzi mezi vývojáři obou stran Microsoft přidal svůj kód pro přesun více karet do nového okna přes kontextovou nabídku do projektu Chromium. Jedná se o první viditelnou změnu, kterou softwaroví inženýři z Redmondu přispěli k vývoji prohlížeče. Další stovky změn se odehrály takzvaně „pod kapotou“.

TIP: Vyšel nový Edge. Na Windows 10 se stáhne sám, dostupný je ale i pro macOS a Windows 7

Na to, než se uvedená funkce dostane do stabilního sestavení Google Chrome, si však budeme muset nějakou dobu počkat. Jako první se objeví v každonočním sestavení pro vývojáře, označovaném jako Canary. Teprve poté se postupně promítne do vývojářského sestavení Dev, následovat bude Beta a až nakonec stabilní verze.