5 největších zajímavostí z natáčení Top Gun

10.02.2020

Není to tak dlouho, co studio Paramount Pictures oznámilo práce na druhém díle nezapomenutelného akčního filmu s názvem Top Gun: Maverick. Ten má jít do kin v červnu letošního roku a do hlavní role neohroženého pilota se opět vrátí Tom Cruise (57), který Mavericka ztvárnil před více než třiceti lety.

V nově připravovaném pokračování již Maverick nemá být aktivním stíhacím esem, ale instruktorem, který učí syna svého zesnulého kamaráda a navigátora Goose. Bylo by však bláhové předpokládat, že si Cruise za knipl své F-14 znovu nesedne.

V dnešním článku se zaměříme na původní snímek, který se nesmazatelně zapsal do světové kinematografie. Přes nespornou „profláklost“ filmu z roku 1987 existuje i několik překvapivých informací z jeho natáčení, které nejsou široké veřejnosti známé. Právě těmi nejzajímavějšími střípky se vám čekání na pokračování pokusíme zpříjemnit.

5. Cruise na platformách

První utajovaný detail dnešního článku se týká samotného představitele hlavní role. Není žádným tajemstvím, že Tom Cruise není žádný „habán“. Ve skutečnosti totiž měří pouze 170 centimetrů a je tak mnohem menší než většina akčních hrdinů. Tvůrci Top Gunu však usoudili, že jejich hrdina nemůže být žádný prcek, a to zvlášť když je po boku své přítelkyně.

Kelly McGillis (62), která ve filmu hrála krásnou Charlie totiž měří o deset centimetrů více, což tvůrcům filmu přišlo nepřijatelné. Tom Cruise má totiž ve většině scén, kdy je po boku McGillis boty na platformě, aby se svému ženskému protějšku alespoň trochu vyrovnal. Tohle řešení však nešlo využít vždy, což se například ukázalo i u natáčení jedné z posledních scén, která se odehrává v baru.

Tam se filmaři rozhodli pro netradiční řešení, a McGillis tak musela při natáčení stát ve žlabu, který jí štáb pro maskování Cruiseovy skutečné výšky vykopal.

4. Motorkářská premiéra

Cruise je kromě své nevelké výšky proslulý i z jiného důvodu. Rozhodně netrpí strachem a většinu kaskadérských triků si natáčí sám. Situace došla až tak daleko, že má herec při natáčení svých filmů velký problém najít pojišťovnu, která by ho chtěla pojistit. Jeho kousky jsou totiž čím dál tím šílenější a zdá se, že Cruise rozhodně nezpomaluje.

Top Gun byl však jedním z jeho prvních filmů, a tak mladý herec ještě neměl tolik zkušeností. Přesto se jeho odhodlání pro co největší autentičnost scén projevilo už v roce 1987. Jednou z vlastností Mavericka je i jeho láska k motocyklům. Pravidelně jezdí na Kawasaki Ninja 900, která byla během natáčení tou nejrychlejší sériovou motorkou na světě.

To samozřejmě znamenalo, že se na ní musel projíždět i sám Cruise. Jediným problémem bylo, že do natáčení filmu na žádné motorce nikdy neseděl. Přesto se však odvážně pustil do učení a od té doby motorky prakticky nedá z ruky. Stačí se jen podívat na sérii filmů Mission: Impossible, kde je právě motocykl jeho nejčastějším dopravním prostředkem.

3. Žaludek na vodě

Pro větší autentičnost snímku se většina herců proletěla i ve skutečných F-14. Možná vás to překvapí, ale některé filmové záběry ze stíhaček byly skutečně pořízeny za letu. Lety v těchto bojových letounech však nejsou pro každého a herci si tak během nich „užili své“. Kromě Anthonyho Edwardse (57), který hrál Goose, se totiž všichni herci ve stíhačkách pozvraceli.

To potkalo i samotného Cruise, který obsah svého žaludku neudržel hned po prvním letu. Ani to jej však neodradilo a do kokpitu F-14 usednul ještě dvakrát. V následujících letech se mu už nevolnost a obrovské přetížení podařilo ukočírovat a přestál je bez nehody.

2. Tragédie na place

Ne všechny okolnosti s natáčením Top Gun jsou však tak úsměvné jako předchozí body. Tvorbu filmu totiž provázela i jedna tragédie, která se na finální podobě snímku zásadním způsobem podepsala. Během natáčení totiž ve svém letadle zemřel kaskadér Art Scholl, jehož letoun se dostal do složitého manévru, ze kterého se Scholl nedokázal dostat dříve, než jeho letadlo havarovalo na hladině Tichého Oceánu.

Onen manévr byl předem naplánovaný pro zachycení konkrétního záběru, ale z neznámých důvodů se vymkl kontrole. Skutečný důvod havárie nebyl nikdy objasněn a ani Schollovo tělo ani jeho letoun nebyly nikdy nalezeny. Štáb se po této katastrofě jednomyslně shodnul, že bude Top Gun věnován právě tomuto nešťastnému kaskadérovi.

1. Nechtěný Maverick

Role neohroženého leteckého esa Mavericka je dnes již neodmyslitelně spojena se jménem Toma Cruise. Vždy tomu tak ale nebylo. Původně se měli do leteckého overalu navléct jiní herci, kteří však roli ve filmu Tonyho Scotta odmítli. To není nic neobvyklého, u většiny filmů projde hlavní role několika páry rukou, než se ustálí u konkrétního herce, ale v případě Mavericka to byl extrém.

Roli totiž odmítl nejen Tom Hanks (63) nebo Michael J. Fox (58), ale i Sean Penn (59), Matthew Broderick (57), Nicolas Cage (56), Emilio Estevez (57), John Cusack (53), Patrick Swayze nebo Scott Baio (59).

Jedním z herců, nad kterými produkce uvažovala byl i Charlie Sheen (54), kterému však roli nakonec nenabídli. Sheen se o čtyři roky později stal hvězdou parodie na Top Gun s názvem Žhavé výstřely.

(tod)

Fandím
6 fanoušků
Nesnáším
1 antifanoušek
Celebrity:
Kelly McGillis, Tom Cruise, Tom Hanks, Anthony Edwards

Filmy:
Žhavé výstřely, Top Gun

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
americké filmy, Tom Cruise role, Top Gun pokračování, Tom Cruise filmy, Kelly McGillis role, Kelly McGillis filmy, Top Gun zajímavosti, Maverick, role Maverick, filmová postava Maverick, Art Scholl, Art Scholl kaskadér, Art Scholl Top Gun, úmrtí během natáčení, úmrtí kaskadéra, smrt kaskadéra Top Gun, slavné americké filmy
TOPlist