10. února 2020 • 06:30

Francouz zastavil sérii Minnesoty, Kubalík zase pálí, Chytil nahrával

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Třikrát za sebou vyhráli hokejisté Minnesoty, ale čtvrtá výhra už nevyšla. Proti byl Pavel Francouz z Colorada, který pochytal 34 střel a pomohl k vítězství 3:2. Po čtyřech bezbodových zápasech znovu skóroval Dominik Kubalík, ale jeho Chicago prohrálo 2:5 s Winnipegem. Druhou hvězdou zápasu se stal Filip Chytil, jenž dvěma asistencemi pomohl NY Rangers porazit Los Angeles v poměru 4:1.



Francouz zasáhl před utkáním v Minnesotě naposledy do hry 20. ledna, kdy vychytal výhru 6:3 nad Detroitem. „Pokud člověk moc nechytá a jde do branky po delší pauze, je to vždy těžké. Na druhou stranu je ale zase odpočatý. Tímhle způsobem jsem uvažoval. Že jsem svěží a připravený na zápas,“ vysvětlil Francouz.

Všechny branky padly v prostřední třetině. Ještě předtím se ale blýskl Francouz v 10. minutě parádním zákrokem, když kryl lapačkou únik Kevina Fialy. „Chytal solidně jako obvykle. Pokaždé, když v této sezoně nastoupil, byl skvělý. Myslím si, že bychom mu mohli někdy trochu víc pomáhat, ale podržel nás a dal nám šanci vyhrát,“ pochválil českého brankáře útočník Matt Calvert.

VIDEO: Sestřih utkání Minnesota - Colorado

Francouz inkasoval oba góly v oslabení - Jared Spurgeon zužitkoval křížný pas a střelou bez přípravy vyrovnal na 1:1, Fiala ranou z mezikruží snížil na 2:3. „Věděli jsme, že když jim nedáme ve třetí třetině další přesilovky a budeme se soustředit na obranu, můžeme to dotáhnout. Podali jsme dobrý týmový výkon. Hráli jsme druhý zápas ve druhém dni, to je obtížná situace, ale zvládli jsme ji,“ řekl Francouz.

Colorado vyhrálo v sedmém z posledních osmi zápasů a v tabulce Západní konference je druhé. „Jsem rád, že i po Utkání hvězd pokračujeme ve sbírání bodů. To je v této fázi sezony důležité,“ uvedl Francouz, který je v elitní desítce brankářů v procentuální úspěšnosti zásahů (92,5) i v průměru inkasovaných gólů na zápas (2,42).

Českého gólmana pochválil i trenér Colorada Jared Bednar. „Vypadal dobře. Jak už jsem dříve říkal, potřebujete od gólmanů nadprůměrné výkony v každém zápase, pokud chcete být úspěšní, a to jsme od něj dostali. Zejména si skvěle pokryl dolní část a dorážky. Ve třetí třetině jsme mu už víc pomohli, že jsme v pěti hráčích chránili prostor před brankou a sbírali volné puky,“ doplnil.

Kubalík už má dvaadvacet branek

Kubalík, který předchozí čtyři utkání neskóroval, se prosadil už po patnácti sekundách hry. Český útočník si sjel mezi kruhy na přihrávku zpoza branky a pěknou střelou bez přípravy vstřelil nováčkem nejrychlejší gól v klubové historii. Chicago vedlo v 11. minutě už 2:0, ale Winnipeg na začátku druhé třetiny snížil a v závěrečné části strhl čtyřmi góly zápas na svou stranu. Dvěma góly se podílel na obratu Kyle Connor.

VIDEO: Kubalík otevřel skóre

Chytil zvolen druhou hvězdou utkání

Rangers se po chybě brankáře Jonathana Quicka při rozehrávce ujali brzy vedení. Na další gól se čekalo až do 50. minuty a připravil ho Chytil. Český útočník našel z rohu kluziště před brankou nekrytého Kaapa Kakka, který ukončil třináct zápasů trvající gólový půst.

VIDEO: Sestřih utkání NY Rangers - Los Angeles

Kings vzápětí snížili, ale domácí dvěma trefami v závěru stvrdili výhru. U posledního gólu Chytil vybojoval v obranném pásmu při power play soupeře puk, posunul ho Anthonymu DeAngelovi, který střelou přes celé kluziště stanovil konečnou podobu výsledku. Chytil byl zvolen druhou hvězdou zápasu. Předčil ho jen brankář Rangers Igor Šesťorkin, jenž kryl 42 střel.

Detroit překvapil favorita z Bostonu

Detroit, nejhorší tým NHL, vedl nad lídrem soutěže od 23. minuty gólem Brendana Perliniho. Boston vyrovnal ve 33. sekundě třetí třetiny na 1:1, poté co Pastrňák po naznačení střely přihrál ideálně před odkrytou branku Toreymu Krugovi. Havířovský rodák už ve druhé třetině asistoval u gólu Brada Marchanda, jenž ale nebyl po protestu domácího trenéra uznán kvůli předchozímu ofsajdu Patrice Bergerona.

VIDEO: Sestřih utkání Detroit - Boston

„Je to moje chyba,“ přiznal Bergeron, který pomalu střídal, a když Krug nahazoval puk do pásma, stál mimo hru před dvířky na lavičku. Na vyrovnání zareagoval v 48. minutě Andreas Athanasiou, jenž navíc při power play Bostonu zpečetil do prázdné branky výhru Detroitu. Na posledním gólu se asistencí podílel český obránce Filip Hronek.

Boston prohrál s Detroitem i druhý zápas v sezoně. Velkou překážkou pro hosty byl gólman Jonathan Bernier, kterého zasypali čtyřiceti střelami. „Je to tvrdá porážka. Cítil jsem, že puk lítá okolo branky, ale nikdy jsme nebyli ve správný čas na správném místě. Také jsme si nepomohli přesilovkami. Musíme je zlepšit,“ řekl Pastrňák. Boston promarnil za bezbrankového stavu 78 sekund dlouhou převahu dvou mužů v poli.

Ondřej Kaše vynechal kvůli nemoci zápas Anaheimu v Buffalu. Kalifornský klub i bez něj vyhrál 3:2 a základ úspěchu položil v úvodních dvanácti minutách, ve kterých si vypracoval tříbrankový náskok.

Góly

Domácí: 22:07. Perlini, 47:10. Athanasiou, 59:31. Athanasiou

Hosté: 40:33. Krug

Sestavy

Domácí: J. Bernier (Howard) – Green, Nemeth, Hronek, Biega, G. Lindström, Daley – Fabbri, D. Larkin (A), Abdelkader (A) – Perlini, Filppula, Bertuzzi – Glendening (A), Athanasiou, Hirose – Smith, Ehn, Erne.

Hosté: T. Rask (Halák) – McAvoy, Chára (C), Carlo, Krug, J. Moore, Grzelcyk – Pastrňák, Bergeron (A), Marchand (A) – Kuhlman, Krejčí, DeBrusk – Bjork, Coyle, Kuraly – Wagner, P. Lindholm, Heinen.

Rozhodčí

O'Halloran, McCauley – Suchánek, Barton

Stadion

Little Caesars Arena, Detroit

Návštěva

19 515 diváků

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Leon Draisaitl 43 67 110 71 -7 18 218
2. Connor McDavid 34 63 97 64 -6 28 212
3. David Pastrňák 48 47 95 70 21 40 279
4. Artěmij Panarin 32 63 95 69 36 20 209
5. Nathan MacKinnon 35 58 93 69 12 12 315
6. Brad Marchand 28 59 87 70 25 82 185
7. Nikita Kučerov 33 52 85 68 26 38 210
8. Patrick Kane 33 51 84 70 8 40 275
9. Auston Matthews 47 33 80 70 19 8 290
10. Jack Eichel 36 42 78 68 5 34 227

Góly

Domácí: 18:53. Jo. Larsson, 31:41. Dahlin

Hosté: 06:15. Silfverberg, 10:45. Getzlaf, 12:00. N. Ritchie

Sestavy

Domácí: J. Johansson (Hammond) – Dahlin, C. Miller, Montour, Ristolainen, McCabe (A), Jokiharju, Pilut – Vesey, Eichel (C), S. Reinhart (A) – Frolík, Lazar, Ma. Johansson – Skinner, Rodrigues, Sheary – Girgensons, Jo. Larsson, S. Wilson.

Hosté: R. Miller (Gibson) – Fowler, Manson (A), Holzer, H. Lindholm, Guhle, Del Zotto – Rakell (C), Getzlaf (A), Silfverberg – Jones, Steel, D. Shore – N. Ritchie, Henrique, Terry – Deslauriers, D. Grant, Rowney.

Rozhodčí

Morton, Hebert – Smith, Pancich

Stadion

KeyBank Center, Buffalo

Návštěva

16 131 diváků

Góly

Domácí: 02:23. McKegg, 49:20. Kakko, 57:12. Panarin, 57:49. DeAngelo

Hosté: 50:47. Moore

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (H. Lundqvist) – Trouba, Skjei, DeAngelo, M. Staal, Fox, R. Lindgren – Bučněvič, Zibanejad, Kreider – Fast, R. Strome, Panarin – Kakko, Chytil, Di Giuseppe – Lemieux, McKegg, B. Howden.

Hosté: Quick (Petersen) – Doughty, J. Ryan, Walker, Martinez, Roy, MacDermid – D. Brown, Kopitar, Iafallo – Toffoli, J. Carter, A. Kempe – Wagner, Lizotte, Moore – Lewis, Amadio, Grundström.

Rozhodčí

Walsh, Skilliter – Shewchyk, Brisebois

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

17 237 diváků

Góly

Domácí: 23:44. Connor, 49:04. Wheeler, 53:27. Copp, 58:37. Laine, 59:40. Connor

Hosté: 00:15. D. Kubalík, 10:58. Saad

Sestavy

Domácí: Hellebuyck (Brossoit) – Pionk, Morrissey (A), Niku, D. Kulikov, Beaulieu, Bitetto – Laine, Scheifele (A), Connor – Appleton, Wheeler (C), Ehlers – Roslovic, Copp, Harkins – L. Shaw, N. Shore, G. Bourque. Hlavní trenér: Paul Maurice.

Hosté: Crawford (Lehner) – E. Gustafsson, Keith (A), C. Murphy, Seeler, Koekkoek, Määttä – Caggiula, J. Toews (C), D. Kubalík – P. Kane (A), Dach, Saad – D. Strome, Kämpf, DeBrincat – Highmore, Carpenter, Z. Smith. Hlavní trenér: Jeremy Colliton.

Rozhodčí

Jake Brenk, Justin StPierre. Čároví: Scott Driscoll, Travis Gawryletz

Stadion

Bell MTS Place, Winnipeg

Návštěva

15325 diváků

Góly

Domácí: 24:58. Spurgeon, 37:31. Fiala

Hosté: 21:37. Bellemare, 27:22. MacKinnon, 30:36. Landeskog

Sestavy

Domácí: Dubnyk (Stalock) – Pateryn, Spurgeon, Suter, Dumba, Brodin, Soucy – Zuccarello, E. Staal, Parise – Fiala, Kunin, Donato – M. Foligno, J. Eriksson Ek, Greenway – Hartman, M. Koivu, Zucker.

Hosté: Francouz (Grubauer) – Makar, Graves, E. Johnson, Girard, Zadorov, Cole – Rantanen, MacKinnon, Landeskog – Burakovsky, Kadri, Ničuškin – Donskoi, Compher, Calvert – Jost, Bellemare, Nieto.

Rozhodčí

Stadion

Xcel Energy Center, St. Paul

 
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud