Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Zmocněnec německé vlády pro nové spolkové země končí kvůli kauze Kemmerich. Odchod prosadila Merkelová

Christian Hirte, zmocněnec německé vlády. foto: Carstensen/dpa

Berlín - Zmocněnec německé vlády pro nové spolkové země Christian Hirte (CDU) končí v úřadu. Funkci ho stálo to, že za „kandidáta středu“ označil nového durynského ministerského předsedu Thomase Kemmericha (FDP), pro kterého přitom hlasovala i pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD). Hirteho odchod po tvrdé kritice ze strany koaliční sociální demokracie (SPD) prosadila kancléřka Angela Merkelová (CDU).
  13:27aktualizováno  17:19

„Paní kancléřka Merkelová mi v rozhovoru sdělila, že už nemůžu být zmocněncem spolkové vlády pro nové země,“ napsal v sobotu dopoledne na Twitteru třiačtyřicetiletý Hirte. Informaci krátce poté potvrdil i úřad Merkelové, podle něhož už kancléřka prezidentovi navrhla Hirteho odvolání.

‚Jednodenní‘ durynský premiér neustál tlak, své z Afriky vzkázala i Merkelová. Ve hře jsou nové volby

Hirte, který je zmocněncem pro bývalé východoněmecké země od roku 2018, se stal terčem tvrdé kritiky poté, co ve středu na Twitteru gratuloval ke zvolení Kemmerichovi. Sociálním demokratům i řadě dalších politiků vadilo, že Kemmericha označil za „kandidáta středu“, přestože pro něj vedle FDP a CDU hlasovala i AfD. Ta je přitom právě ve východoněmeckém Durynsku reprezentovaná radikálním Björnem Höckem, který je nechvalně proslulý mimo jiné kontroverzními výroky o holokaustu.

Šéfka SPD Saskia Eskenová se nechala slyšet, že někdo, kdo volební spojenectví CDU, FDP a AfD označí za středové, nemůže mluvit za spolkovou vládu. Ke stejnému názoru nakonec zřejmě došla i Merkelová, která už ve čtvrtek volbu Kemmericha premiérem hlasy AfD označila za neodpustitelnou.

O politické krizi ve 2,2milionové spolkové zemi v Berlíně jednají špičky vládní koalice CDU/CSU a SPD. Kemmerich ve čtvrtek oznámil, že na svou funkci rezignuje.

Kemmerich rezignoval

Durynský ministerský předseda Thomas Kemmerich (FDP), zvolený do funkce ve středu i hlasy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), se v sobotu vzdal funkce. Na Twitteru to uvedla frakce jeho svobodných demokratů v zemském sněmu. Celoněmecká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) vedená kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) se zatím v Berlíně dohodla na tom, že by se v Durynsku měly uskutečnit předčasné volby.

Durynský premiér dostane za den ve funkci přes dva miliony. Platu se chce vzdát

„Tímto oznamuji svou rezignaci na funkci ministerského předsedy Durynska s okamžitou platností,“ citovala durynská FDP na Twitteru Kemmericha, jehož zvolili politici FDP, CDU a AfD. To, že se na jeho volbě podílela také AfD, jejíž tváří ve 2,2milionové východoněmecké spolkové zemi je radikální Björn Höcke, vyvolalo v Německu politickou bouři. Čtyřiapadesátiletý Kemmerich v jejím důsledku 24 hodin po svém zvolení oznámil, že rezignuje. V sobotu tak učinil.

Politická krize měla dopady i na vládu Merkelové v Berlíně, jejíž zástupci v sobotu situaci, která podle SPD kabinet poškodila, několik hodin probírali. Po skončení zasedání zveřejnili prohlášení, podle něhož volba Kemmericha hlasy AfD byla neodpustitelnou událostí. „Sestavování vlád a (dosahování) politických většin za pomoci hlasů AfD vylučujeme,“ zdůraznily koaliční špičky, podle nichž to pro jejich strany platí na všech politických úrovních.

Politická krize měla dopady i na vládu Merkelové v Berlíně, jejíž zástupci v sobotu situaci, která podle SPD kabinet poškodila, několik hodin probírali. Po skončení zasedání zveřejnili prohlášení, podle něhož volba Kemmericha hlasy AfD byla neodpustitelnou událostí. Za jedinou možnou cestu dál označili rezignaci zemského premiéra.

Dalším krokem by pak podle špiček koalice měla být rychlá volba nového šéfa durynské vlády. „S ohledem na legitimitu politiky jsou koaliční partneři přesvědčeni, že nezávisle na volbě nového ministerského předsedy jsou v Durynsku nutné brzké předčasné volby,“ uvedli také v prohlášení zveřejněném na Twitteru reprezentanti berlínského kabinetu.

Zda se ale předčasné volby opravdu uskuteční, není jisté. Rozhodnutí bude na politicích v Durynsku. Není vyloučené, že v nové volbě ministerského předsedy uspěje dřívější premiér Bodo Ramelow (Levice), kterého ve středu od úspěchu dělil jediný hlas.

Populární Ramelow stál v čele durynského kabinetu od prosince 2014 a po říjnových zemských volbách, které jeho Levice se ziskem 31 procent hlasů jasně vyhrála, usiloval o sestavení menšinové vlády Levice, SPD a Zelených. Tato varianta ale v zemském sněmu narazila. Početní většinu - 48 křesel - v 90členném parlamentu totiž mají CDU, FDP a AfD; žádná z nich přitom s Levicí vládnout nechce. Nyní se ale spekuluje o tom, že CDU volbu Ramelowa napodruhé umožní.

Autor: