Maminka.czGynekologie a porodnictví (poradna)

Jsou tahle vyšetření opravdu nutná? 12 otázek pro vašeho gynekologa

Simona Procházková 8.  2.  2020
Objevila jste na těhotenském testu dvě čárky? Hurá! Jenže, co teď? Hlavou se nejspíš honí spousta obav, zda bude vše v pořádku. Kdy zajít k lékaři? Můžu si vzít prášek na migrénu a sirup proti kašli? Neměla bych hned začít brát vitaminové tablety? Co když vyjde špatně genetika? A je výtok problém?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na nejčastější strachy a nejistoty maminek odpovídají dva zkušení lékaři:

MUDr. Štěpán Machač, Ph. D., gynekolog, klinika Reprofit
MUDr. Ondřej Matěna, gynekolog, klinika Repromeda

Kdy má smysl jít poprvé k lékaři, když zjistím z domácího testu, že jsem těhotná? Aby už bylo vidět, zda je vše v pořádku.

S termínem návštěvy nemusíte spěchat. Pokud máte teprve pár dní po vynechání menstruace, na ultrazvuku nemusí být nic vidět. Těhotenství se v tomto období ověřuje odběrem krve a stanovením hodnoty hormonu hCG – lidského choriového gonadotropinu. Každý gynekolog má praxi trochu jinou, takže se může stát, že ten váš vás pozve na kontrolu hned, zatímco kamarádčin až za tři týdny od vynechání menses, kdy by měla být při vyšetření vaginálním ultrazvukem patrná srdeční akce plodu.

Jak přesně se počítají týdny v těhotenství a podle čeho termín porodu?

Nejčastěji se těhotenství počítá od prvního dne poslední menstruace. Pokud znáte přesný den početí, tak se dá gravidita spočítat i z tohoto data. První předpokládaný termín porodu lze přibližně určit podle vaší poslední menstruace. Mnohem přesněji však stanoví termín porodu měření délky plodu při ultrazvukovém vyšetření. Vychází se přitom z délky plodu od temene ke kostrči. Nejpřesnější výsledky dává měření v 11. až 13. týdnu těhotenství.
Termín porodu je ale údajem, který vychází z průměrné délky těhotenství.
Je tedy naprosto v pořádku porodit jak čtrnáct dní před, tak čtrnáct dní po takto určeném termínu.

Co najdete v těhotenské průkazce? Víte, co které zkratky znamenají?


Je pravda, že se v těhotenství mnohem více kazí zuby?

Při správné a pravidelné péči se nemusíte bát úbytku vápníku ani zvýšené kazivosti. Potrápit vás ale mohou kazy nebo záněty, které vznikly už dříve. Objednejte se proto na prohlídku, kde vám poradí, čemu byste měla věnovat zvýšenou pozornost. Stav ústní dutiny mohou ovlivňovat hormonální změny, kvůli kterým může docházet ke snadnějšímu pronikání škodlivin ze zubního plaku do dásní, kde podporují vypuknutí zánětlivého onemocnění. Problémem mohou být nevolnosti provázené zvracením, při kterém dochází k výkyvům hladiny pH. Kyselé žaludeční šťávy pak naleptávají zubní sklovinu.
Doporučuje se vypláchnout ústa po zvracení vodou nebo i mlékem.

Opravdu potřebujete v těhotenství listovku a další doplňky stravy?


Prakticky od začátku těhotenství trpím na zácpu a nadýmání. Je to normální? A co s tím, abych neublížila sobě ani miminku?

Ano, je to zcela normální. Těhotenství je spojeno se zvýšenou hladinou hormonu progesteronu, který zajišťuje jeho hladký průběh. Tento hormon může však způsobit zpomalení střevní činnosti a přivodí zácpu. Pokud navíc užíváte železo, mohou být v růstu podpořeny i bakterie způsobující střevní plyny. Poraďte se s lékařem či v lékárně a použijte některý z přírodních potravinových doplňků. Pomůže rovněž dostatek pohybu (chůze, plavání, pilates), existují také projímavé potraviny (švestky, hroznové víno, hrušky…) či šetrná projímadla, která můžete užít (například Duphalac, Lactulosa).

Kdy je skutečně nutný odběr plodové vody? Musí ho podstoupit každá žena nad 35 let?

Věk není hlavním faktorem. K detekci různých vad a chromozomálních abnormalit lékaři stále častěji doporučují neinvazivní prenatální testování, u kterého odpadá riziko potratu v souvislosti s odběrem, je totiž prováděno pouze z krve. Nejznámějším takovým testem je PrenatalSafe, který dokáže odhalit přítomnost nejčastějších chromozomálních vad a s 99% spolehlivostí stanovit pohlaví plodu. To vše již od ukončeného 10. týdne těhotenství. Pokud test ukáže pozitivní výsledek tohoto screeningového vyšetření, znamená to, že bylo z krve matky zjištěno riziko narození dítěte s vrozenou vývojovou vadou. Pro ověření tohoto pozitivního záchytu je však následně nutné použít invazivní testování – právě odběrem plodové vody či odběrem choriových klků. Individuální riziko stanovuje lékař a konečné rozhodnutí je vždy na rodičích.

Odběr plodové vody: Je důvodem ke strachu a jak zákrok probíhá?


Jaké léky na bolest hlavy, nachlazení nebo kašel mohu v těhotenství užívat?

Nejcitlivějším obdobím je první trimestr, kdy dochází k vývoji orgánů. V tomto čase je nejvyšší riziko vzniku odchylek stavby orgánů, nicméně i po skončení prvního trimestru může dojít k narušení orgánové funkce či vývoje plodu. Je tedy namístě dávat na léčiva pozor. Při nachlazení nebo zvýšené teplotě můžete užívat Paralen nebo některé lokálně používané dezinfekční spreje či kloktadla. V případě vážnějšího onemocnění pak určitý druh antibiotik. O způsobu užívání léků je ale vždy nutné se poradit s lékařem.

 

Trávicí potíže, infekce, otoky, hemoroidy, vysoký tlak… To vše je namístě řešit s lékařem!

 

Opravdu je nutné podstoupit test na cukrovku? Proč je tak důležitý?

Provedení screeningového testu na cukrovku v těhotenství doporučuje Česká gynekologická a porodnická společnost. Orální glukózový toleranční test se skládá ze tří odběrů krve v průběhu jednoho dne – první odběr je nalačno, druhý po hodině a třetí po dvou hodinách od vypití roztoku glukózy. V poslední době tento tradiční test začalo nahrazovat měření glykovaného hemoglobinu z krve. Není tedy nezbytně nutné klasický orální test absolvovat – a zároveň nevynecháte jedno z důležitých vyšetření. Rizika neléčené cukrovky jsou vysoká. Zvýšená hladina cukru v krvi matky totiž znamená i zvýšenou hladinu cukru v krvi plodu – roste tuková tkáň, svaly i kosti plodu, výsledkem je narození příliš velkého dítěte a zvětšené mohou být i jeho vnitřní orgány, což může vést k poruše jejich funkce.

Mám krevní skupinu A. Slyšela jsem, že negativní Rh faktor není pro těhotnou ideální. Co mi hrozí?

V současné době už nehrozí vůbec nic. Pokud jste Rh negativní a počnete dítě s Rh pozitivním partnerem, je určitá pravděpodobnost, že i vaše dítě bude Rh pozitivní. V průběhu těhotenství vám pak bude aplikována injekce s imunologicky aktivní látkou (kdykoli od 28. tt do 72 hodin po porodu), která z vašeho krevního oběhu buňky novorozence odstraní. Kdyby vám nebyla injekce podána, mělo by to za následek vznik hemolytického onemocnění u dalšího těhotenství. Nemusíte se však obávat, dnes je gynekology Rh faktor pečlivě hlídán.

Ostře sledovaný Rh faktor v těhotenství. Proč na něm tak záleží? Budete se divit

Při vyšetření moči mi zjistili vysokou hladinu bílkovin a leukocytů, měla bych se něčeho obávat? 

Ano, vysoký nález bílkoviny v moči u nastávající maminky je nutno okamžitě řešit s lékařem k vyloučení závažné komplikace, takzvané preeklampsie. Leukocyty v moči jsou pak nejčastěji příznakem močové infekce.

Je normální hutný bílý výtok? Pálení ani svědění nemám. Je to v pořádku?

Ano, může to být normální stav. Vlivem vyšších hladin hormonů se zahušťuje cervikální hlen, který tak brání před vstupem infekce. Proto je zvýšený výtok poměrně běžný. Pokud by se ale přidalo svědění, pálení nebo jiné potíže, je potřeba udělat vyšetření a výtok přeléčit. Pozor na nejrůznější výplachy, mohly by narušit bakteriální rovnováhu v pochvě.

Proč lékař pokaždé podrobně zjišťuje a kontroluje, kde přesně je uložena placenta?

Aby se eliminovalo riziko možnosti masivního krvácení při takzvané vcestné placentě, která by bránila přirozenému porodu. Ve většině těhotenství se placenta ukládá do vrcholu nebo na zadní stěnu dělohy. Někdy však může být umístěna v dolní části dělohy, kde překrývá vnitřní branku. Pak hovoříme o vcestném lůžku (latinsky placenta praevia), což je komplikace, která může způsobit matce i plodu životu nebezpečné krvácení během těhotenství nebo při porodu. V průběhu gravidity se relativní uložení placenty mění, a tak – i když se ve druhém trimestru může placenta jevit jako nízce nasedající – je obvyklé, že se s růstem dělohy dostane výše a umožní tak nekomplikovaný přirozený porod.

Těhotenské prohlídky: Co vás čeká za vyšetření a na co se ptá lékař?

Rozhovor vyšel v časopise Maminka. Aktuální číslo nebo předplatné s dárkem můžete kupovat na www.ikiosek.cz/maminka

Témata: Těhotenství, Porod, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady porod, Placenta, Klinika, Progesteron, Vaš, Pilates, Mácháč, Duphalac, Ota, Odběr, Termín porodu, Kostrč, Reprofit, Měření, HCG, Plod, Gynekolog, Maminka, Výtok