Premier League - preview 26. kola

08.02.2020, 08:35, aktualizováno 17.02.2020, 08:39
Previews
Očekávaný šlágr nabízí pondělní zápas Premier League. Chelsea před vlastními fanoušky hostí Manchester United, přičemž obě strany chtějí po třech utkáních naplno bodovat...
Chelsea FC - Manchester United  (pondělí 21:00)
Víkendový program anglické Premier League nepřinesl mnoho atraktivních duelů, fanouškům to ale bude vynahrazeno jediným pondělním zápasem. V něm se střetnou dva giganti, leč trápící se. Stále ještě čtvrtá Chelsea totiž přivítá Manchester United.

Blues už třikrát v řadě nedokázali v lize zvítězit. Po neúspěchu v Newcastlu a remíze s oslabeným Arsenalem si před zimním přestávkou dojeli pro bod do Leicesteru. Na jeho zisku se podílel hlavně Rüdiger, který vstřelil obě dvě branky svého týmu.

Chelsea jako jeden z mála týmů v Premier League získala více bodů venku než na svém hřišti. Doma totiž ve dvanácti zápasech vyhrála jen pětkrát, z posledních čtyř klání slavila jedinkrát. Důležité pro tým bude i probuzení nejlepšího střelce Tammyho Abrahama, jenž v posledních devíti utkáních vstřelil pouhé dvě branky.

V minulém zápase v brance překvapivě nahradil Kepu Caballero. Podle Lamparda za tím ale není třeba nic hledat. "Nebylo to o tom dát mu impulz, jen jsem se tak rozhodl pro ten zápas," říká manažer Frank Lampard.

Ve formě rozhodně nejsou ani Red Devils, kteří rovněž nezvítězili třikrát v řadě, naposledy se smírně rozešli s Wolverhamptonem. V těchto zápasech navíc nedokázali skórovat, na čemž má velkou vinu absence nejlepšího střelce, čtrnáctigólového Rashforda.

Odion Ighalo sice s týmem nebyl na soustředění, objevit na hřišti by se ale i tak mohl. "Možná přijde z lavičky, vstřelí gól a bude dělat to, co umí," tvrdí o něm lodivod Ole Gunnar Solskjaer.

Ten nebude k dispozici ani nyní, stejně jako opory ze záložní řady Pogba a McTominay. I domácím by mohla chybět hlavní útočná opora, Abraham totiž laboruje se zraněným kotníkem. Možná tak na marodce doplní Pulišiće a Loftus-Cheeka.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Caballero - James, Christensen, Rüdiger, Azpilicueta - Kanté, Jorginho - Hudson-Odoi, Mount, Willian - Abraham
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Lindelöf, Maguire, Shaw - Wan-Bissaka, Fred, Matić, Williams - Fernandes - James, Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.94 - 3.64 - 4.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Aston Villa - Tottenham Hotspur  (neděle 15:00)
První ze dvou nedělních zápasů anglické Premier League obstarají mužstva, jež v současné chvíli řeší úplně odlišné starosti. Zatímco Aston Villa je jen těsně nad pásmem sestupu, Tottenham bojuje o evropské poháry a možná i Ligu mistrů.

Villans by rádi navázali na svou domácí formu z dob před krátkou zimní přestávkou. To totiž dokázali v ligové soutěži porazit 2:1 Watford, stejným poměrem vyřadili z Ligového poháru Leicester. Naposledy si však jen pro prohru přijeli do Bournemouthu, kde sice měli čtyřicetiminutovou přesilovku, z dvoubrankového manka však smazali jen polovinu.

Spurs momentálně drží sérii šesti po sobě jdoucích utkání bez jediné porážky, pokud se však podíváme na jejich venkovní zápasy, už to taková hitparáda není. V posledních pěti střetnutích na hřištích soupeřů čtyřikrát remizovali a jednou prohráli. Na druhou stranu, kde jinde najet na vítěznou vlnu než na Villa Parku, kde již pětkrát za sebou vyhráli a obdrželi při tom jediný gól.

Tottenham v posledním utkání z FA Cupu vyřadil Southampton, od té doby měl desetidenní pauzu. "Kvůli zápasu se Southamptonem jsme měli méně času na trénink, ale ty tři dny byly velmi dobré. Prošli jsme si různé aspekty naší hry, které můžeme zlepšit," pochvaluje si José Mourinho.

Domácí by měli mít k dispozici i vyléčené Konsu s Drinkwaterem, u hostů platí totéž v případě Daviese a Lo Celsa. Mimo hru zůstávají Sissoko a Kane, v ohrožení je i start Lamely.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Reina - Ngoyo, Mings, Hause - Guilbert, Nakamba, Luiz, Targett - El Ghazi, Samatta, Grealish
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Alderweireld, Sánchez, Tanganga - Lo Celso, Winks - Moura, Alli, Bergwijn - Son
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.97 - 3.66 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Newcastle United  (neděle 17:30)
Nedělní odpoledne bude ve znamení souboje dvou týmů ze středu tabulky s totožným bodovým ziskem, a přesto o favoritovi utkání není sporu. Zatímco Newcastle United doposud sbírá výsledky nad očekávání a navzdory matným výkonům bez střelecké opory zůstává s luxusním odstupem od sestupového pásma, londýnský Arsenal se doposud sezonou protrápil a nyní doufá, že pod vedením Mikela Artety konečně vykročí tou správnou nohou kupředu.

Po odvolání Unaie Emeryho a krátké štaci Freddieho Ljungberga měl Arteta v roli nového kouče Arsenalu jen minimum času na to, aby se sžil s novým prostředím a vtiskl svému týmu vlastní herní tvář, neboť se jednalo zrovna o tradičně nabité vánoční období, kdy následoval jeden zápas za druhým. Španělský kouč tak jistě vzal zavděk letošní novince v podobě zimní přestávky, která Artetovi dala šanci strávit s hráči více času na tréninkových hřištích a náležitě se připravit na zbytek sezony.

Po týmovém soustředění v Dubaji bude o to zajímavější, s jakou sestavou Arteta do střetnutí s Newcastlem vyrukuje. Mimo hru stále zůstávají lednové posily Pablo Marí s Cédricem Soaresem a zranění jsou také Kieran Tierney či Calum Chambers, ovšem s návratem Seada Kolašinace a Reisse Nelsona je kádr Arsenalu řádně napěchovaný i tak a boj o místo je takřka na každém postu. Dost možná poslední šanci nakopnout skomírající formu tak dostane dvojice Özil-Lacazette.

Také Newcastle hlásí navrátivší hráče po zranění, a to především Joelintona. Letní rekordní posila se doposud v novém působišti příliš neujala, o čemž svědčí pouhé tři branky napříč všemi soutěžemi, ovšem i tak bude Steve Bruce rád, že se brazilský forvard stihl dát dohromady po vynuceném střídání v zápase FA Cupu s Oxfordem. Zpátky do tréninkového procesu se vrátili i Dwight Gayle a Yoshinori Muto, ovšem zápas na severu Londýna pro ně přichází ještě příliš brzy. Mimo hru pak zůstávají Carroll, Krafth, Willems, Dummett, Manquillo a Shelvey.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Bellerín, Mustafi, Luiz, Kolašinac - Torreira, Xhaka - Pépé, Özil, Aubameyang - Lacazette
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Fernández, Lascelles, Clark, Rose - Almirón, Hayden, Bentaleb, Saint-Maximin - Joelinton
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.71 - 7.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Burnley FC  (sobota 13:30)
Fotbalisté Southamptonu se v rámci šestadvacátého kola anglické Premier League utkají s Burnley. Oba celky mají shodně 31 bodů, Burnley je však o skóre jedenácté, Southampton třináctý. Stejně bodů má ještě desátý Arsenal a dvanáctý Newcastle.

Southampton v minulém kole schytal příděl na půdě suverénního lídra tabulky Liverpoolu, zápas skončil po dvou gólech Salaha a jednom přídavku Hendersona s Oxladem-Chamberlainem 0:4. Před tím hráli Saints rovněž venku a porazili Crystal Palace 2:0. Branky si připsali Nathan Redmond a Stuart Armstrong. Mezi tím ještě odehrál Southampton FA Cup proti Tottenhamu. První duel skončil remízou 1:1, poté však Saints po porážce 2:3 ze soutěže vypadli. Proti Burnley by měl být k dispozici celý kádr.

Burnley v posledním ligovém klání remizovalo na domácím stadionu 0:0 s Arsenalem. Před tím však Clarets naplno bodovali na slavném Old Trafford, když domácí Manchester United porazili 2:0. Góly vstřelili Chris Wood a Jay Rodriguez. Po prohře 1:2 však Burnley vypadlo s Norwichem z FA Cupu. Proti Southamptonu je nejistý start u trojice Barnes, Gudmundsson a Lowton.

Poslední vzájemné setkání skončilo v srpnu jednoznačnou výhrou Burnley 3:0, když se mezi střelce dvakrát zapsal Ashley Barnes a jednou Johann Gudmundsson. Předchozí tři souboje však vždy skončily remízou, dvakrát 1:1 a jednou bez branek.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Stephens, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Hojbjerg - Armstrong, Redmond - Ings, Long..
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Bardsley, Tarkowski, Mee, Taylor - Hendrick, Westwood, Cork, McNeil - Rodriguez, Wood.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.99 - 5.44
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Liverpool FC  (sobota 18:30)
Fotbalisté Norwiche jsou suverénně nejhorším celkem letošního ročníku Premier League, poslední týdny ale naznačují, že to se záchranou myslí vážně. To Liverpool už má titul pomalu v kapse a soustředit se tak může na další soutěže.

Canaries se vůbec nedařilo před Vánoci, svátky ale jako by nováčka nejvyšší soutěže nakoply a od té doby prohrál jen dva z posledních osmi zápasů. V FA Cupu přelezl přes Preston i Burnley, v lize udolal Bournemouth a uhrál další tři remízy. Tu poslední bezbrankovou na půdě rovněž rozjetého Newcastlu.

"Nikdo v lize Liverpool neporazil. Jsou jedním z nejlepších týmů v historii. Čeká nás náročná úloha, čehož jsme si vědomi. Máme své silné stránky a když ukážeme to nejlepší, můžeme něco získat. Nejsme naivní, ale zápas s Manchesterem City nám ukázal, že když děláte dobře to, co umíte, můžete zvítězit," burcuje Daniel Farke před těžkým utkáním.

V případě Reds stále platí, že v lize zaváhali naposledy v říjnu na Old Trafford, od té doby se táhne dlouhá série šestnácti výher. Když už Kloppovi muži příliš nezvládli zápas v jiné soutěži, jako při remíze v Shrewsbury, dokázali za ně postup v odvetě ukopat i mladíci pod vedením kouče Critchleyho.

Jürgen Klopp ale vše nevidí tak růžově, nebo to alespoň maskuje. "Lidé si myslí, že to bude jednoduché, protože o tom nepřemýšlí a sledují jen tabulku. My ale víme o problémech, které mohou nastat. Musíme tento zápas považovat jako ten nejdůležitější a udělat vše pro to, abychom zvítězili," nabádá německý manažer.

Kanárci ve svých řadách znovu uvítají Godfreyho, jemuž vypršel trest, na marodce tak zůstává pouze dlouhodobě zraněný Klose. Hosté mohou po sedmi zápasech počítat s Jamesem Milnerem, zpět je i Mané. Mimo hru naopak pořád bude Shaqiri.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Zimmermann, Hanley, Byram - Tettey, McLean - Buendía, Duda, Cantwell
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson - Oxlade-Chamberlain, Henderson, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.87 - 5.65 - 1.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wolverhampton Wanderers - Leicester City  (pátek 21:00)
Velice pikantní duel nabízí páteční předkrm fotbalového víkendu v Anglii. Zatímco domácí Wolverhampton tvrdě zápasí o evropské poháry, hosté z Leicesteru je mají již nyní de facto jisté, neboť prožívají skvělý ročník a drží se mezi nejlepšími třemi týmy Premier League.

Již vloni statečná "Vlčí smečka" ukázala, že se velkých jmen a slovutných mužstev nebojí. Letos se historie víceméně opakuje a Wolves jsou opět tvrdou konkurencí Tottenhamu nebo Manchesteru United. Právě z druhým jmenovaným se Wanderers střetli naposledy a výsledkem byla bezbranková remíza. Jelikož předtím Wolverhampton nestačil na vedoucí Liverpool, zaznamenal propad tabulkou na deváté místo.

Také Leicester si naposledy připsal remízu proti slavnému klubu, když doma uhrál plichtu s Chelsea. "Lišky" tak nedovolily čtvrtým Blues snížení osmibodového náskoku a nadále se pohodlně vyhřívají na třetí pozici. Zároveň před sebou mají stále jen kousek Manchester City, tudíž zcela reálně sní o účasti v příštím ročníku Ligy mistrů.

Oba týmy se v pátek chtějí předvést v rozhodně lepším světle nežli v posledním vzájemném střetu v úvodu ročníku. Tehdy zápas v Leicesteru nepřinesl jedinou branku. Hostující Wolves sice jednou rozvlnili síť, avšak radost jim zhatil videorozhodčí, jenž viděl nedovolenou hru rukou.

Domácím bude nyní chybět jen Rúben Vinagre, jehož trápí stehenní sval. Fit už je naopak Adama Traoré. Urostlý útočník se zranil na Old Trafford, už je však fit. Totéž nemohou na druhé straně barikády říci Wes Morgan s Matty Jamesem. Nezahraje si ani Ryan Bennett jenž u Foxes hostuje právě z Wolves. O startu Wilfreda Ndidiho se teprve rozhodne.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Dendoncker, Coady, Saiss - Doherty, Neves, Moutinho, J. Castro - Traoré, Jiménez, Jota
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Söyüncü, Chilwell - Choudhury - Pérez, Tielemans, Maddison, Barnes - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.24 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheffield United - AFC Bournemouth  (neděle 15:00)
Fotbalisté Sheffieldu v rámci 26. kola anglické Premier League přivítají na svém stadionu celek z Bournemouthu. Domácí se pyšní poměrně slušnou formou, která je vynesla dokonce na šesté místo tabulky s jednobodovou ztrátou na pátý Tottenham. To hosté jsou na tom hůře, momentálně jim patří šestnáctá pozice s náskokem dvou bodů na sestupové příčky.

Sheffield v minulém kole vyhrál v londýnském Selhurst Parku proti Crystal Palace 1:0, když si vlastní gól vstřelil domácí gólman Guaita. O kolo dříve pak Wilderovi svěřenci těsně padli se Citizens 0:1, když o výhře rozhodl Sergio Aguero. Nejlepší střelci týmu jsou pětigóloví Mousset s Fleckem. Sheffield se navíc od srpna pyšní statistikou, že pokud doma skóruje, neprohraje. Proti Bournemouthu je nejistý start Davida McGoldricka kvůli poranění kotníku.

Bournemouth se dlouho pohyboval mezi třemi nejhoršími týmy tabulky, ale díky dvěma posledním zápasům se z těchto nelichotivých pozic dokázal dostat. V minulém kole to odnesla Aston Villa, která po brankách Billinga a Akého prohrála 1:2. Před tím Bournemouth porazil 3:1 Brighton, prosadili se Harry a Callum Wilsonovi, jednu branku si hosté dali sami. Kouče Howeho stále trápí početná marodka, mimo hru jsou Brooks, Daniels, Groeneveld, Kelly, Lerma a Mepham.

Poslední vzájemný zápas skončil 1:1, za Bournemouth vstřelil branku Mepham, za Sheffield poté srovnával Sharp.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Berge, Norwood, Fleck, Stevens - McBurnie, Mousset.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Smith, Francis, Aké, Rico - H. Wilson, Cook, Billing, Gosling, Fraser - C. Wilson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.50 - 5.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Everton FC - Crystal Palace  (sobota 13:30)
V rámci šestadvacátého kola Premier League vyzve Crystal Palace na stadionu Goodison Park Everton. Ačkoliv domácí jsou na devátém místě a hosté až čtrnáctí, mezi oběma celky jsou pouhé tři body rozdílu.

Evertonu se v minulém kole po dlouhé době podařilo zvítězit, když vyhrál 3:2 ve Watfordu. Tři body byly o to cennější, že Ancelottiho svěřenci museli skóre otáčet. Nejprve dvěma brankami v nastavení první půle srovnal Yerry Mina, v poslední minutě zápasu pak obrat dokonal Theo Walcott. V předchozím kole Everton doma remizoval 2:2 s Newcastlem, kterému se povedlo dvěma góly srovnat v nastaveném čase. Proti Crystal Palace bude chybět zraněný Jean-Philippe Gbamin, nejistý je start Andrého Gomese.

Crystal Palace se v posledních týdnech příliš nedaří. V minulém domácím klání nešťastně prohrálo 0:1 se Sheffieldem United 0:1 po vlastním gólu brankáře Guaity. V předchozím utkání Eagles hráli znovu na domácím hřišti a opět neskórovali, když prohráli 0:2 se Southamptonem. Poslední gól tak Londýňané vstřelili na stadionu Citizens, kde uhráli překvapivou remízu 2:2 po gólu Tosuna a vlastním Fernandinha. Proti Evertonu nebudou k dispozici Sakho, Schlupp a Tosun.

Poslední dva vzájemné střety skončily remízou 0:0. Tři body si naposledy připsal v říjnu 2018 po výhře 2:0 Everton.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Sidibe, Mina, Holgate, Digne - Walcott, Sigurdsson, Davies, Iwobi - Calvert-Lewin, Richarlison.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Tomkins, Cahill, van Aanholt - Kouyaté, Milivojevič, McArthur - Townsend, Jordan Ayew, Zaha.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.78 - 5.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brighton & Hove Albion - Watford FC  (sobota 18:30)
Hráči Brightonu v rámci šestadvacátého kola Premier League vyzvou celek Watforfu. Ani jeden ze soupeřů na tom není moc dobře, Brighton je patnáctý s náskokem dvou bodů na záchranu, Watford je dokonce předposlední a má o tři body méně než jeho aktuální sok.

Brighton v minulém kola uhrál remízu 3:3 na londýnském stadionu West Hamu, ačkoliv už prohrával o dvě branky. Nejprve míč do vlastní branky usměrnil Ogbonna, poté výsledek zápasu upravili Gross a Murray. Na vítězství však na jihu Anglie v tomto roce zatím čekají poslední se datuje ke 28. prosinci, kdy Brighton porazil na domácí půdě Bournemouth 2:0. Od té doby šest zápasů, tři remízy, tři prohry. Proti Watfordu budou mimo Burn, Duffy a Izquierdo.

Watford v minulém klání vedl doma s Evertonem po brankách Masiny a Pereyry už 2:0, jenže poté přišel krach a hosté vyhráli 3:2 po gólu v poslední minutě. Hornets naposledy vyhráli 12. ledna proti Bournemouthu, kdy výhru 3:0 zařídili Doucouré, Deeney a Pereyra. Proti "Rackům" budou chybět Janmaat a Kiko, nejistý je start dvojice Cleverley - Sarr.

Poslední vzájemný zápas se ve Watfordu odehrál na konci srpna a pro domácí skončil výpraskem. Brighton vyhrál 3:0, když skórovali Moupay s Andonem a Doucouré si dal vlastní gól.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Mat Ryan - Montoya, Webster, Dunk, Bernardo - Pröpper, Stephens, Mooy - Gross, Murray, Trossard.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Mariappa, Dawson, Cathcart, Masina - Chalobah, Capoue - Pereyra, Doucouré, Deulofeu - Deeney.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.40 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC25241060:1573
2.Manchester City25163665:2951
3.Leicester City25154654:2649
4.Chelsea FC25125843:3441
5.Tottenham Hotspur25107840:3237
6.Sheffield United2599726:2336
7.Manchester United2598836:2935
8.Wolverhampton Wanderers25811635:3235
9.Everton FC25961031:3733
10.Arsenal FC25613632:3431
11.Burnley FC25941228:3831
12.Newcastle United25871024:3631
13.Southampton FC25941231:4631
14.Crystal Palace2579922:2930
15.Brighton & Hove Albion25681130:3726
16.AFC Bournemouth25751325:3826
17.Aston Villa25741432:4725
18.West Ham United25661330:4324
19.Watford FC25581223:3923
20.Norwich City25461524:4718
Zbývající zápasy
19.02. 20:45Manchester City - West Ham United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1624)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele