Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ke Slunci míří unikátní sonda. Česko na ní ukazuje, že se vesmíru nebojí

aktualizováno  6:30
V pondělí nad ránem se vydala na svou cestu poměrně unikátní sonda Evropské kosmické agentury, která má zkoumat Slunce. Součástí tohoto aparátu je i čtveřice přístrojů, jejichž stopa vede do Česka.
Ilustrace sondy Solar Orbiter u Slunce

Ilustrace sondy Solar Orbiter u Slunce | foto: ESATechnet.cz

V pondělí nad ránem našeho času byla vyslána  do kosmu sonda Solar Orbiter. Vynesla ji raketa Atlas V 411 z mysu Canaveral ve Spojených státech. Na projektu řízeném Evropskou kosmickou agenturou se podílí i americká NASA a vedle dalších zemí i Česká republika.

Při své cestě ve vesmíru bude muset sonda využít gravitace Venuše a Země, aby se dostala nad slunečními póly a mohla tak nabídnout unikátní data a vůbec první snímky polárních oblastí Slunce. 

Podobně jako severní a jižní póly Země jsou póly Slunce extrémními regiony zcela odlišnými od zbytku Slunce. Jsou pokryty koronálními dírami, což jsou chladnější úseky, z nichž vycházejí rychlé poryvy nabitých částic neustále vyvrhovaných ze Slunce, takzvaný sluneční vítr. Vědci doufají, že najdou stopy vázaných magnetických polí, která jsou základem sluneční aktivity.

Předpověď kosmického počasí

Cílem sondy je výrazně rozšířit naše povědomí o této hvězdě. Pokusí se upřesnit odpovědi například na otázku, co pohání poryvy slunečního větru nebo co vytváří sluneční magnetické pole a jak ovlivňuje heliosféru. 

Přesnější odpovědi nám pomohou k pochopení toho, jak Slunce formuje takzvané vesmírné počasí, tedy podmínky ve vesmíru, které mohou ovlivnit astronauty, satelity a běžně používané technologie, jako je rádio a GPS. I my jsme součástí obrovské bubliny plazmy, kterou Slunce vytváří a která sahá daleko za poslední planetu naší soustavy.

Vědci by díky získaným poznatkům mohli v budoucnu lépe předvídat sluneční aktivitu a chránit tak družicové systémy či pozemní energetické sítě před negativními vlivy proudů a výronů vysoce energetických částic přicházejících ze Slunce.

Teploty přes 500 °C

Sonda byla sestrojena v továrně Airbus Stevenage ve Velké Británii a rok testována, aby všechny mechanické prvky vydržely přetížení a vibrace spojené se startem a spolu s přístroji zvládly extrémní teploty a vakuum vesmíru. 

Ilustrace vypuštění sondy Solar Orbiter

„Jakmile bude Solar Orbiter vypuštěný, bude se pohybovat po eliptické dráze kolem Slunce. Největší přiblížení bude přitom odpovídat vzdálenosti Merkuru od Slunce, což je zhruba 42 milionů kilometrů. V tuto chvíli budou muset ke Slunci natočené části sondy vydržet teploty vyšší než 500 stupňů Celsia, neboť je v těchto místech tepelný tok třináctkrát silnější než u Země. Jiné části sondy, které zůstanou ve stínu, přitom budou čelit teplotám až minus 180 stupňů Celsia,“ připomíná Český kosmický portál provozovaný ministerstvem dopravy.

Sondu má chránit sluneční štít vyrobený jako několikavrstvá sendvičová izolace o rozměru 3,1 × 2,4 metru se speciálně ošetřeným povrchem z černého vápenatého fosfátu zpracovaného z popela vzniklého spálením kostí. Je to podobné pigmentu, který byl kdysi namazaný do prehistorických jeskynních maleb. 

Ve štítu jsou průřezy umožňující prostrčení senzorů. Některé z nich jsou přitom za ochranným krytem ze speciálního skla nebo berylia.

Česká stopa

Čeští vědci se podíleli na čtyřech z celkem deseti přístrojů vesmírné sondy Solar Orbiter. Pocházejí odsud mimo jiné zrcadla teleskopu pro pozorování sluneční koróny nebo software spektrometru pro rentgenové záření. 

Účast na projektu Solar Orbiter je největším zapojením českých vědeckých pracovišť a firem do přípravy kosmické sondy od vstupu Česka do Evropské kosmické agentury v roce 2008.

Podíl Česka na sondě Solar Orbiter

  • řídící software a napájecí zdroj pro spektrometr pro oblast rentgenového záření STIX (Astronomický ústav AV ČR a softwarová firma Evolving Systems Consulting),
  • zrcadla pro teleskop pro pozorování a spektroskopii sluneční korony METIS (Astronomický ústav AV ČR a optická dílna TOPTEC Ústavu fyziky plazmatu AV ČR),
  • elektroniku pro senzor analyzátoru slunečního větru SWA (Matematicko-fyzikální fakulta UK) a pro přístroj RPW k měření magnetického a elektrického pole elektronika digitálního vlnového analyzátoru TDS (Ústav fyziky atmosféry AV ČR) a napájecí zdroj (Astronomický ústav AV ČR a specializované pracoviště CSRC firmy BD Sensors).

Vybavení sondy Solar Orbiter

Zdroj: Český kosmický portál

Celkem se na přípravě sondy podílelo pět českých týmů, které pracovaly na čtyřech z celkem deseti přístrojů, jimiž je sonda vybavena. V Česku vznikla zrcadla pro teleskop METIS, který je určen k pozorování a spektroskopii sluneční koróny. České kořeny má také řídící software a napájecí zdroj pro spektrometr pro rentgenové záření STIX a elektronika pro senzor analyzátoru slunečního větru SWA. Český původ má rovněž elektronika digitálního vlnového analyzátoru TDS, který je součástí aparátu k měření magnetického a elektrického pole.

Účast českých vědců na plánovaném vypuštění sondy Solar Orbiter označilo ministerstvo školství letos v lednu za nejvýznamnější počin české kosmonautiky od osmdesátých let.

Čeští vědci se podíleli či podílejí i na přípravě dalších vesmírných sond. Loni v červenci vynesla ruská raketa na oběžnou dráhu kolem Země českou družici Lucky-7 a další české vědecké přístroje. Čeští vědci také sestrojili model speciálního napájecího zdroje pro přístroj, který spolu s dalšími ponese kosmická sonda Juice. Ta má od roku 2022 při desetileté misi zkoumat Jupiterovy měsíce.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 48 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

Námořníci USA propašovali před 100 lety na palubu bitevní lodi prostitutku

v diskusi je 30 příspěvků

13. dubna 2024

V dubnu 1924 zažilo americké námořnictvo obrovský skandál, který se dostal na titulní stránky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Uvidíme v budoucnu na obloze druhý Měsíc? Příčinou může být neobvyklá hvězda

v diskusi je 13 příspěvků

17. dubna 2024

Velmi neobvyklá hvězda éta Carinae v 19. století náhle zjasnila a stala se druhou nejjasnější...

Skvělý filmový zvuk bez velké instalace. Test nejzajímavějších soundbarů

v diskusi je 17 příspěvků

15. dubna 2024

Položíte jej na polici před televizor, propojíte kabelem, zapojíte do zásuvky a během pár chvil se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dawesův plán na čas stabilizoval Německo, ale nástup Hitlera neodvrátil

v diskusi je 15 příspěvků

16. dubna 2024

Německá vláda přijala před 100 lety, v dubnu 1924, Dawesův plán. Byl to americký projekt na...

Před 100 lety padl světový rekord v délce letu vrtulníkem

v diskusi nejsou příspěvky

20. dubna 2024

Duben 1924 přinesl další mírný progres lidských schopností v oblasti létání. Světový rekord v délce...

Unikátní exkurze. Nahlédněte do francouzské jaderné ponorky před vyplutím

v diskusi nejsou příspěvky

20. dubna 2024

Není obvyklé, aby reportéři mohli nahlédnout do jaderné ponorky v aktivní službě. Agentura AP nyní...

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 48 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

Lotyšská armáda je malá, materiálem nehýří, ale Ukrajině něco ze svého poslala

v diskusi je 5 příspěvků

18. dubna 2024

V roce 2004 vstoupilo Lotyšsko do NATO, přesto nemůže nechat svou případnou obranu pouze na bedrech...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...